Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα Οικοδόμων: Σχεδιασμός της οικονομίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες


Με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας όσων εμπλέκονται στον κλάδο των κατασκευών, ανοίγοντας παράλληλα και ζητήματα ανάπτυξης και προοπτικής του κλάδου, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το θέμα της ημερίδας «Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των κατασκευών – Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου», έθεσε τις βάσεις για να γίνει μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη συζήτηση.  «Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα της ανεργίας συνδεδεμένο με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την αντιμετώπισή της ως προβλήματος που δεν απασχολεί μόνο τον κλάδο των κατασκευών, ή μόνο τους οικοδόμους, αλλά και τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων», επισήμανε εξαρχής εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πάσουλας. 

Εισηγητικά, τέθηκαν τα ζητήματα της κρίσης στον κλάδο των κατασκευών, το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών έργων, η κατάσταση των εταιρειών, ο τρόπος με τον οποίο τα μονοπώλια βγαίνουν κερδισμένα από την κρίση, ενώ οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν τη φορολεηλασία, την ανεργία, το κλείσιμο των καταστημάτων τους, τα ελάχιστα μεροκάματα. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο τρόπος με τον οποίο η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τα μονοπώλια, σε αντιδιαστολή με τις λαϊκές ανάγκες και την πάλη που πρέπει να γίνει για την ικανοποίησή τους. Τέθηκε, επιπρόσθετα, πλαίσιο πάλης που εμπεριέχει δύο άξονες: 

-- Πρώτον: Την ανάγκη πάλης για έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών (π.χ. λαϊκή κατοικία, κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων κλπ.).

-- Δεύτερον: Την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, διέξοδο ολοκληρωμένη, με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να δώσει μόνο η οικονομία που σχεδιάζει και εφαρμόζει με βάση τις λαϊκές ανάγκες. 

Μετά την κεντρική εισήγηση, ακολούθησαν συνολικά 17 παρεμβάσεις, από εκπροσώπους συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, σωματείων αυτοαπασχολουμένων, ανέργων, συνδικαλιστών που συμμετέχουν στις Λαϊκές Επιτροπές. Από τις παρεμβάσεις έγινε σαφές πως είναι δυνατό να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτωπα πάλης στα οποία θα υπάρχουν κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και αγώνες.

Η ημερίδα κατέληξε με ένα πόρισμα κοινής δράσης για την ανεργία στον κλάδο των κατασκευών. Κύριος στόχος είναι ο σταθερός συντονισμός όλων των δυνάμεων του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα θα ορίσουν εκπρόσωπο για να σχηματιστεί μόνιμη επιτροπή συντονισμού του κλάδου. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει πλατιά διαφωτιστή δουλειά σε όλους τους χώρους, ώστε σε κάθε εργασιακό χώρο να γίνουν πλατιές συσκέψεις με βάση τα υλικά της ημερίδας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τη νεολαία, καθώς και στην προστασία των ανέργων με σύνθημα «Κανείς εργαζόμενος δε θα μείνει μόνος του».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: