Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η Ευρωπαϊκή μπριγάδα αλληλεγγύης απαιτεί το τέλος του αποκλεισμού της Κούβας

Αβάνα, 21 Ιουλίου – Η Ευρωπαϊκή μπριγάδα Αλληλεγγύης στην Κούβα “Χοσέ Μαρτί” απαίτησε σήμερα την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί και παραμένει παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στην τελική διακήρυξη που εγκρίθηκε στο τέλος της 45ης μπριγάδας, τα μέλη της μπριγάδας καταδίκασαν αυτή την “ξεπερασμένη και αποτυχημένη” πολιτική και απαίτησαν επίσης τον τερματισμό της λεγόμενης Κοινής Ευρωπαϊκής Θέσης. Απαίτησαν επίσης την επιστροφή στην Κούβα του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχεται σήμερα.
 Τα μέλη της μπριγάδας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας που υλοποιήθηκε με την τελετή επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Κούβας, 54 χρόνια μετά την διακοπή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με δηλώσεις της στην Prensa Latina η Ελληνίδα ακτιβίστρια Λουκία Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι φίλοι του νησιού κατανοούν ότι η εποχή που ξεκινά επιβάλει νέες προκλήσεις και απαιτεί την ενεργητική και συνεπή δράση των κινημάτων αλληλεγγύης.


Στη συνέχεια εξήγησε ότι στη χώρα της και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανακοίνωση της 17ης Δεκεμβρίου των προέδρων Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάστηκε σαν ήττα της Κούβας.

Ο μιντιακός λόγος εμφανίζει την Επανάσταση να παραιτείται από τις αρχές της, δήλωσε η Κωνσταντίνου, τη στιγμή που όλοι οι μπριγαδίστες και κάθε επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει.

Από πλευράς του, ο Ρώσος Εβγένι Αλτσουλέρ, σχολίασε ότι η προσέγγιση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός στην Κούβα βαδίζει προς εξαφάνιση μέσω μιας διαδικασίας “αμερικανοποίησης”.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατανόησε ότι η Κούβα δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο των άλλων σοσιαλιστικών εμπειριών της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο λαός του -σημείωσε- δίνει βάρος σε μια ιδεολογική προετοιμασία και σε ισχυρές αξίες που θα του επιτρέψει να ανοίξει μέτωπο στις προκλήσεις που μπαίνουν μπροστά του.

Για τον Ιταλό Φραντζέσκο Μοντερίσι, ο οποίος βρέθηκε στο νησί για 9η φορά σαν μέλος της μπριγάδας, αυτή ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για να έρθει στο νησί. Εκτός από την αποκατάσταση, η γνώση ότι οι Πέντε βρίσκονται ήδη ελεύθεροι στην πατρίδα τους, είναι μια πηγή υπερηφάνειας για όλους τους ακτιβιστές που αγωνίστηκαν ενάντια στην άδικη φυλάκισή τους.

Η διεθνής αλληλεγγύη με την Κούβα, ανέφερε ο Μοντερίσι, έχει λόγους να πανηγυρίζει, αλλά και προκλήσεις, όπως να παλέψει με μεγαλύτερη δύναμη ενάντια στον αποκλεισμό, μια πολιτική που κατά τη γνώμη του, αμαυρώνει κάθε πρόοδο στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Η 45η μπριγάδα Χοσέ Μαρτί που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κάμπινγκ Χούλιο Αντόνιο Μέγια στη δυτική επαρχία Αρτεμίσα, συγκροτήθηκε από 160 μπριγαδίστες από 17 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους συμμετείχαν σε εθελοντική εργασία, περιόδευσαν σε χώρους κοινωνικού – οικονομικού ενδιαφέροντος και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον κουβανικό λαό σε κοινότητες και σε μαζικές και πολιτικές οργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: