Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

«Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός»

«Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός»
Εμιλιάνο Ζαπάτα!

Ένας από τους αγνότερους, από τους πλέον εμπνευσμένους και αποφασισμένους επαναστάτες, ο ηγέτης της Μεξικανικής Αγροτικής Επανάστασης, του κινήματος των Ζαπατίστας, που πήρε το όνομά του ταυτιζόμενο με το σύνθημά του-στρατηγικό στόχο «Γη και Ελευθερία» «Tierra y Libertad».

Το περίφημο Σχέδιο της Αγιάλα, το «πρόγραμμα» του Ζαπάτα, , με σημερινή πολιτική ορολογία, προέβλεπε, μεταξύ άλλων :
«Οι γαίες, τα δάση και το νερό... θα αποδοθούν αμέσως στα χωριά ή τους πολίτες που τα δικαιούνται... επειδή οι περισσότεροι Μεξικάνοι δεν έχουν τίποτε στην κατοχή τους πλην της γης στην οποία περπατούν... το ένα τρίτο από τις περιουσίες αυτές θα απαλλοτριωθεί... ώστε όλοι οι κάτοικοι κι όλα τα χωριά του Μεξικού να αποκτήσουν ejidos (χωράφια, γη)».

Όποιος γαιοκτήμονας δεν παρέδιδε το ένα τρίτο της γης του, αναγκαζόταν δια της βίας να την παραδώσει ολόκληρη, μια που ο Ζαπάτα, ό,τι έλεγε το εννοούσε:
πυρπολώντας τα σπίτια των γαιοκτημόνων τους ανάγκαζε να τα εγκαταλείψουν αμέσως και κατόπιν μοίραζε τη γη στους δουλοπάροικους, που εργάζονταν στα συγκεκριμένα τσιφλίκια…


Ριζοσπαστικό και απλό το Σχέδιο,
δυναμικές οι ενέργειες για την υλοποίησή του..

Ο Αγώνας για Γη και Ελευθερία δεν δικαιώθηκε, όπως τον οραματίστηκε ο εμπνευστής του

Ο Αγώνας για Γη και Ελευθερία θα συνεχίζεται και σήμερα και τώρα, ως την τελική νίκη, όσο θα υπάρχουν εκμεταλλευόμενοι, όσο θα υπάρχουν φτωχοί, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, που θα αγωνίζονται, όσο θα υπάρχουν Ζαπατίστας!

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1879, δολοφονήθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα στις 10 Απριλίου 1919.

«Μην αφήσετε να τελειώσει έτσι. Πείτε τους, ότι είπα κάτι».
Η παρακαταθήκη του…

Αλέκα Ζορμπαλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: