Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

«Ο θείος Πάπαρος» του Αουγκούστο Μπόαλ, από την Θεατρική Σκηνή «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» στο Καματερό


Δύο έκτακτες καλοκαιρινές  με το έργο του Αουγκούστο Μπόαλ «ο θείος Πάπαρος» δίνει η Καματεριώτικη Θεατρική Σκηνή «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ». Απόψε στο θέατρο «Ορφέας», στο Πάρκο Ειρήνης του Καματερού και αύριο βράδυ στο θέατρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Ποιος είναι ο θειος Πάπαρος;
Τι σχέση έχει ο ήρωας μιας Λατινοαμερικάνικης πολιτικής σάτιρας του 1968 με την Ελλάδα του 2012; Που τον ξέρουμε αυτόν τον αδίστακτο επενδυτή που –μη έχοντας που αλλού να επενδύσει για να αυξήσει τα κεφάλαια του-, φτάνει σε μια μικρή τριτοκοσμική χώρα με διεφθαρμένη κυβέρνηση και την «αγοράζει» αναλαμβάνοντας την οικονομία της; Γιατί μας είναι τόσο αναγνωρίσιμος;

Ποιο είναι αυτό το εξωγήινο «Μίασμα» που μεταδίδουν τα «Παράξενα Όντα Από Το Αστρικό Διάστημα» και που μολύνει ιδεολογικά τους φοιτητές και τους εργάτες και τους κάνει να ξεσηκώνονται και να μάχονται κατά του συστήματος; Και τέλος ποια είναι αυτή η περίφημη «Συμμαχία για την Δικαιοσύνη» που έρχεται από την Αμερική και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την τάξη στην χώρα;

Πως γίνεται να ισχύουν και να μας είναι τόσο οικεία πράγματα που γράφτηκαν 45 χρόνια πριν;

Η ιστορία του πολιτικού-οικονομικού Ιμπεριαλισμού είναι προαιώνια και λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Ο Μποάλ όμως στο έργο του βάζει και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο: αυτήν του πολιτισμικού Ιμπεριαλισμού.

Μέσα σ΄ αυτό το «θεατρικό πανηγύρι» που έχει στήσει, η Αμερικανική κουλτούρα των κόμικς και της ελαφρότητας αποδεικνύεται τελικά το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στις διεκδικήσεις του Λαού για Ισότητα και Δικαιοσύνη….

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις είναι απολύτως ΜΗ συμπτωματική…

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9:15 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να πάτε να την δείτε την παράσταση είναι πολύ καλή!!
Από ανθρώπους με ταλέντο, μεράκι και όρεξη για ουσιαστικό πολιτισμό !!