Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι οικοδόμοι του "The Empire State Building" (φωτογραφικό αφιέρωμα)



Για την κατασκευή του «The Empire State Building» στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. εργάστηκαν 3.400 οικοδόμοι, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, αλλά και εκατοντάδες Ινδιάνοι Μοχώκ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε όλη την διάρκεια των εργασιών, σε εργατικά δυστυχήματα, σκοτώθηκαν πέντε (5)  οικοδόμοι.

Οι οικοδόμοι του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ αμείβονταν με σχεδόν διπλάσιο ημερομίσθιο από αυτούς των άλλων κτιρίων, αλλά υποχρεώνονταν να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, στα όρια της αντοχής. Οποιοσδήποτε καθυστερούσε έστω και ελάχιστα απολυόταν αμέσως, για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγη ώρα με κάποιον από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της εποχής της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης, η κατασκευή διάρκεσε μόνο 410 ημέρες.



Οι εργασίες εκσκαφής των θεμελίων άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου 1930. Τα επίσημα εγκαίνια του πύργου έγιναν την Πρωτομαγιά του 1931. Το ύψος της ταράτσας του είναι 381 μέτρα, η κορυφή 442,9 μέτρα, ενώ το άκρο της κεραίας στην κορυφή φθάνει σε ύψος τα 448,67 μέτρα πάνω από το πεζοδρόμιο.



Προκάλεσε εντύπωση η αρχιτεκτονική του, ο γρήγορος σχεδιασμός και η ταχύτατη ανέγερσή του, που έσπασε όλα τα μέχρι τότε «ρεκόρ». Έμεινε στην ιστορία για δεκαετίες το ψηλότερο και, μέχρι σήμερα, ένα από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Ταυτόχρονα και ένα μνημείο στυγνής εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ελάχιστα υπολογίσιμης και αναλώσιμης όποτε χρειάστηκε, μπροστά στο γυάλισμα της βιτρίνας της μητρόπολης του καπιταλισμού.


























Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες  είναι του Lewis Wickes Hine 



4 σχόλια:

sofia είπε...

Οι φωτογραφίες κόβουν την ανάσα. Πώς δούλευαν αυτοί οι άνθρωποι σε τόσο ύψος. Αν σημειώσουμε και τη χρονιά που θεμελιώθηκε, το 1930 , και τη χρονιά που εγκαινιάστηκε , 1931, μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα και για τις συνθήκες εργασίας , αλλά και για τα αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Σκέψου λίγο την Ελλάδα την ίδια εποχή.
Και σήμερα κατά τον ίδιο περίπου τρόπο δουλεύουν στην Αμερική και μάλιστα στα μεγάλα ύψη χρησιμοποιούν μετανάστες και ινδιάνους.
Εξαιρετική και αυτή η ανάρτησή σου.

Μου φέρνει στο νου ένα πολύ καλό βιβλίο που είχα διαβάσει πριν από πάρα πολλά χρόνια. Είναι " Η μάνα " της Έλεν Καρλάυλ που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Γκοβόστη το 1988. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας έχει σχέση με την κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου. Μου δίνεις το ερέθισμα να το ξαναδιαβάσω.

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Πω πω ρε συ οικοδόμε, εδώ
από δικές μας οικοδομές στην Ελλάδα (που είναι σαφώς πολύ μικρότερης κλίμακας) περνάω και πιάνεται η ψυχή μου βλέποντας συναδέλφους σου πάνω στις σκαλωσιές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια κτίρια...

Μου έρχονται στο μυαλό αυθόρμητα οι στίχοι του Μπρεχτ:

Ποιός έχτισε την Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.
Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ' αγκωνάρια;
Και την χιλιοκατεστραμένη Βαβυλώνα
ποιος την ξανάχτισε τόσες φορές;
Σε τι χαμόσπιτα της Λίμας της χρυσόλαμπρης
ζούσαν οι οικοδόμοι;
τη νύχτα που το Σινικό Τείχος αποτελείωσαν,
που πήγανε οι χτίστες;
Η μεγάλη Ρώμη είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου.
Ποιός τις έστησε; Πάνω σε ποιους θριαμβέυσανε οι Καίσαρες;
Το Βυζάντιο το χιλιοτραγουδισμένο
μόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του;
ακόμα και στη μυθική Ατλαντίδα, τη νύχτα που την ρούφηξε η
θάλασσα, τ'αφεντικά βουλιάζοντας, μ' ουρλιαχτά τους
σκλάβους τους καλούσαν. (...)
(από το ποίημα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ)

μαχαιρης είπε...

Προς τον φιλο..Χρωματα και σκιες...

ΑΛΟΙΜΟΝΟ στο γενος των...Ανθρωπων...Ελεγε ο παππους μου...!!
ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ...

Τα ΧΑΖΟΒΟΔΙΑ καταλαβουν....
Τη δυναμη τους...!!

Αλλα...Μη φοβωσαστε...Ανθρωποι...
Τα χαζοβοδια...ΠΟΤΕ δεν θα καταλαβουν...!!

Scorpion49 είπε...

Μοναδικές ιστορικές φωτογραφίες!
Τα «χαζοβόδια» λοιπόν, όπως λέει ο φίλος Μαχαίρης, έχτιζαν και χτίζουν αυτά τα μεγαθήρια, παρά τις όποιες σημερινές τεχνολογικές ευκολίες. Μάχες δίνονται, άλλοτε κερδίζονται άλλοτε χάνονται. Έτσι και αυτοί οι εναερίτες οικοδόμοι έχουν δώσει τις δικές τους μάχες.