Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του»

Την Τρίτη 20/11 έγινε στην Καισαριανή η παρουσίαση του βιβλίου του Ηρακλή Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του». Η εκδήλωση έγινε αποκλειστικά για δημοσιογράφους και μπλόγκερς. Ο «Οικοδόμος» ήταν εκεί και θα αναφερθεί σχετικά με ανάρτηση  σύντομα. Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε σήμερα στον Ριζοσπάστη:

Πέρασαν 38 χρόνια από το θάνατό του, κι όμως αγνοούμε πολλά για το έργο του δασκάλου, του ποιητή, του χρονογράφου, του δοκιμιογράφου, του μεταφραστή, του θεατρικού συγγραφέα, του ανατρεπτικού, τολμηρού, διαχρονικού και επίκαιρου διανοητή Κώστα Βάρναλη.

«Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», όπως τιτλοφορείται η έρευνα του δημοσιογράφου του «Ρ» Ηρακλή Κακαβάνη (εκδόσεις «Εντός»), παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ, στο τσιπουράδικο «Μπούσουλας», στην Καισαριανή, με ομιλητές τους Γεωργία Λαδογιάννη (καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Διονύση Τσακνή, (συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή) και Γιώργο Σαρρή, (στιχουργό - ερμηνευτή), με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο.

Στο βιβλίο υπάρχουν πληροφορίες, κείμενα και ποιήματα που θα ξαφνιάσουν τον μελετητή και αναγνώστη. Εκτός από τα 19 αδημοσίευτα ποιήματα, στο βιβλίο υπάρχουν και άγνωστα κείμενα του Κώστα Βάρναλη. Περιλαμβάνεται μια αδημοσίευτη αυτοβιογραφία του ποιητή και αναλυτικότατο χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του. Ενα κεφάλαιο για τον δημοτικιστή Βάρναλη και τη συμμετοχή του στα «Μαρασλειακά». Ακολουθούν κεφάλαια για τους φιλολογικούς - ιδεολογικούς «διαξιφισμούς» με τους Ξενόπολου, Δελμούζο και Παλαμά, η παρωδία του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένας ποιητικός «διάλογος» με τον Καβάφη, η κατάθεσή του στη δίκη Λουντέμη και η εξορία του στα 1935.

Για τη χρησιμότητα και χρηστικότητα του βιβλίου για τους φοιτητές και μελετητές του βαρναλικού έργου, μίλησε η Γεωργία Λαδογιάννη, σε μια ομιλία με χειμαρρώδες «πάθος». Η ομιλήτρια υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, και τον μεγάλο θαυμασμό του Βάρναλη για το έργο του Σολωμού, στοιχείο που προκύπτει και από δύο άγνωστα ποιήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο.

Σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός χαρακτήρισε την έκδοση ο Διονύσης Τσακνής, μια αφορμή για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι το ρόλο της αριστερής διανόησης και την υπεροχή της στον πόλεμο των ιδεών.

Τη αυθεντική λαϊκότητα και την ταξικότητα του βαρναλικού έργου υπογράμμισε και ο Γιώργος Σαρρής.

Μια χρήσιμη παρέμβαση για το γλωσσικό ζήτημα και τον δημοτικιστή Βάρναλη έκανε η φιλόλογος, υπεύθυνη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», Ρίτα Νικολαΐδου.

Αγνωστο κείμενο του Βάρναλη διάβασαν οι ηθοποιοί Στέλιος Γεράνης και Κατερίνα Φωτιάδη.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη (υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ), ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: