Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Η Χρυσή Αυγή με κατέστρεψε». Πώς οι νεοναζί (με την ανοχή της Αστυνομίας) έκαναν γυαλιά καρφιά το μαγαζί μιας εγκύου Ελληνίδας στον Αγ. Παντελεήμονα


H Αναστασία είναι γνωστή στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου, ιδίως στους νέους. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια του Ίντερνετ καφέ το οποίο διέλυσαν πριν από μερικές μέρες, με ρόπαλα και σιδερόβεργες, «αγανακτισμένοι» χρυσαυγίτες. Είχαν αγανακτήσει, είπαν, γιατί είχε προηγηθεί επίθεση από κάποιον άγνωστο σε κουρείο της διπλανής οδού Μιχαήλ Βόδα αλλά και ο τραυματισμός του κουρέα.

Η Αναστασία πήγε στην πρώτη συγκέντρωση των κατοίκων, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, όπου έδωσε το «παρών» και κλιμάκιο χρυσαυγιτών, όπως άλλωστε σε κάθε συγκέντρωση που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη. Δεν έμαθε περισσότερα απ’ όσα είχε ακούσει στις συνομιλίες με τους άλλους περιοίκους. Και δεν περίμενε ποτέ ότι αυτοί που υποτίθεται πως έσπευσαν εκεί, θα την κατέστρεφαν οικονομικά κάνοντας γυαλιά καρφιά και το δικό της μαγαζί, επειδή, όπως λέει, ο σύντροφός της είναι Αιγύπτιος.

Την επόμενη ημέρα μια άγνωστη γυναίκα την επισκέφθηκε για να της εξηγήσει πως η ζημιά δεν θα γινόταν αν είχε βάλει στην είσοδο ταμπέλα με την ένδειξη ότι το Ίντερνετ καφέ είναι «Μόνο για Έλληνες». Η αφήγησή της είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της περιοχής:

«Στις έξι και μισή το απόγευμα της Παρασκευής μαζεύτηκε κόσμος στον δρόμο. Κάποιοι αλλοδαποί στάθηκαν έξω από το μαγαζί μας και κοιτούσαν, όταν τους αντιλήφθηκαν οι χρυσαυγίτες. Τους ζήτησα να φύγουν για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, όμως οι χρυσαυγίτες τούς πήραν στο κυνήγι. Τρεις Αφρικανοί μπήκαν μέσα για να κρυφτούν και απ’ έξω συγκεντρώθηκε πλήθος που φώναζε “βγάλ’ τους έξω, μην τους προστατεύεις”. Ένας άντρας με μπλούζα παραλλαγής των ΟΥΚ παρότρυνε το πλήθος να διαλύσουν το μαγαζί μου, παρότι υπήρχαν δύο περιπολικά ακριβώς απ’ έξω και πολλοί αστυνομικοί στην περιοχή».

Ο Αιγύπτιος σύντροφος της Αναστασίας μπήκε κι αυτός μέσα φοβισμένος, όμως οι χρυσαυγίτες και το οργισμένο πλήθος άρχισαν να φωνάζουν -όπως ισχυρίζεται η Αναστασία- ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του κουρέα κι ότι κρατούσε μαχαίρι. Οι τρεις Αφρικανοί που είχαν κρυφτεί στο κατάστημα πρόλαβαν να φύγουν από τον φωταγωγό την ώρα που κάποιος πέταξε πέτρα και έσπασε την τζαμαρία δίνοντας το σύνθημα της εισβολής. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς τα εκεί. Ωστόσο, αντί να απομακρύνουν το πλήθος πήραν την Αναστασία και τον σύντροφό της, τους οποίους και οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. «Τους ρώτησα τι θα γίνει με το μαγαζί, αλλά δεν μου απάντησαν. Ενώ εμείς φεύγαμε, το πλήθος διέλυσε το μαγαζί μας. Στο τμήμα οι αστυνομικοί είδαν ότι η άδεια παραμονής του συντρόφου μου δεν έχει ανανεωθεί, οπότε τον κράτησαν, και τώρα κινδυνεύει να απελαθεί».

Η Αναστασία ανησυχεί όχι μόνο γιατί είναι έγκυος στο παιδί τους. Την ρωτάμε ποια είναι η γνώμη της για τους μετανάστες. «Είναι πάρα πολλοί. Οι μόνοι που δικαιούνται πολιτικό άσυλο είναι όσοι έρχονται από τη Συρία». Η ίδια πιστεύει ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν, όμως μπροστά στο ενδεχόμενο να απελαθεί ο σύντροφός της τρομάζει. «Είναι δύσκολη ερώτηση» μονολογεί. «Κανονικά θα πρέπει, αλλά…» και αμέσως συμπληρώνει «εγώ θα αναγκαστώ να φύγω μετανάστρια στην Αίγυπτο, επειδή οι Έλληνες μου έσπασαν το μαγαζί. Φορολογούμαι, βοηθάω το κράτος και προσπαθώ να τα κάνω όλα νόμιμα. Τον άντρα μου τον συνέλαβαν γιατί δεν ανανέωσε τα χαρτιά του, αυτόν που μου κατέστρεψε το μαγαζί δεν τον γνωρίζει η αστυνομία που ήταν και παρούσα;».

Όταν η συζήτηση φτάνει στην εγκληματικότητα που λέγεται ότι υπάρχει στη γειτονιά, η Αναστασία απαντά πως δεν πιστεύει ότι είναι περισσότερη απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, οι λιγοστοί ηλικιωμένοι Έλληνες που έχουν απομείνει φοβούνται: «Τους ενοχλεί που κάθονται οι μετανάστες στις γωνίες και στα σκαλιά των πολυκατοικιών τη νύχτα, όμως δεν βλάπτουν κανέναν». Και παρατηρεί την αντίφαση που χαρακτηρίζει την ξενοφοβία των Ελλήνων της γειτονιάς: «Οι ίδιοι που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους στους μετανάστες τώρα που τους μείωσαν τις συντάξεις, ζητάνε να απελαθούν και υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή. Ποιοι στηρίζουν όμως οικονομικά την περιοχή; Οι μετανάστες. Θα μου πει η Χρυσή Αυγή πώς θα ζήσω»; Μετά τα επεισόδια η Αναστασία αντιμετώπισε ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Ενώ, η αιγυπτιακή κοινότητα της συμπαραστάθηκε, η «γειτονιά» αδιαφόρησε. Μιλάμε για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η ίδια η αστυνομία παραχωρεί το έργο της ασφάλειας στη νεοναζιστική ομάδα: «Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κατέστρεψαν ένα μαγαζί που έδινε ψωμί σε μια μόνη μάνα. Νιώθω… ασφαλής τώρα», λέει.

Άρθρο του Ματθαίου Τσιμιτάκη από την «Εφημερίδα των Συντακτών» - Δευτέρα 12/11/2012

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos

Πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο:

μαχαιρης είπε...

Γιατι "κανονικα" θα επρεπε να φυγουν οι μεταναστες;;;
Κι αν το λεει αυτο...Μια εγκυος σε..μεταναστη...Τι να πουν οι αλλοι;;
Μηπως να βλεπαμε..Το θεμα των μεταναστων..Οπως το βλεπουν, οι ΔΙΚΟΙ μας μεταναστες;;;;