Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Μίκης για το ΚΚΕ και τον ταξικό αγώνα - Μια απάντηση


Aκούω στο πρωινό του ΑΝΤ1 το Μίκη να σχολιάζει την κατάσταση. Πρώτα απ΄ όλα δηλώνω την αγάπη μου γι αυτόν και τα όσα έχει κάνει, και για το ταλέντο του αλλά και για το ότι έβαλε πολλές φορές τη ζωή του σε ρίσκο σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους που έκαναν πίσω και κοίταξαν τη δουλειά τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει δίκιο σε όσα λέει.

Αυτό που κυρίως έχει χάσει ο Μίκης, πράγμα εξηγήσιμο, είναι το ταξικό του κριτήριο. Ο Μίκης εκτός από ένας πραγματικά μεγάλος σε πολλά, είναι και πολύ επιτυχημένος και απόλυτα καλά στα οικονομικά του. Δεν έχει λοιπόν σοβαρούς λόγους να βρεί την πραγματική αιτία του βασανιστήριου που περνάει ο λαός.

Είπε λοιπόν και σήμερα ο Μίκης πως διαφωνεί με το ΚΚΕ που "διασπά το λαϊκό κίνημα γιατί κάνει συγκεντρώσεις αλλού" και γιατί χαρακτηρίζει τον αγώνα αυτό "που είναι καθαρά πατριωτικός σε ταξικό".

Κι όμως ο αγώνας αυτός είναι καθαρά και κύρια ταξικός, κι αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει γρήγορα ο λαός. Ο πατριωτικός χαρακτήρας του παίρνει το πραγματικό του νόημα ακριβώς από την ταξικότητά του.

Την πατρίδα, μπορεί και  την στηρίζει με τον καλύτερο τρόπο η πρωτοπόρα τάξη και τα φτωχά στρώματα που συντάσσονται μαζί της για λογαριασμό όλου του λαού. Αυτοί που παλεύουν με το αίμα τους, για την ανατροπή και την απελευθέρωση από τα δεσμά τους. Εννοείται όμως ότι στο λαό δε συμπεριλαμβάνεται η αστική ταξη που όλοι ξέρουμε ποιο ρόλο παίζει ιστορικά, ρόλος που καθόλου πατριωτικός δε μπορεί να είναι. Το "όλοι για την πατρίδα" λοιπόν όσο γοητευτικό κι αν ακούγεται δυστυχώς κανένα νόημα δεν έχει, αφού η πλουτοκρατία-και οι σύμμαχοί της- δεν πρόκειται να παλέψει για την πατρίδα, και γι αυτό φυσικά δεν φταίει το ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές απλά το διαπιστώνουν και είναι υποχρεωμένοι να το θέσουν στο λαό.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι γερμανικά κόμματα, είναι ελληνικά κι εκφράζουν την αστική τάξη και τις επιθυμίες της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλος πληρέστερα κι άλλος λιγώτερο. Οι έλληνες τραπεζίτες(Λάτσης, Κωστόπουλος  Λαυρεντιάδης κλπ) δε είναι υπηρέτες και πράκτορες του εχθρού. Απλά πατρίδα τους είναι η τσέπη τους. Ο Δασκαλόπουλος που είπε χθες πως "είναι εναντίον των μέτρων αλλά εύχεται να ψηφιστούν"(!) είναι πρόεδρος του δικού μας ΣΕΒ κι όχι άλλου. Δεν υπάρχει λοιπόν "ξένη εισβολή" αλλά επίθεση της μεγαλοαστικής τάξης στο λαό.

Δυστυχως ο Μίκης δεν εχει καταλάβει ότι ο αγώνας του '41-44 χάθηκε ακριβώς γι αυτό. Γιατί τότε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ με το οποίο πολέμησε, δεν κατάφεραν την κρίσιμη στιγμή να δώσουν χαρακτήρα ταξικό στον πατριωτικό απελευθερωτικό αγώνα. Το αποτέλεσμα ήταν η εδώ αστική τάξη με την πλάτη των Άγγλων να εξοντώσει το λαό και το ΚΚΕ που ήταν μπροστάρης του και να αρπάξει την εξουσία και πάλι.

Επίσης αν παρακολουθούσε στενά θα έβλεπε ότι σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια, όπως ήταν και το χθεσινό, το ΚΚΕ δεν προσπάθησε να ξεχωρίσει τον εαυτό του από το λαό αλλά στάθηκε και πορεύτηκε μαζί του. Στην πλ.Συντάγματος πήγαινε πάντα και το ΠΑΜΕ(εκτός από ελαχιστότατες ειδικές περιπτώσεις) αλλά με δική του συγκέντρωση, δικά του συνθήματα και δικό του πλαίσιο, αρνούμενο να ενταχτεί  στο ξεπουλημένο πλαίσιο και τα άσφαιρα συνθήματα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα στις 20/10/2011 αυτό το πλήρωσε με έναν νεκρό εργάτη, το Δ.Κοτζαρίδη, και πολλούς τραυματίες όταν κάποιοι προσπάθησαν να το διώξουν με πέτρες μολότωφ και χημικά.

Αυτό από το οποίο προσπαθεί να ξεχωρίσει τον εαυτό του είναι μια λάθος άποψη και γραμμή που πάντα με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ήττα. Την γραμμή-σούπα  που λέει ένα ανώδυνο "όχι στα μνημόνια" χωρίς να δείχνει με ειλικρίνεια και σαφήνεια το που πρέπει να σκοπεύσει ο λαός για να νικήσει πραγματικά, δηλαδή ενάντια σ' αυτό το ξοφλημένο δολοφονικό σύστημα που καταρρέει επάνω μας προσπαθώντας να σταθεί ξανά στα πόδια του για να μας τσακίσει πάλι και πάλι από καλύτερη θέση.

Γι αυτό το ΚΚΕ νοιώθει την υποχρέωση σαν κομμουνιστικό κόμμα, αυτή την κρίσιμη ώρα, που ο καπιταλισμός αναγκάζεται να πετάξει τις μάσκες και να δείξει όλη του την αγριότητα, να την μετατρέψει σε ευκαιρία και να βάλει το λαό μπροστά στο πραγματικό δίλημμα που είναι το πασίγνωστο "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα".

Αυτό ήταν το δίλημμα σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και δεν μπορεί να είναι άλλο τώρα που όλοι νοιώθουν στο πετσί τους τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Τουλάχιστον όχι για τους κομμουνιστές.

9 σχόλια:

Ntina είπε...

Ένα εχω να πω..Σβησμένη ΣΠΙΘΑ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Α-ταξικός "αγώνας" λοιπόν;
Όλοι μαζί άραγε, ένας αχταρμάς, και αστοί και εργαζόμενοι; Για ποιον και για τι;
Με τέτοιες "οικουμενικές" θεωρήσεις, παραβλέπονται -σκοπίμως βέβαια- οι αιώνιες αντιθέσεις, ώστε η τάξη των καταπιεσμένων να... συμμαχήσει με αυτή των εκμεταλλευτών για κάποιο δήθεν κοινό σκοπό. Και ως συνήθως, με κάτι τέτοια "τερτίπια" η δεύτερη κονιορτοποιεί την πρώτη.
Άσε Μίκη, άσε...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μ. Θεοδωράκης δεν είναι πια (εδώ και αρκετά χρόνια βέβαια) παρά μια σκιά του παλιού ευατού του. Δεν ξέρω αν είναι θλιβερό, τραγικό ή γελοίο..

Οικοδόμος είπε...

Μιλώντας μόνο για τις απόψεις του και κρίνοντας τη στάση του στα πολιτικά πράγματα, εδώ και πολλά χρόνια, ένα έχω να πω: μου προκαλεί θλίψη.
Κάποιες φορές η σιωπή είναι πολυτιμότερη...

kostas είπε...

Λοιπόν ,ας υποθέσουμε πως ο αγώνας αυτός είναι πατριωτικός και όχι ταξικός. Δηλαδή ότι σε αυτή τη δίνη θίγεται εκτός από την εργατικη τάξη και η Ελληνική αστικη τάξη . Οτι δηλ αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αστικη τάξη μιας άλλης χώρας , ας πούμε της Γερμανικής επιτίθεται στο Ελληνικό έθνος, δηλ στην Ελληνική αστική και εργατική τάξη.
Αν ίσχυε αυτό τότε θα περιμέναμε απο τους αστούς της χώρας μας να είχαν ανέβει στα κάγκελα . θα είχαν χτίσει ένα ισχυρό αντιμνημονιακο μέτωπο με το οποίο θα πολεμούσαν τον ξένο εισβολέα. Θα είχαν συμπαραταχθεί με τον λαό ρίχνοντας στη μάχη χρήμα, και ο,τι μέσα διέθεταν προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους. (Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος πως οι Ελληνες αστοί θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια εάν έβλεπαν τα συμφέροντα τους να θίγονται )
"Παραδόξως" όμως τι βλέπουμε; Βλέπουμε τους αστούς να υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια , με τα κανάλια με εφημερίδες με χρηματισμους με απειλές με εκβιασμούς την τρικομματική κυβέρνηση και τους τοκογλύφους. Γιατί άραγε; Γιατί πολύ απλά αυτό είναι το ΣΥΜΦΕΡΟΝ τους κι όταν λέμε συμφέρον να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Τι συμφέρον έχουνε οι Ελληνες αστοί να εξαθλιωθούμε ως έθνος και ως κράτος ; Α) να αγοράσουν την κρατική περιουσία τζάμπα β) να αγοράσουν τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων τζάμπα γ) να μας βάζουν να δουλεύουμε τζάμπα δ) να τους υπηρετούμε τζάμπα δ) να μας βαλουν να χτίσουμε παραγωγικό ιστό χωρίς να τους κοστίσει τίποτα όπως Ινδία Κίνα Τουρκία κτλ .
Αρα είναι ή δεν είναι ταξικός αυτός ο αγώνας ; Εγώ λέω να ρωτήσουμε κανέναν εφοπλιστή ή κανά καναλάρχη να μας πει. Αυτοί , μιας και έχουν ταξικη συνείδηση και ξέρουν να διαφυλάττουν τα συμφεροντά τους , θα ξέρουν να μας απαντήσουν.

Leon77 είπε...

O Mίκης έχει δίκιο.
Ποιός οφελήθηκε από τη στάση του
Που πήγε και ΓΙΑΤΙ η μισή εκλογική του δύναμη

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνησω με ενα συνθημα των αναρχικων στα εξαρχεια:Ευθανασια στον Μικη

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Μίκη :
Πρώτον, το ΚΚΕ δ ε ν διασπά το λαϊκό Κίνημα γιατί "κάνει συγκεντρώσεις αλλού", επειδή απλούστατα οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, η εργατική, καλοπληρωμένη και ξεπουλημένη, αριστοκρατία και όσοι τους ακολουθούν δ ε ν αποτελούν κομμάτι του λαϊκού Κινήματος. Αν και όποτε αυτοί διεξάγουν "αγώνες" , φροντίζουν να είναι ευκαιριακοί, προσχηματικοί και εκτονωτικοί, χωρίς όρους ρήξης και ανατροπής, κινούμενοι στα πλαίσια του συστήματος κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η ιστορία του εργατικού κινήματος, παλιότερη και νεώτερη. Επομένως, οι εκφραστές της ταξικής κοινωνικής "ειρήνης", όταν η αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο θεριεύει σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, δεν μπορούν να αποτελούν κομμάτι του λαϊκου Κινήματος και επομένως το τιμημένο ΚΚΕ δεν διασπά κανένα ...λαϊκό κίνημα με τις δικές του συγκεντρώσεις, που εκπροσωπούν και εκφράζουν το πραγματικά σύγχρονο λαϊκό κίνημα που έχει αιτήματα και στόχους επαναστατικής ΛΥΣΗΣ της αγεφύρωτης αντίθεσης εργασίας-κεφαλαίου.
Δεύτερον, τόσον τα λεγόμενα "δημοσιονομικά", όσο και τα καθαρά "εργασιακά" μέτρα κατατείνουν στο ορατό πλέον και στον πιό δύσπιστο : Στο να καταστήσουν την πωλούμενη εργατική δύναμη όσο το δυνατό ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να ληστεύουν καρπούμενοι ακόμη μεγαλύτερη πίτα του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Κι αυτό, αγαπητέ μου Μίκη, δ ε ν αφορά το σύνολο της κοινωνίας... Μπορεί στις μέρες μας, σε περίοδο βαθιάς και εκτεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, η εξαθλίωση να ακουμπά ολοένα και πλατύτερα στρώματα, μικρά και μεσαία, της πόλης και του χωριού, όμως σε καμιά περίπτωση δ ε ν εγγίζει τους πλουτοκράτες, οι οποίοι γίνονται όλο και λ ι γ ό τ ε ρ ο ι την ίδια ώρα που η τάξη των πραγματικών προλεταρίων πολλαπλασιάζεται από διαρκώς φτωχοποιούμενες μάζες πληθυσμού, μεσοααστικής και μικροαστικής προέλευσης. Επομένως, η πραγματική αντίθεση ταξικών συμφερόντων ανάμεσα σε ολοένα και πολυπληθέστερες, προλεταριακές ή προλεταριοποιούμενες μάζες και σε μιά διαρκώς μειούμενη αριθμητικά χούφτα κεφαλαιοκρατών α υ ξ ά ν ε ι κατ'αντιστοιχία καθημερινά και με γοργό ρυθμό. Αρα, γιγαντώνεται κάθε μέρα που περνάει η ταξική διαίρεση της κοινωνίας και συγχρόνως η ταξική πόλωση καθίσταται ολοένα και πιό ευδιάκριτη.
Συμπέρασμα : Οντως, υπάρχει σκλαβιά, αλλ' αυτή είναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ και ο αγώνας για την απελευθέρωση της τεράστιας πλειοψηφίας του εργαζόμενου και φτωχοποιημένου λαού δεν μπορεί παρά να είναι σκληρά και αδυσώπητα ΤΑΞΙΚΟΣ και η τεράστια αυτή κοινωνική αδικία δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνον με την επερχόμενη ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ επανάσταση για την οποία το τιμημένο ΚΚΕ δουλεύει ακατάπαυστα...
Κατά τα άλλα, αγαπητέ Μίκη, είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι παραμένεις Κομμουνιστής, πάντα αμφισβητίας και ασυμβίβαστος, οι αγωνίες και οι προθέσεις σου υπήρξαν πάντοτε αγνές και ανιδιοτελείς, είσαι από την εξαίρετη φύτρα των Κομμουνιστών γιγάντων της περήφανης και ανυπότακτης Εθνικής Αντίστασης, που οργάνωσε, καθοδήγησε και αιμοδότησε ακατάπαυστα το τιμημένο ΚΚΕ και γι' αυτό θεωρώ πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να σε χαρίσουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ...
Με αγάπη και σεβασμό στην προσφορά σου στο Κομμουνιστικό Κίνημα
Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

κατα την γνωμη μου καλως λειτουργει το παμε παραλληλα στη ΓΣΕΕ.αλλα στο θεμα της ενοτητας πρεπει να ξεχωριζουμε το ταξικο και το εθνικο συμφερον.προωθοντας το ταξικο συμφερον διασπατε το εθνικο μετωπο και στο τελος ουτε το ταξικο εχει προωθηθει και το εθνικο εχει καταβαραθρωθει.η πλουτοκρατια τα εχει βρει ασκημα δεν εχει κανενα κερδος και μονο χασουρα.ο Δασκαλοπουλος του ΣΕΒ δεν εχει επιχειρηση ειναι εγκαθετος οπως και η διοικηση της ΓΣΕΕ,και η κυβερνηση.με μια ενοτητα αχταρμα κομματων ισως εμποδιστει η αποικιοποιηση της χωρας.η λαικη εξουσια,η λαικη συμμαχια,ουσιαστικα οδηγουν στην διαιρεση.καλυτερα να βγει το κομα επιθετικα με προτασεις προς τα αλλα κομματα που κανουν τα αντιμνημονιακα.Αν ξαναζητησει ο τσιπρας συνεργασια να εναι ετοιμο με προτασεις αμεσης ανακουφησης των λαικων στρωματων.το μνημονιο να να μπει και να καταργηθει με δημοψηφισμα.