Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο «ναός της δημοκρατίας» μπάζει νερά…




Μια υπάλληλος της Βουλής ανέβηκε χτες στο θόλο της αίθουσας της ολομέλειας για να βγάλει τα νερά που έσταζαν (!) στα υπουργικά έδρανα. Ο θόλος είναι φτιαγμένος από μεταλλικό σκελετό που στηρίζει κομμάτια γυαλιού. Μόλις η υπάλληλος πάτησε πάνω του, ένα κομμάτι γυαλιού έσπασε (!) και η γυναίκα βρέθηκε να αιωρείται στην οροφή της αίθουσας σε ύψος μεγαλύτερο των 20 μέτρων. Τελικά πρόλαβαν κάποιοι και την τράβηξαν και γλίτωσε από την πτώση, έχοντας μόνο κοψίματα στα χέρια της από τα σπασμένα γυαλιά.

Να σημειώσουμε πως ανάλογα περιστατικά (και όχι πάντα με αίσιο τέλος) συμβαίνουν σε πολλούς χώρους δουλειάς, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των ρυθμών εργασίας και την έλλειψη ή μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Δεν παίρνουν όμως τη δημοσιότητα του χτεσινού, αφού η Βουλή δεν είναι ένας απλός «χώρος δουλειάς». Και γι’ αυτό, υποτίθεται πως θα έπρεπε να τηρούνται και με το παραπάνω μια σειρά από διαδικασίες που προλαμβάνουν περιστατικά σαν το χτεσινό, και να παρέχονται στους εργαζόμενους τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας κατά την εργασία τους.

Γεννιούνται αναπόφευκτα μερικά ερωτήματα (ρητορικής φύσεως...) και παρατηρήσεις με αφορμή το παραλίγο τραγικό γεγονός.

Πρώτα για τον άνθρωπο. Ειπώθηκε το «ψεματάκι» από τους «αρμόδιους» της Βουλής πως η υπάλληλος φορούσε ζώνη ασφαλείας και γι’ αυτό δεν έπεσε. Από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς δένεται για την ασφάλειά  του ο εργαζόμενος που δουλεύει σε ύψος    και  δεν πιστεύουμε πως η υπάλληλος φορούσε τη ζώνη… στο λαιμό! Στάθηκε πολύ τυχερή που σώθηκε. Τυχερή βέβαια στάθηκε… και η κυβέρνηση που «δεν ζημιώθηκε η  εικόνα της πατρίδας  μας προς τα έξω»…σε αντίθετη περίπτωση.

Πάμε τώρα στα ντουβάρια. Γιατί να στάζει νερό η οροφή του «ναού της δημοκρατίας»; Γίνεται συντήρηση στο κτίριο και κάθε πότε;  Μήπως έχουν… έλλειψη προσωπικού; Γιατί τα τζάμια της οροφής να είναι απλά τζάμια; Δεν έχει ακούσει  κανείς τους πως υπάρχουν τζάμια που δεν σπάνε, ή ακόμα και συνθετικά κρύσταλλα με λιγότερο βάρος από τα κανονικά, που μπαίνουν σε οροφές αλλά και σε βατά δάπεδα, και να τα είχαν αντικαταστήσει; Μήπως δεν φτάνουν τα λεφτά; (ο συνολικός προϋπολογισμός της Βουλής είναι 148.700.000 ευρώ για το 2013).  Και αν δεν φτάνουν για αντικατάσταση των τζαμιών, δεν φτάνουν ούτε για  σιλικόνη;...

Τόσα δισεκατομμύρια βουτάνε -με τους φόρους και τα χαράτσια τους- από τον ελληνικό λαό  και τα δίνουν στους τοκογλύφους. Τόσα δισεκατομμύρια δωρίζουν κάθε λίγο στις τράπεζες. Τόσα δισεκατομμύρια χαρίζουν μέσω φοροαπαλλαγών σε εφοπλιστές και άλλους καρχαρίες του κεφαλαίου. Οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστικοί όμιλοι μπούκωσαν από τα κέρδη τόσα χρόνια. Όλα τα  μεγάλα έργα τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο από το πραγματικό κόστος τους. Λίγα ψίχουλα δεν περισσεύουν για να μη μπάζει νερά η βιτρίνα του  «ναού της δημοκρατίας»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: