Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Αναβιώνουν μαύρες εποχές. Με αφορμή την αντιδραστική, σκοταδιστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση της ιθαγένειας


Αναβιώνουν μαύρες εποχές. Με αφορμή την αντιδραστική, σκοταδιστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Αναβιώνουν μαύρες εποχές

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τους μετανάστες που παραπέμπει σε μαύρες εποχές, έρχεται σε μια στιγμή που η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, η συγκυβέρνηση, πυροδοτούν τη ρατσιστική βία, τη δράση φασιστοειδών που κυνηγούν μετανάστες. Η κυβέρνηση έσπευσε να την αποδεχτεί και προετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Ποια είναι όμως η λογική αυτής της απόφασης που υιοθετεί όσα πριν μήνες είχε πει το Δ' Τμήμα του ΣτΕ; Οτι δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί κανείς Ελληνας αν δεν κατάγεται από Ελληνες γονείς. Γιατί; Διότι αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι το εάν ζει, πάει σχολείο και δουλεύει για χρόνια στη χώρα μας, αλλά το εάν «έχει δεσμό προς το ελληνικό έθνος», εάν «αποδεχτεί τις αξίες του ελληνισμού». Μήπως εννοούν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική του «Πας μη Ελλην βάρβαρος» ή «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»; Ποιες είναι άραγε οι αξίες που πρέπει να ασπαστεί ένας μετανάστης που ζει και εργάζεται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, για να μπορέσει το παιδί του να αποκτήσει την ιθαγένεια; Μήπως αυτές που επικαλούνται οι χρυσαυγίτες για να κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών;

Η απόφαση κάνει λόγο για το σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς. Αντίληψη ρατσιστική, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και έχουν τη δική τους συμβολή στη δημιουργία του πλούτου και πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Μοιάζει ή δε μοιάζει αυτή η λογική με τη λογική: τα μεταναστόπουλα δεν μπορούν να πηγαίνουν παιδικό σταθμό, οι μετανάστες δεν δικαιούνται να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία, οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων και τόσα άλλα άθλια και αντιδραστικά που πλασάρει η Χρυσή Αυγή και προβάλλονται δεόντως από τα αστικά ΜΜΕ; Δίνει ή δε δίνει η συγκεκριμένη απόφαση νομικό προκάλυμμα στην αντιδραστική προπαγάνδα όσων επιδιώκουν να μην έχουν οι μετανάστες ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα; Αυτή η λογική που εκφράζεται έτσι σήμερα στην αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου, θα επιχειρήσουν να την περάσουν αύριο στους δρόμους και να την αξιοποιήσουν στους χώρους δουλειάς τα αφεντικά. Είναι λογική επικίνδυνη.

Οι εθνικιστικές κορόνες της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του ΛΑ.Ο.Σ. παλιότερα, ότι δήθεν ο νόμος Ραγκούση είναι κράχτης κάθε «λαθρομετανάστη», δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες που δεν έχουν ελληνική ρίζα ή καταγωγή, τόσο οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η εύκολη απόδοση ιθαγένειας είναι δήθεν προοδευτική εξέλιξη, όσο και εκείνες που θεωρούν εθνική μειοδοσία την απόδοσή της σε «μη Ελληνες το γένος», είναι εξίσου επικίνδυνες για την εργατική τάξη και το λαό. Η πρώτη εκφράζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, η δεύτερη τον εθνικισμό. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ - Ριζοσπάστης


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Σε λίγο θα απαιτούν και έλεγχο DNA για να πιστοποιούν την καθαρότητα της φυλής, θα ζητούν να φορούν διακριτά σήματα οι μη Ελληνες.

Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη χορήγηση ιθαγένειας σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που μένουν, εργάζονται, σπουδάζουν, γεννιούνται στη χώρα μας ταιριάζει σα γάντι σε όσους καλλιεργούν το ρατσισμό - τον εθνικισμό, το σκοταδισμό.

Στην πραγματικότητα, ενισχύει τη δράση και την αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων, αλλά και φασιστικών ομάδων, που επιδιώκουν να μην έχουν οι μετανάστες ούτε στοιχειώδη δικαιώματα και να ζουν στον τρόμο και στην αθλιότητα. Ταιριάζει γάντι με τις εξαγγελίες Σαμαρά και τρικομματικής κυβέρνησης για "ανακατάληψη των πόλεων" με τα πογκρόμ και τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον κάθε έγχρωμου και μη δηλωμένου Ελληνα.

Τα μέλη του Συμβουλίου που έκριναν ότι κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια εφόσον δε γεννήθηκε από Ελληνες γονείς σε λίγο θα απαιτούν και έλεγχο DNA για να πιστοποιούν την καθαρότητα της φυλής, σε λίγο θα ζητούν να φορούν και διακριτά σήματα οι μη Ελληνες.

Το ΠΑΜΕ δεν υπερασπίζεται το νόμο Ραγκούση που απέκλειε από το δικαίωμα της αυτόματης απόκτησης ιθαγένειας τουλάχιστον των παιδιών που γεννιούνται μεγαλώνουν στη χώρα μας και γίνονται 18 ετών. Καταδικάζει απερίφραστα τις αποφάσεις και τις λογικές που δημιουργούν τεχνητούς, σκόπιμους και επικίνδυνους διαχωρισμούς στην Εργατική Τάξη, στην τάξη στην οποία ανήκουμε.

Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αντικρούοντας τόσο τον κοσμοπολιτισμό όσο και τον εθνικισμό. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, είναι ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν και οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους». ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: