Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

KORAKI BANK




Πρόστυχες πρακτικές μιας ανήθικης οικονομίας. Μάθανε ότι διασπαζόμαστε, πλακώσαν και οι τράπεζες. Δε μας έφταναν οι υπόλοιποι διαχωρισμοί που κατακερματίζουν τους πολίτες κάνοντας αδύνατη κάθε συλλογική, δυναμική αντίδραση, χώθηκαν και οι τραπεζίτες να επιδιώξουν έναν ακόμη διαχωρισμό. Σε «μελέτη» της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αναφέρεται ότι «Οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα....(δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη».

Ξαφνικά οι τράπεζες αγάπησαν εκείνους που δεν έχουν δανειστεί. Δηλαδή αγάπησαν όσους δεν είναι πελάτες τους! Παρανοϊκό, αλλά οι τραπεζίτες είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε επιχείρημα για να μην κουρευτούν τα δάνεια, για να μη χάσουν ούτε μισό ευρώ, για να μη θυσιάσουν τίποτα ως αντάλλαγμα για όσα δισ. ευρώ τους χαρίστηκαν και φορτώθηκαν στις πλάτες μας.

Ξεχνάνε οι τραπεζίτες ότι αυτοί που δεν έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, δανείστηκαν υποχρεωτικά από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας. Αυτά τα δάνεια τα φορτώθηκαν δίχως να τα θέλουν. Από αυτά τα δάνεια δεν πήγε ούτε σεντ στην τσέπη των δανειζόμενων, αλλά όλα πήγαν στις τράπεζες οι οποίες βρέθηκαν να μη χρωστάνε σε κανέναν.  Χρωστάνε όμως αυτοί που δεν πήραν ποτέ δάνειο και τώρα κερδίζουν την «αγάπη» των τραπεζιτών.

Λυπήθηκαν ξαφνικά οι τραπεζίτες τους πολίτες που δεν πήραν ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τους νοιάζονται. Τους προφυλάσσουν τώρα. Αρνούνται να κουρέψουν το υπερτοκισμένο χρέος όσων αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, για να προστατέψουν λέει από την αδικία όσους δεν πήραν δάνειο! Μα όσοι δεν πήραν δάνειο, δε σημαίνει ότι δεν έκαναν ποτέ αίτηση. Απλώς τους απέρριψαν! Δεν τους εμπιστεύτηκαν ως πελάτες επειδή δεν είχαν ένα σπίτι να υποθηκεύσουν και να τους το κλέψουν στη δύσκολη ώρα. Τους άφησαν να πεθάνουν επειδή δεν είχαν χρήματα να χειρουργηθούν για τον καρκίνο τους. Τώρα ξαφνικά τους προστατεύουν; Πόσο άθλιοι είστε ρε τραπεζίτες;

Γράφουν οι τραπεζίτες στη «μελέτη» τους: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ο μισός ελληνικός πληθυσμός έχει σήμερα δάνεια και το 80% αυτών εξυπηρετούνται εγκαίρως, η χαριστική συμπεριφορά έναντι τμήματος των πιστωτών, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες, θα οδηγούσε σε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και σημαντικές αδικίες σε βάρος αυτών που δεν έχουν δανειστεί ή/και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Ποιος μισός πληθυσμός ρε άθλιοι τύποι; Το παρουσιάζουν σαν να ζει ο κάθε Έλληνας μόνος του και πήραν οι μισοί δάνειο, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν. Σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, πήρε ο ένας δάνειο. Είναι οι «μισοί»; Σε μία τετραμελή οικογένεια πήρε μόνο ο ένας. Είναι οι «μισοί»; Σε ποια οικογένεια σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πάρει δάνειο; Ποιους υποτίθεται ότι προστατεύετε στην τετραμελή οικογένεια; Τους άλλους τρεις που ζουν το ίδιο δράμα με τον τέταρτο της οικογένειας που πήρε το δάνειο στο όνομά του;

Και άραγε ποιο είναι το 80% που εξυπηρετούν εγκαίρως τα δάνειά τους; Τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ξεπεράσει το 25% τον Δεκέμβριο του 2012. Για να χαρακτηριστεί «κόκκινο» ένα δάνειο πρέπει να μη γίνει καμία κίνηση στην αποπληρωμή επί 3 μήνες. Άρα το 25% αφορά σε «κόκκινα» δάνεια προ 3μήνου του Δεκεμβρίου.

Πόσα «κόκκινα» προστέθηκαν από τον Οκτώβριο; Πόσα από τον Νοέμβριο; Πόσα θα χαρακτηριστούν από τον Ιανουάριο του 2013; Ποιο είναι το 80% που «εξυπηρετούνται κανονικά»; Ποιον κοροϊδεύετε κατάμουτρα; Να δούμε και τη σταδιακή αύξηση των «κόκκινων» δανείων; Από 14,7% του συνόλου που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα στοιχεία της κλιμακωτής αύξησης των «κόκκινων» δανείων είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Να βάλουμε και τον συντελεστή αύξησης της  ανεργίας, μαζί με εκείνον της ύφεσης για να δούμε πόσο γρήγορα θα «κοκκινίσει» τουλάχιστον το 50% των τραπεζικών δανείων; Δε βολεύει, φυσικά. Γιατί τότε δε θα μπορούν  να ξεχωρίσουν τους Έλληνες σε άλλες δυο ομάδες «καλών» και «κακών» που θα φαγωθούν μεταξύ τους προς όφελος των τραπεζών.

Κι, άλλωστε, αν το πρόβλημα είναι τόσο μικρό ώστε να αντιστοιχεί μόλις στο 20% των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες, γιατί ο Στουρνάρας ετοιμάζει το νέο δώρο του προς τους τραπεζίτες με τη δημιουργία μιας «υπερτράπεζας» στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών είτε προέρχονται από τις τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε είναι στο χαρτοφυλάκιο των λεγόμενων συστημικών τραπεζών;

Όταν δημιουργηθεί αυτή η υπερτράπεζα που είναι αίτημα των τραπεζιτών, δε θα φορτωθούν τα χρέη της όλοι οι πολίτες; Σε αυτή την περίπτωση δε θα είναι άδικο για εκείνους που δεν πήραν ποτέ τους δάνειο; Δε θα τους αγαπάνε τότε οι τραπεζίτες; Φυσικά όχι, διότι τότε οι τράπεζες θα έχουν ξεφορτωθεί όλες τις επισφάλειες ώστε να δείχνουν υγιέστατες, ροδομάγουλες και θα οριστικοποιηθεί το γεγονός ότι δε θα τους αγγίξει η κρίση, η οποία εξαιτίας των τραπεζών γιγαντώθηκε. Ακόμη και η Μαφία έχει κανόνες. Ακόμη και στην Άγρια Δύση υπήρχε σερίφης. Εδώ το ξεσκίσαμε εντελώς. Όμως ξέχασα, η αναρχία των τραπεζιτών είναι ευλογία και ανάπτυξη. Η αναρχία των φτωχών, καταστροφή.

Από OSTRIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: