Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός (Σοβιετικές αφίσες)


Οι αφίσες της ανάρτησης απεικονίζουν τις δυο όψεις της ζωής του ανθρώπου στη σύγχρονη ιστορία. Κάποιοι τις αποκαλούν «αφίσες προπαγάνδας» θέλοντας να μειώσουν ή να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό τους. Η ίδια η ζωή όμως  δεν διαψεύδεται.



Η μια όψη, γνωστή στους παππούδες και τους πατεράδες μας μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν έλειψε στην πραγματικότητα ποτέ, όμως σήμερα επέστρεψε πιο επιθετική και τις συνέπειές της ζουν κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Είναι η αποκρουστική όψη του καπιταλιστικού συστήματος, που ισοπεδώνει τον άνθρωπο θεοποιώντας το κέρδος.



Η άλλη όψη είναι αυτή που έζησαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης, σε μια σειρά χώρες του κόσμου. Οι καταχτήσεις του υπαρχτού σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες, ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο ζωής και  εξύψωσαν τον άνθρωπο. Απόδειξαν και στους πιο παραδομένους, πως οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά, πως οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.



Σήμερα, οι καταχτήσεις αυτές δίνουν όραμα στους καταπιεσμένους όλης της γης, τους εμπνέουν στον αγώνα για το σπάσιμο των αλυσίδων τους και το χτίσιμο μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

9 σχόλια:

neophyte_commie είπε...

Αχ, να τα 'χαμε ζήσει κι εμείς, έστω ώς το '89. Θα 'χαμε μια παιδική ηλικία της προκοπής τουλάχιστον.

spiral architect είπε...

Όταν ακούω για σοβιετική αφίσα, στο νου μου έρχεται η σοβιετική αβαντγκάρντ, ο φωτογράφος και πρόδρομος του κολάζ Gustav Klutsis.

Ntina είπε...

@ neophyte_commie

Εγώ τα έζησα μέχρι το 81. Και δεν τα αλλάζω με τίποτα. Ευχαριστώ τον "θεό" που γεννήθηκα εκεί στο "σιδηρουν παραπέτασμα" χωρίς τα θρησκευτικά στο σχολείο και τα "θαύματα" τις ορθοδοξίας. Εζησα τον σοσιαλισμό..και αυτός με τις σημερινές συνθήκες ένα θαύμα ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Οικοδόμε έχω περίπου 400 αφίσες της ΕΣΣΔ γύρω στα 70ΜΒ αν θες πες μου έναν τρόπο να στις στείλω και να τις δημοσιεύεις κατά καιρούς

Γιώργος

Οικοδόμος είπε...

Γιώργο καλησπέρα.
Φυσικά και μ' ενδιαφέρει.
Στείλε μου e-mail, για να συννενοηθούμε:

e.oikodomos@gmail.com

Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

καλησπρα οικοδομε.συγνωμη για την ασχετη ερωτηση με το θεμα του ποστ.

μηπως μπορεις να μου πεις ποτε ειναι το 23ο συνεριο της ομοσπονδιας.κ αν εγινε μηπως εχεις τα στοιχεια;κανω μια ερευνα για το ταξικο συνδικαλιστικο κινημα.

Οικοδόμος είπε...

Tα συνέδρια της Ομοσπονδίας γίνονται συνήθως Γενάρη μήνα. Οπότε, λογικά, τον Γενάρη του 2013 θα γίνει και το 23ο.

Οικοδόμος είπε...

spiral, μάγος ο καλλιτέχνης!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα,

Ntina εγω φανταζομαι την κοινωνια πολυ καλυτερη απο οτι την εζησες και δεν ηταν θαυμα αλλα πραγματικοτητα εντος και εκτος εισαγωγικων...

neophyte_commie σε ΄σενα φιλε εχω να πω πρεπει να παλεψουμε για να τα ζησουν τα παιδια μας και εμεις ας τα ζησουμε μεγαλοι...

oikodome ακομη μια φορα η αναρτηση σου μας ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ...

csk876