Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Έρευνα για τις 4.000 Ελληνίδες οικιακές βοηθούς που μετανάστευσαν την δεκαετία του '60


Στη δεκαετία του '60 η Αυστραλία «εισήγαγε μαζικά τέσσερις χιλιάδες οικιακές βοηθούς από την Ελλάδα». Πρόκειται για ένα άλλο άγνωστο, αλλά μεγάλο κεφάλαιο της μαζικής μετανάστευσης που μόλις τώρα ερευνάται. Η συμφωνία για την «εισαγωγή οικιακών βοηθών» έγινε από τη Διακρατική Επιτροπή Μετανάστευσης από την Ευρώπη, γνωστή ως I.C.E.M,
σε συνεργασία με τις πολιτείες της Αυστραλίας και υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης Alexander Russell (Alick) Downer, o οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του 1959.

Αρχικά, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ωφελήσει τόσο την Ελλάδα -αφού ένας αριθμός ανθρώπων θα έβρισκε εργασία στους Αντίποδες- όσο και την Αυστραλία. Μόνο που για τη δεύτερη, ήταν και οικονομικό, γιατί τα ελληνικά εργατικά χέρια πληρώνονταν λιγότερο.

Δυστυχώς, παρά το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της εποχής, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τις Ελληνίδες που πήγαν στην Αυστραλία μέσω αυτού του Προγράμματος.

Η ερευνήτρια δρ Μαρία Παλακτσόγλου, από το Πανεπιστήμιο Flinders Νότιας Αυστραλίας, σήμερα διεξάγει σημαντική έρευνα και ζητά από όσους γνωρίζουν άτομα -σήμερα θα πρέπει να είναι 60 και 70 ετών - να επικοινωνήσουν μαζί της. Η έρευνα περιλαμβάνει την καταγραφή των ονομάτων και κάποια στοιχεία που αφορούν την εργασία τους ως οικιακής βοηθού.

Όσοι μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην καταγραφή αυτού του κεφαλαίου της μεταναστευτικής Ιστορίας παρακαλούνται να γράψουν ηλεκτρονικά: maria.palaktsoglou@flinders.edu.au

Πηγή: thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: