Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η χτεσινή νύχτα μέσα και έξω από τη Βουλή


Την ώρα που μέσα στη Βουλή παιζόταν από τους βουλευτές των αστικών κομμάτων η παράσταση της ψήφισης των μέτρων, έξω, στην πλατεία και στους γύρω δρόμους, οι αστυνομικές δυνάμεις έχοντας πάρει σαφείς κυβερνητικές εντολές εφάρμοζαν ένα οργανωμένο σχέδιο άγριας κρατικής καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών.

Στιγμιότυπα από τη χθεσινή συνεδρίαση

Δεν αποτελεί είδηση η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με κριτήριο την εντυπωσιοθηρία, εντός των τειχών της αστικής προπαγάνδας και με στόχο να ενισχύσει το δίπολο με τη ΝΔ. Η χτεσινή του στάση μέσα κι έξω από τη Βουλή, αυτό το σκοπό υπηρετούσε. Η επικέντρωση της κριτικής του στην αντισυνταγματικότητα του χθεσινού νομοθετήματος, το τηλε-σόου με την κυβέρνηση για την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, το πανό που σήκωσε μια ομάδα βουλευτών του στο περιστύλιο, την ώρα που εξελισσόταν η συζήτηση στη Βουλή, η πασαρέλα και η βαβούρα, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής, είναι μερικά μόνο από τα όσα έγιναν για τις μηχανές των φωτογράφων και τις κάμερες των τηλεοράσεων. Η τακτική του υπηρετεί αντικειμενικά τον αποπροσανατολισμό, αφού εστιάζει στις εντυπώσεις και «θάβει» την ουσία. Πίσω από τα σόου πρέπει να κοιτάξει ο λαός για να δει τι υπηρετεί και τι λέει το κάθε κόμμα.

***

«Παρών σημαίνει "ναι" στα μέτρα που έχει ανάγκη η οικονομία για εξυγίανση και θα έπρεπε να έχουμε πάρει μόνοι μας»! Σαφέστατος ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης, εξηγώντας χτες απ' το βήμα της Βουλής τη στάση του κόμματός του απέναντι στο πολυνομοσχέδιο. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το μέγεθος της κοροϊδίας που διαπράττουν σε βάρος του λαού. Προσχηματική η διαφωνία τους στα εργασιακά, απόλυτη η συμφωνία τους σε όλα τα υπόλοιπα, που κυριολεκτικά γονατίζουν την εργατική λαϊκή οικογένεια. Γιατί εξυγίανση της καπιταλιστικής οικονομίας σημαίνει λαό ριγμένο στο καναβάτσο, καρατόμηση κάθε δικαιώματος, κάθε κατάκτησης. Γι' αυτό στήριξε η ΔΗΜΑΡ όλα τα ως σήμερα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό - λαιμητόμο για το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν και τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Γι' αυτό διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την κυβέρνηση και θα παραμείνει σ' αυτή για να στηρίξει και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που με βεβαιότητα θα έρθουν.

***

«Ο,τι και να ψηφίσετε, θα τα πάρουμε όλα πίσω» είπε χτες από το βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης. Τι ακριβώς θα ανακαλέσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με ποιον τρόπο; Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, που προβλέπουν όλες οι στρατηγικές συμφωνίες της ΕΕ; Τη μείωση των μισθών στα ανταγωνιστικά επίπεδα των οικονομιών της Λ. Αμερικής, της Κίνας και των Βαλκανικών κρατών, όπως προβλέπει το Σύμφωνο για το Ευρώ; Την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που προβλέπεται από την εποχή ακόμα της ενιαίας αγοράς και θωρακίστηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Με όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει διαφωνεί, άλλα δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με την ΕΕ που τα προβλέπει, ούτε με τα μονοπώλια, αφού μιλά για ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αρα τίποτα δεν πρόκειται να καταργήσει, αφού σαν κυβέρνηση θέλει συνεννόηση με την ΕΕ και ανάπτυξη με μοχλό το κεφάλαιο. Να μην πατήσει ο λαός την μπανανόφλουδα της «άλλης» διαχείρισης.

***

Παράσταση για ένα ρόλο χτες από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη. Αφού αναλώθηκε σε προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών για τα «ανερμάτιστα οικονομικά μέτρα», στο τέλος αναφώνησε ότι θα τα ψηφίσει! Σε άλλο σημείο η Θ. Τζάκρη χαρακτήρισε «υπάλληλο του ΣΕΒ» τον Γ. Στουρνάρα και «υποτελή χωρίς εθνική αξιοπρέπεια τον πρωθυπουργό». Για να γίνει πιο πειστική η παράστασή της, ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων που ψηφίζει, ότι «θα αποτινάξει το πιστόλι από τον κρόταφό της» και ότι στο μέλλον θα στραφεί ακόμα και εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει διαδοχικά πολλά «τελευταία» πακέτα μέτρων. Και όσοι από αυτούς το εγκατέλειψαν, ανέλαβαν να υπηρετήσουν από άλλα πόστα το αστικό πολιτικό σύστημα, στο πλαίσιο και της προωθούμενης αναμόρφωσής του για να χειραγωγήσουν το λαό. Από αυτή την άποψη, η Θ. Τζάκρη δεν πρόκειται να στερηθεί επιλογών...

***

Και μόνο να άκουγε κανείς το βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Ν. Μαριά χτες, θα στοιχημάτιζε ότι ακούει κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε, με τη Μέρκελ τα έβαλε, υπερασπίστηκε κι αυτός ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας πρόβαλλε και τη θέση του ΔΝΤ για νέο κούρεμα του χρέους, κατήγγειλε την κυβέρνηση σαν «μακρύ χέρι της τρόικα», υπερασπίστηκε με θέρμη τη δημοκρατία, το πολίτευμα και τους θεσμούς του και πάει λέγοντας. Η ταύτιση δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ν. Μαριάς πριν καταλήξει στους «Ανεξάρτητους Ελληνες» είχε κάνει και μια στάση στο ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε ξαναπεί, είναι τόσο στενά τα περιθώρια της αστικής διαχείρισης, ασφυκτικά σε περίοδο οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης, που οι διαχειριστές σκοντάφτουν αναγκαστικά και αντικειμενικά ο ένας πάνω στον άλλον.

***

Σε δυο περιπτώσεις χτες οι βουλευτές της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» πήραν το λόγο για να υπερασπιστούν από το βήμα της Βουλής το δικτάτορα Μεταξά. Μια ο Γ. Γερμενής και μια ο Χ. Παππάς, εξύμνησαν το Μεταξά, αποδίδοντάς του το «όχι» στο ιταλικό τελεσίγραφο, για να πουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι προδοτική, αφού δε λέει «όχι» στην τρόικα και η χώρα είναι υπό κατοχή. Αν αναζητήσει κανείς την άκρη του νήματος που επιτρέπει σήμερα στη «Χρυσή Αυγή» με τέτοια παραδείγματα να υπερασπίζεται μια από τις πιο αντιλαϊκές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, θα καταλήξει αναπόφευκτα στην καλλιέργεια τέτοιων και άλλων ιδεολογημάτων από τα αστικά κόμματα και το ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλουν την υποδούλωση της χώρας στη Γερμανία και κατηγορούν για υποτέλεια τους ντόπιους διαχειριστές της αστικής εξουσίας. Αυτά για να μην παριστάνει το αστικό πολιτικό σύστημα τον ανήξερο για το θράσος και το «φούντωμα» της «Χρυσής Αυγής»...

***

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μιλούσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να γίνονται απεργίες. Δεν είναι δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα σε ένα κράτος που είναι υδροκέφαλο. Αν αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να τα λέμε φιλικά ο ένας στον άλλον και αν όταν τα λέμε μας αντιμετωπίζουν σαν Αρειανούς, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε». Τι λέει; Οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι δυσανασχετούν με τις απεργίες, δηλαδή με τους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα. Ομολογεί δηλαδή ότι ακόμα και αν βρίσκεται πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, η λαϊκή πάλη στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία και καθυστερεί φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως κλείνει το μάτι στην όποια κυβέρνηση να οξύνει την επιθετικότητα και την καταστολή, για να βγάλει από τη μέση το λαϊκό παράγοντα. Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα για την αναγκαιότητα να ριζοσπαστικοποιηθεί η πάλη τους και να στραφεί κατευθείαν στην καρδιά: Στα μονοπώλια και την διακρατική τους Ενωση, με ανατροπή της εξουσίας τους στην Ελλάδα.

***

Σόου με τους μισθούς των βουλευτών προσπάθησε να στήσει η «Χρυσή Αυγή», η οποία καμώνεται ότι ζητά μειώσεις μισθών για να αποκατασταθούν δήθεν οι «αδικίες», αλλά στην πραγματικότητα θέλει να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και να περισσεύουν ακόμα περισσότερα λεφτά για τους πλουτοκράτες. Χτες, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Γερμενής ύψωσε καταγγελτικές κραυγές για το ύψος των βουλευτικών μισθών, αλλά, προχτές, στην αρμόδια Επιτροπή , στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο συνάδελφός του Η. Παναγιώταρος φώναζε να μην ανεβαίνουν οι φόροι για τους επιχειρηματίες, π.χ. τους εφοπλιστές. Το ποιος είναι με ποιον και για λογαριασμό ποιανού δουλεύει ο καθένας, είναι περισσότερο από καθαρό στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής».

Αγρια καταστολή από την κυβέρνηση

Οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο άγριας κρατικής καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών εφαρμόστηκε χτες στην πλατεία Συντάγματος. Η επιβολή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων είναι αδύνατο να μη συνοδευτεί με την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος όσων αγωνίζονται οργανωμένα ενάντια στην πολιτική που σαρώνει εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Και θα δυναμώσει η κρατική βία κατά του λαϊκού κινήματος γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει για την πολιτική της χωρίς τη βία. Προσχήματα μπορεί να βρίσκει για να χτυπά τις διαδηλώσεις. Κι αν δε βρίσκει θα τα δημιουργεί. Χτες, οι λαϊκοί άνθρωποι που διαδήλωναν στο Σύνταγμα με το ΠΑΜΕ αντιμετώπισαν την κρατική βία αποφασιστικά, ανασυντάχτηκαν και ξαναδιαδήλωσαν οργανωμένα στο Σύνταγμα μένοντας μέχρι αργά το βράδυ.

Το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει με τη μαζική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, με την οργάνωση και το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, που με γραμμή ανυπακοής στο σύστημα θα διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό με μέτωπο και στην κρατική βία και καταστολή. Θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και να κάνει τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία.

Τα άρθρα από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: