Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - Βήμα ενίσχυσης της ταξικής ενότητας και της λαϊκής συμμαχίας στις Κατασκευές


Από τις εργασίες της ημερίδας

Πλήθος εργατικών συνδικάτων, σωματείων ΕΒΕ και επιστημονικών φορέων πήραν μέρος στην πλούσια συζήτηση, στην ημερίδα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΑΘΗΝΑΣ.

Η ενίσχυση της ταξικής ενότητας και οργάνωσης των εργατών του κλάδου αλλά και της κοινής τους δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους σπουδαστές κτλ. στις Κατασκευές, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της ημερίδας που πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αθήνας, προχτές, Κυριακή, με θέμα «Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των κατασκευών - Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου».

Μέσα από τις 18 εισηγητικές τοποθετήσεις της ημερίδας, αναδείχθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του κλάδου σε κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, σε αντιδιαστολή με το σημερινό κριτήριο της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Ανάπτυξη τέτοια, που, ταυτόχρονα θα δίνει απαντήσεις στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, η οποία έχει χτυπήσει κυριολεκτικά «κόκκινο».

Καθόλου τυχαία, κεντρικό σύνθημα της ημερίδας ήταν: «Απάντηση στην ανεργία και την αναδουλειά, η ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων για άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας».
Εργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες

Κεντρικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Η εισήγηση εστίασε στην κρίση του κλάδου και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Στη συνέχεια αναδείχθηκε πως στην κρίση δε χάνουν όλοι, καθώς απ' τη μια χτυπιούνται σφοδρά τα εργατικά δικαιώματα ενώ απ' την άλλη οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Πάσουλας, υπογράμμισε:

«Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών. Απ' αυτήν την άποψη, επιβάλλεται να εξετάσουμε διεξοδικά το ζήτημα ώστε η δουλειά μας να εξασφαλίζει τη συσπείρωση του κλάδου στο βασικό μας πλαίσιο ανακούφισης των ανέργων, με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα να ανοίγει δρόμο, να συσπειρώνει δυνάμεις στην πρότασή μας για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, συνδυασμένου με άλλη πολιτική και οικονομία». Ιδιαίτερα, λοιπόν, επισημάνθηκαν οι λαϊκές ανάγκες για στέγη, νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, οι οποίες, αν και διαρκώς διογκώνονται ωστόσο δεν υλοποιούνται, γιατί δε συμφέρουν τους μεγάλους ομίλους.

Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε ένα πλαίσιο πάλης το οποίο «θα αποτελέσει το βασικό άξονα για την ανάπτυξη πολύπλευρης δραστηριότητας με επίκεντρο την ανεργία, την αναδουλειά και την αντιμετώπισή τους, θα κινητοποιούμε και θα συσπειρώνουμε δυνάμεις στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης». Το πλαίσιο πάλης αφορά:

- Την ανάγκη υλοποίησης έργων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και:

- Μια δέσμη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ.
Κοινός αντίπαλος τα μονοπώλια

Σημαντικός ήταν ο πλούτος των εισηγητικών παρεμβάσεων που ακολούθησαν.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που εργάζονται στον κλάδο, όπως εκπρόσωποι σωματείων από υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους ξυλουργούς, τους καυστηρατζίδες και τους αλουμινοκατασκευαστές, ανέδειξαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πως τα προβλήματα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών είναι κοινά.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και των μισθωτών τεχνικών ανέδειξαν στοιχεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κλάδου σε λίγα μονοπώλια, που «πετούν» όχι μόνο εκτός δουλειάς τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και συντρίβουν τα δικαιώματα των μισθωτών. Στοιχεία που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, ο οποίος χαιρέτισε στην ημερίδα.

Επιπλέον, εργαζόμενοι από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ανέδειξαν τις οξυμένες ανάγκες σε σχολική στέγη στη χώρα. Επιπλέον μίλησαν εργαζόμενοι ηλεκτροτεχνίτες και νέοι εργαζόμενοι του κλάδου.

Ξεχωριστές ήταν και οι εμπειρίες που ήρθαν από εκπροσώπους της Επιτροπής Ανέργων μισθωτών τεχνικών. Επίσης, οικοδόμοι που συμμετέχουν ενεργά στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη αγωνιστικού συντονισμού (στις γειτονιές) των λαϊκών στρωμάτων που χτυπιούνται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική.
Στόχος η κοινή δράση στον κλάδο των κατασκευών


 Το προεδρείο της ημερίδας

Μετά το τέλος των εισηγητικών παρεμβάσεων αποφασίστηκε πόρισμα κοινής δράσης για την ανεργία στον κλάδο των κατασκευών. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε:

-- Η ανάγκη σταθερού συντονισμού όλων των δυνάμεων του κλάδου δημιουργώντας σχετική επιτροπή όπου κάθε φορέας θα ορίσει έναν εκπρόσωπό του.

-- Να ανοιχτεί πλατιά διαφωτιστική δουλειά σε όλους τους χώρους. Από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, μέχρι κάθε εργασιακό χώρο να διοργανωθούν πλατιές συσκέψεις και συζητήσεις με βάση τα υλικά της ημερίδας.

-- Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης του κλάδου να εμπλακεί στη μάχη. Να ανοιχτούν παρεμβάσεις σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, τεχνικές σχολές, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, εκδηλώσεις στα Πολυτεχνεία της χώρας, στις ΣΤΕΦ των ΤΕΙ.

-- Σε κάθε γειτονιά να συντονιστεί η δράση με τις κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές, στις οποίες πρέπει να υπάρχει οργανωμένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του κλάδου.

-- Οργανωμένες παρεμβάσεις σε ΟΕΚ - ΟΑΕΔ, για το θέμα της λαϊκής στέγης.

-- Πλατύ κάλεσμα για συλλογή υπογραφών σε σχετικό υπόμνημα με το πλαίσιο αιτημάτων.

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλα έργα υποδομής, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών», οργανώνουν, την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: