Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ο απέραντος θαυμασμός της ελληνικής δημοσιογραφίας για τη Lidl Hellas


Σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες, το Βήμα και το Έθνος, είδαμε χθες ολοσέλιδες συνεντεύξεις του προέδρου της Lidl Hellas κι ενός μέλους του ΔΣ της.
Και περιείχαν και πανομοιότυπες ερωτήσεις, για την αύξηση του ΦΠΑ που απορρόφησε η καλή εταιρία (αν κι ακούστηκαν φωνές πως λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του ΦΠΑ η Lidl πρόλαβε και αύξησε τις τιμές), για τα ελληνικά προϊόντα που φιλοξενεί στα ράφια της, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και, τέλος, για την εταιρική ευθύνη. Τέσσερις, σχεδόν ίδιες, ερωτήσεις. Προσοχή, δεν ήταν πληρωμένη διαφήμιση, ήταν συνεντεύξεις, δεν ήταν «ξένη δημοσίευση» όπως γίνεται στα έντυπα, ήταν συνεντεύξεις στις οικονομικές σελίδες. Δημοσιογραφική ύλη δηλαδή.


Ανάλογα ρεπορτάζ είχαν και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όπως ο περιβόητος -πολυεθνικός- ΑΝΤ1 των απολύσεων. Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στο δελτίο ειδήσεων με τη Μαρία Χούκλη, παρουσίασε ρεπορτάζ για τα Lidl (δείτε το ΕΔΩ, από το 53:30 και μετά) πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ίδιο έκανε και ο Σκάι στις 30 Ιουλίου, στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων (δείτε ΕΔΩ, μετά το 1:02), επίσης παρουσίασε ρεπορτάζ υπέρ του Lidl βάζοντας και κάποιους... πελάτες να λένε πόσο καλά και φθηνά είναι τα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ).

Το ίδιο φυσικά έκαναν και πολλά από τα μεγάλα sites με την τεράστια... επισκεψιμότητα που διαβάζει όλη η Ελλάδα και όλη η Σιγκαπούρη. Γνωστά αυτά, γνωστός ο τρόπος που λειτουργούν τα site της συμφοράς στη χώρα μας. Απλώς δεν περιμέναμε το ίδιο να συμβαίνει και στις κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες, θεωρητικά, ασκούν δημοσιογραφία με παραδοσιακούς όρους. Αν και αυτό το «δεν περιμέναμε» δεν είναι και τόσο αλήθεια για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Πλέον τα περιμένουμε όλα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος 
e·tetRadio

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα και μ' έπιασε μια λιγούρα... Και τι δε θα 'δινα τώρα για λίγο κιμά με κολοβακτηρίδια!

gdmn1973