Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος δικαιώθηκε;



Το Μάη του 2011, οι κινητοποιήσεις των λεγόμενων «αγανακτισμένων» στις πλατείες βρίσκονταν σε κλιμάκωση. Στις 30/5/2011, ο Π. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε στο «Κόκκινο» γι' αυτές τις κινητοποιήσεις: «Οι αυθόρμητα γεμάτες πλατείες από κόσμο που αγωνιά και διαμαρτύρεται, δείχνουν ότι η χώρα έχει φτάσει σε ένα οριακό σταυροδρόμι όπου οι "από πάνω δεν μπορούν και οι από κάτω δεν αντέχουν"!
(...) Αυτή τη στιγμή η Αριστερά, σε όλες τις εκφράσεις της, αντί να είναι αμήχανη ή, ακόμα χειρότερα, να κρατά ανταγωνιστικές αποστάσεις ή και να ασκεί αφ' υψηλού κριτική στο "κίνημα των πλατειών", οφείλει συμπαραταγμένη να στηρίξει αυτό το κίνημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε στις «πλατείες» συνθήκες επαναστατικής κατάστασης και χάιδευε τα αυτιά και τη ψήφο όσων δίκαια αγανακτούσαν για την κυρίαρχη πολιτική, χωρίς όμως αυτή τους η αγανάκτηση να εκφράζεται με μορφή και περιεχόμενο τέτοιο που να αφήνει ελπίδες για κάποια συνταρακτική αλλαγή προς όφελος του λαού, όπως έσκουζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά έλεγε τότε το ΚΚΕ και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το κατηγορούσε ότι βλέπει «αφ' υψηλού» τις πλατείες. Στις οποίες, συν τοις άλλοις, δρούσαν εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες, που έριχναν συνθήματα όπως «οι 300 στο Γουδή», για να αποπροσανατολίσουν το λαό από αυτόν που πραγματικά ευθύνεται για τα βάσανά του, που είναι ο καπιταλισμός και το αστικό σύστημα στο σύνολό του και όχι μια μερίδα του πολιτικού του προσωπικού. Σαν αποτέλεσμα, το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων», ξεφούσκωσε, με τους «πάνω» να ελέγχουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τους «κάτω», παρά τις φιγούρες και τις μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων.

Το Μάρτη του 2012, με πρωτοβουλία «ομάδων πολιτών» και δημοτικών αρχών, ξεκίνησε η διάθεση πατάτας από τους παραγωγούς «χωρίς μεσάζοντες», σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που πουλούνται στην αγορά. Η πρωτοβουλία προβλήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ και όλα τα κόμματα σαν το απαύγασμα της «αυτοοργάνωσης», που ρίχνει τις τιμές των προϊόντων, παρακάπτοντας «κερδοσκόπους και μεσάζοντες». Έγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στις 30/4/2012: «(...) αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα». Το ΚΚΕ είπε με θάρρος ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να σώσουν το λαϊκό εισόδημα, το οποίο κατατρώγεται από τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, τους φόρους και τα χαράτσια και από την άλλη από τις υψηλές τιμές που καθορίζουν οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων, έχουν μονοπωλήσει την αγορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ούτε επίσης μπορούν να σώσουν τους μικροπαραγωγούς αφού απαιτούν μέσα μεταφοράς και χώρους διάθεσης, δυνατότητα που μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούν να έχουν.

Το ΚΚΕ λοιδωρήθηκε γι' αυτές του τις θέσεις απ' όλους εκείνους που πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου ότι μπορεί να έχει φτηνά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αρκεί «να την ψάξει καλύτερα». Άρα, καμιά ανάγκη να διεκδικήσει ο λαός μισθούς και συντάξεις στο ύψος των αναγκών του, καμιά ανάγκη πάλης για απαλλαγή των μικροπαραγωγών από φόρους και χαράτσια, για φτηνά καλλιεργητικά μέσα, για απαλλαγή από το βραχνά των τραπεζών, γενικά καμιά ανάγκη να πετάξουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα μονοπώλια από την παραγωγή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το «κίνημα της πατάτας» ξεφούσκωσε, όπως ακριβώς το «φούσκωσαν», οι τιμές παραμένουν στο θεό και οι μικροί αγρότες προσπαθούν μάταια να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Πριν από δυο περίπου χρόνια, βρισκόταν σε εξέλιξη η επονομαζόμενη «Αραβική Ανοιξη», με κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο και άλλου. Όλα τα κόμματα μιλούσαν για «κοσμογονία» και «αλλαγή προς τη δημοκρατία» στις χώρες της Β. Αφρικής, έκαναν λόγο για «επανάσταση», που «αλλάζει το χάρτη της περιοχής». Κανένας άλλος πέρα από το ΚΚΕ δε μιλούσε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που πατώντας σε υπαρκτά ζητήματα και την καταπίεση του λαού, υποδαυλίζουν αλλαγές καθεστώτων, που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα συμφέροντά τους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιδιώκουν άλλες διευθετήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας.

Στις 29/1/2011, ο Κ. Ήσυχος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, έλεγε σε δήλωσή του για την Αίγυπτο: «Η εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ στη χώρα του Νείλου παίρνει παλλαϊκές διαστάσεις. Τρίζει, από μια κλωστή πλέον κρέμεται το καθεστώς Μουμπάρακ. Η Αίγυπτος ενδεχόμενα βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης από "ξένους προστάτες". Πρόκειται για τη φυσική ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου, πυλώνα ιμπεριαλιστικής "σταθερότητας" στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για συγκλονιστικές ιστορικές εξελίξεις που ταράζουν τα θεμέλια των δογμάτων περί "νομοτέλειας μιας παγκοσμιοποιήμενης νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας" (...) Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ξημερώνει στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη του 21ου αιώνα». Δυο χρόνια μετά, ο λαός της Αιγύπτου ματώνει από το νέο καθεστώς, όπως έγινε και με τους λαούς της Λιβύης, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και αλλού, όπου πάτησαν τη μπότα τους οι ιμπεριαλιστές, είτε με το στρατό τους, είτε με τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Σε όλα τα παραπάνω -αν και ενδεικτικά- το ΚΚΕ δικαιώθηκε στις εκτιμήσεις του. Γιατί; Επειδή η αντίληψη που έχει για το εργατικό-λαϊκό κίνημα, για τις αλλαγές που αυτό μπορεί και πρέπει να φέρει, είναι στον αντίποδα όλων των άλλων κομμάτων, που θέλουν το λαό χειροκροτητή της διαχείρισης του συστήματος των καπιταλιστών στη μια ή στην άλλη μορφή της. Σήμερα, αναγκαίοι είναι οι αγώνες που κατατείνουν στην αλλαγή τάξης στην εξουσία και εκεί πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του ο λαός. Αγώνες με τέτοιο προσανατολισμό μπορούν να φοβίσουν το αστικό σύστημα, να καθυστερήσουν μέτρα, να ανοίξουν ρήγματα που είναι στο χέρι του λαού να τα διευρύνει και να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του.

3 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Μου κανει εντυπωση, φιλε μου..Η ΕΜΜΟΝΗ στη θεση σου..Εναντιον της διαθεσης αγροτικων προιοντων μεσα απο το κινημα των παραγωγων...

Δεν νομιζω καν οτι ειναι θεση του ΚΚΕ αυτη...

Αλλα και να ειναι, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ και το ξερεις...

Και μαλιστα την ωρα που οι Πολιτες "κοβουν" απο τα τροφιμα, για να πληρωσουνε τα χαρατσια...!!
[Που δεν τα αναφερες...]

Βεβαια, το σχολιο μου ειναι καθυστεημενο, και μαλλον ΔΕΝ θα τυχει απαντησης...

Ουτε και θα ερθεις να σχολιασεις..Στην σχετικη αναρτηση που θα κανω...

Ομως φιλε..Πρεπει ισως να βλεπουμε και κανενα λαθος που και που...
Αλλοιως θα μεινουμε με τη γλυκα της..."δικαιωσης"
Σε χρονο Μελλοντα διαρκειας...!!

Παρεμπιπτωτως...
Στο Ζεφυρι...Και σ ολο το Δημο Χασιας..Που περιλαμβανει και τα Λιοσα...
ΚΑΙ στον δημο ΝΙΚΑΙΑΣ...
Αλλα και σε πολλους ακομα δημους..Λειτουργουν οι αγορες των παραγωγων και μαλιστα ΤΩΡΑ εκδιδουν και αποδειξεις Λιανικης...

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ...!!
Αντιθετως..Οι παραγωγοι απορροφησαν τον ΦΠΑ..ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΑΝ τις τιμες..!!!

Εσυ που την ειδες τη δικαιωση στο θεμα αυτο;;;;[στα αλλα φυσικα και συμφωνω μαζι σου]

Οικοδόμος είπε...

Αγαπητέ μαχαίρη,
Διαβάζοντας το σχόλιό σου μου δημιουργείται η εντύπωση πως δεν διάβασες το άρθρο, που νομίζω είναι εντελώς ξεκάθαρο. Δεν περιμένω ντε και καλά να συμφωνήσεις, αλλά να κρίνεις από όσα γράφει και όχι από κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Η άποψή μου ταυτίζεται με την θέση του ΚΚΕ και δεν αναφέρομαι γενικά στη «δικαίωση». Και μια και γράφεις για «γλύκα της δικαίωσης», θα σου πω πως κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν ισχύει. Θα ίσχυε για ένα κόμμα που δεν έχει πρόταση, που δεν έχει σχέδιο ολοκληρωμένο για την οικονομία. Το ότι εσύ αυτό μπορεί να το θεωρείς «άπιαστο όνειρο» και να το κοροϊδεύεις επειδή όπως λες συχνά «δεν το θέλει ο κόσμος», δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν πως είναι εφικτό κάτω από την προϋπόθεση του αγώνα κλπ και παλεύουν κλπ είναι χιλιοειπωμένα να μην τα ξαναγράψω.

Επανέρχομαι όμως στη θέση για τα αγροτικά προϊόντα. Από που κι ως που έβγαλες το συμπέρασμα πως είμαι εναντίον της διάθεσης αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς; Και την χαρακτηρίζεις κιόλας «εμμονή»!!! Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Διάβασε προσεκτικότερα και θα δεις:

«Το ΚΚΕ είπε με θάρρος ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να σώσουν το λαϊκό εισόδημα, το οποίο κατατρώγεται από τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, τους φόρους και τα χαράτσια και από την άλλη από τις υψηλές τιμές που καθορίζουν οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων, έχουν μονοπωλήσει την αγορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ούτε επίσης μπορούν να σώσουν τους μικροπαραγωγούς αφού απαιτούν μέσα μεταφοράς και χώρους διάθεσης, δυνατότητα που μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούν να έχουν.»

Μήπως πρόσεξες τώρα πως αναφέρονται και τα χαράτσια; Τι από αυτά δεν ισχύει; Και να σου το θέσω και αλλιώς; Γιατί ξεφούσκωσε το «κίνημα» της πατάτας; Μήπως γιατί… το πολέμησε το ΚΚΕ;

Μήπως διαφωνείς για την προπαγάνδα των γαμοκάναλων που « πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου ότι μπορεί να έχει φτηνά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αρκεί «να την ψάξει καλύτερα» και να μην ψάχνεται γενικότερα με τις αιτίες των προβλημάτων του; Να σου το θέσω και αλλιώς. Τι θα ήταν αυτό που θα έβλαπτε το σύστημα και θα προπαγανδιζόταν από τα γαμοκάναλα από το πρωί μέχρι το βράδυ; Και γιατί τώρα σιωπαίνουν;

Η διαφωνία του ΚΚΕ αλλά και η δική μου είναι ότι η κυρίαρχη προπαγάνδα του συστήματος λέει πως δεν υπάρχει «καμιά ανάγκη να διεκδικήσει ο λαός μισθούς και συντάξεις στο ύψος των αναγκών του, καμιά ανάγκη πάλης για απαλλαγή των μικροπαραγωγών από φόρους και χαράτσια (να τα χαράτσια και δεύτερη αναφορά, που δεν την είχες προσέξει πριν), για φτηνά καλλιεργητικά μέσα, για απαλλαγή από το βραχνά των τραπεζών (να και οι τράπεζες μαχαίρη), γενικά καμιά ανάγκη να πετάξουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα μονοπώλια από την παραγωγή (και σε ρωτάω, τα μονοπώλια χτυπήθηκαν από το κίνημα της πατάτας; Και μπορεί να υπάρξει ανακούφιση για το λαό αν δεν χτυπηθούν τα μονοπώλια;).» Η οριστική απαλλαγή από όλα όσα κάνουν τους εργαζόμενους και τον λαό να υποφέρουν, δεν θα έρθει με μερεμέτια (που κι αυτά χρησιμεύουν όσο αντέχουν), αλλά από το ξεθεμέλιωμα και το ξαναχτίσιμο πάνω σε άλλες βάσεις.

Δεν έχω πρόβλημα αν δεν συμφωνείς με αυτά φίλε, όμως θα ήθελα να μην τα παραποιείς, και βγάζεις λάθος συμπεράσματα.

Και κάτι ακόμα. Για ποιες τιμές μιλάς όταν λες «ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ...!!» στο Ζεφύρι κλπ; Χωρίς να αυξηθούν από πότε φίλε; Δηλαδή είναι χαμηλές οι τιμές και ο κόσμος μπορεί να αγοράζει εκεί χωρίς πρόβλημα; Οι τιμές πέρυσι και πρόπερσι και πιο πρόπερσι δηλαδή ήταν φτηνές; Μήπως κοιτάζεις το δέντρο φίλε και δεν βλέπεις το δάσος;

Και κάτι επί προσωπικού. Αν έχεις προσέξει δεν απαντώ γενικά σε σχόλια (σπάνια το κάνω) και δεν σχολιάζω (σπάνια και αυτό) σε άλλα μπλογκς. Αυτό φίλε συμβαίνει για λόγους που αφορούν αποκλειστικά εμένα και όχι τους άλλους. Λόγους αντικειμενικούς (πχ έλλειψη χρόνου) και υποκειμενικούς που δεν αναφέρονται δημόσια. Άρα, να μην έχεις την εντύπωση πως έχω προσωπικά μαζί σου, αν δεν απαντώ σε όλα τα σχόλιά σου, ή αν δεν σχολιάζω στο μπλογκ σου. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει.
Καλή δύναμη!

μαχαιρης είπε...

Ευχαριστω φιλε ΟΙΚΟΔΟΜΕ για την απαντηση σου...!!