Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πανελλαδική σύσκεψη ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - Συγκροτήθηκε Ομάδα για τον ταξικό συντονισμό στον κλάδο


Από την Πανελλαδική Σύσκεψη των μεταλλεργατών

Η επιτακτική ανάγκη του ταξικού συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου σε Πανελλαδικό επίπεδο, εκφράστηκε ομόφωνα στην Πανελλαδική Σύσκεψη Σωματείων Μετάλλου, που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία του Σωματείου εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο.

Με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων σωματείων, συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων από δεκάδες χώρους εργασίας όλης της χώρας η σύσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση Ομάδας Ευθύνης, που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και θα οργανώνει την αλληλεγγύη, θα στηρίζει αγώνες εργατών στον κλάδο του Μετάλλου πανελλαδικά, απέναντι και στη συνειδητή συμβιβαστική τακτική της ΠΟΕΜ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου) που με τη στάση και τη δράση της χτυπά τα συμφέροντα των εργαζομένων και ταυτίζεται με τα εργοδοτικά συμφέροντα και τις κυβερνητικές επιλογές.

Ακόμα, η σύσκεψη, εκτός από το ψήφισμα, με τις αποφάσεις της, ενέκρινε επιπλέον και ένα με το οποίο καταγγέλλει το ρόλο της Χρυσής Αυγής, καθώς και ψήφισμα που καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων.
Εργατική ενότητα σε ταξική κατεύθυνση

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», τόνισε πως ο πολύμηνος αγώνας των χαλυβουργών ανέδειξε ένα βασικό συμπέρασμα: «Σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, που η επίθεση του κεφαλαίου παίρνει γενικευμένο χαρακτήρα, όσο και ηρωικός να είναι ένας αγώνας σε ένα εργοστάσιο δε φτάνει για να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει για τους εργαζόμενους. Επομένως, σ' αυτές τις συνθήκες μία είναι η απάντηση, η διέξοδος, η προοπτική. Είναι ο συντονισμός, η καλή οργάνωση, η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση απέναντι στην ενιαία επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, επισήμανε ότι σήμερα είναι «αναγκαίος όσο ποτέ ο συντονισμός των εργαζομένων στο νευραλγικό κλάδο του Μετάλλου, ώστε πιο αποτελεσματικά, ενιαία, στη βάση των συμφερόντων των εργαζομένων να δοθεί η μάχη». «Πρέπει, συμπλήρωσε να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του άλλου πόλου στον κλάδο του μετάλλου, να συντονιστούν οι δράσεις από επιτελείο ώστε:

    Να υπάρχουν κοινές προσπάθειες σε κάθε χώρο δουλειάς.
    Ενιαία αντίδραση και υπεράσπιση του κάθε εργαζόμενου που δέχεται επίθεση.
    Οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία.
    Συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παντού.
    Ταξική ενότητα και πάλη για να μην υλοποιηθούν τα μέτρα που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα».

Αναφερόμενος στο ρόλο της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Μετάλλου σημείωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε πού μας οδήγησε η λογική της ανταγωνιστικότητας και πού οδηγεί και σήμερα».

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αν ανατραπεί η λογική που προωθεί η ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, η λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων», τόνισε στη συνέχεια ο Σ. Πουλικόγιαννης, και συμπλήρωσε ότι, απαιτείται «σχεδιασμός της οικονομίας με βάση τις τεράστιες ανάγκες της χώρας, η οποία έχει ορυκτό πλούτο, υποδομές, που μπορούν να αναπτυχθούν, έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό».
Πλούσια εμπειρία

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση.

Ο Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις των εργοστασίων της «Χαλυβουργίας» στο Βόλο, όπου ο Μάνεσης μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων, ωστόσο στην τελευταία συνέλευση αρκετοί εργάτες διαφώνησαν, κεφαλαιοποιήθηκε η σταθερή δουλειά που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις.

Παράδειγμα προς αποφυγή χαρακτήρισε τη δράση του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Π. Αναστασιάδης, καθώς, όπως σημείωσε, καλλιεργεί το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια και οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση για να περάσουν τα σχέδια που υπάρχουν για το ναυπηγείο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι τη μέρα που έγινε η άγρια επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος των απεργών χαλυβουργών δεν υπήρχε αντίδραση από τα σωματεία των γύρω επιχειρήσεων, ώστε να κατέβουν εργάτες επί τόπου στη «Χαλυβουργία».

Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, αλλά και μέλος της διοίκησης του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ, αναφέρθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, τα οποία το Σωματείο αντιμετώπισε μέχρι στιγμής μόνο με νομικές κινήσεις.

Την εμπειρία από τα Ναυπηγεία της Σύρου μετέφερε ο Ν. Δελληγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών. «Οταν η Ενωση έκανε παρέμβαση για Ρουμάνους εργάτες - επισήμανε - που πληρώνονται μέσω της οδηγίας Μπολκενστάιν, το σωματείο απάντησε ότι δεν το ενδιαφέρει, αρκεί να πληρώνονται οι... δικοί του εργαζόμενοι...».

Ο μαθητής Β. Λάμπρου, από τις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, τόνισε ότι οι εργοδότες τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια και έχουν από κοντά και διάφορα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής που τους καλούν να λένε και «ευχαριστώ» για τα 16 ευρώ μεροκάματο.

Ο Κ. Ζαρουτιάδης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, αναφέρθηκε στην επιχείρηση ΣΙΛΣΙΟΝ (όμιλος Κοπελούζου) όπου χρησιμοποιώντας νόμο του 1983 απέλυσε τους 50 από τους 100 εργαζόμενους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να αντιδράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: