Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Επαίρεται για τη συντριβή των εργαζομένων ο υπουργός Εργασίας...


Για τη συντριβή των εργαζομένων από τα νέα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση επαίρεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Στη χτεσινή του ομιλία στο 2ο ετήσιο συνέδριο «Labor & Insurance» (Εργασία και Ασφάλεια), που πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, εκτίμησε πως «οι επιχειρήσεις σήμερα διαθέτουν εκείνο τον απαραίτητο θεσμικό εξοπλισμό που τους δίνει τη δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις διακυμάνσεις της ζήτησης, αλλά και σε πιθανούς κραδασμούς από εξωτερικούς παράγοντες». Με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή, επιβεβαίωσε πως το σύνολο των νόμων που έχουν ψηφιστεί είναι προς όφελος της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Πέρα από τις «παρεμβάσεις ευελιξίας (σ.σ. έτσι ονόμασε τη βαρβαρότητα) της αγοράς εργασίας» για τις οποίες περηφανεύτηκε ο υπουργός, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (βλ. μείωση εργοδοτικών εισφορών) με το οποίο οι εργοδότες απαλλάσσονται από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (σε πρώτη φάση), αυξάνοντας τους κινδύνους για τα Ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας, κατόπιν, διαπιστώνει το πόσο πιο φτηνοί έχουν γίνει οι εργάτες: «Με τις προσαρμογές που έχουν γίνει», σημείωσε, «το μοναδιαίο κόστος εργασίας αναμένεται να μειωθεί το 2012 κατά 7,6% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 10,5% στον επιχειρηματικό τομέα», ενώ για την τριετία 2012 - 2014 «αναμένεται να υπερκαλύψουμε το στόχο για συνολική μείωση του μοναδιαίου κόστους κατά 15%».

Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, θα οδηγήσουν στην τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και θα δημιουργήσουν «ελκυστικό κλίμα και για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας». Δηλαδή, η περιβόητη ανάπτυξη, θα έρθει μόνο μέσα από τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων. Και σε άλλο σημείο δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι ωφελούνται και προστατεύονται πραγματικά όταν απελευθερώνεται ο δυναμισμός της οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας». Βέβαια, όλα όσα γίνονται εδώ και τρία χρόνια για να στηριχτεί η «υγιής επιχειρηματικότητα» έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αύξηση της ανεργίας, υποαπασχόληση, μείωση μισθών και κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων.

Τρίβουν τα χέρια τους οι βιομήχανοι

Στο συνέδριο παρέμβαση έκανε και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής. Στην ομιλία του επιβεβαίωσε την ικανοποίηση της μεγαλοεργοδοσίας για το χτύπημα της Εθνικής και των κλαδικών συμβάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «το νέο πεδίο όπου καθοριστικά θα διαμορφώνονται πλέον οι εργασιακές σχέσεις είναι το επίπεδο της επιχείρησης».

Από την άλλη, ζήτησε τη διαφύλαξη και την αύξηση των «βιώσιμων» και «διεθνώς ανταγωνιστικών» επιχειρήσεων. Γι' αυτό, είπε, «χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό και επιχερηματικό περιβάλλον που να στηρίζει και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αυτής της τάσης». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ ζητά ακόμη περισσότερα απ' αυτά που ήδη έχει δώσει η συγκυβέρνηση. Ασφαλώς, δεν παρέλειψε να υπερθεματίσει του «κοινωνικού διαλόγου»: «Ο ειλικρινής και εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων». Ουσιαστικά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των μεγαλοεργοδοτών για τις υπηρεσίες της ΓΣΕΕ και προδιέγραψε την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ταξικών αγώνων, αφού μέλημα των «κοινωνικών εταίρων» είναι να πειστούν οι εργάτες να κάνουν παζάρια με τους εκμεταλλευτές τους και όχι να τους αντιπαλεύουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: