Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων στη Ν. Κορέα



Πολλές χιλιάδες Νοτιοκορεάτες οικοδόμοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας Σεούλ, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, μισθολογικές αυξήσεις και την καταβολή πολύμηνων καθυστερήσεων σε δεδουλευμένα. Επιπλέον, πάνω από 30.000 μέλη της κεντρικής συνδικαλιστικής ένωσης οικοδόμων ξεκίνησε επ' αόριστον απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων από την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων (ύψους 143,8 εκατομ. δολαρίων).

«Δουλεύουμε σαν σκλάβοι πάνω από 10 ώρες τη μέρα, αλλά δεν προστατεύονται τα βασικά δικαιώματά μας» σημείωσαν μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων απεργών συνδικαλιστές οικοδόμοι κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ ότι κακοδιαχειρίζεται δεκάδες κρατικά έργα, συμπεριλαμβανομένων και των τεράστιων έργων εξωραϊσμού και ενίσχυσης φραγμάτων στα τέσσερα μεγαλύτερα ποτάμια της Ν. Κορέας. 


Οπως είπαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές των οικοδόμων η κυβέρνηση και οι δημόσιες αρμόδιες υπηρεσίες καθυστερούν το 70% των οφειλών που έπρεπε να είχαν καταβάλει πέρσι!

Οι απεργοί ζητούν επίσης πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για όλους τους οικοδόμους και απαιτούν να σταματήσει η εκμετάλλευση από υπερεργολάβους που προσλαμβάνουν εργάτες "μερικής απασχόλησης" με χαμηλότερες αμοιβές, δίχως ασφάλιση και ένσημα.

Σημειώνεται ότι μόνον πέρσι 577 οικοδόμοι σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς στη Ν. Κορέα. Ριζοσπάστης

(Οι φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των Κορεατών οικοδόμων).

4 σχόλια:

sofia είπε...

Στην Ελλάδα οι οικοδόμοι πότε θα αποφασίσουν να αντιδράσουν; Όταν θα φθάσουν στα όρια της λιμοκτονίας; Όταν θα χρειαστεί να επισκεφθούν γιατρό, αλλά δεν θα μπορούν γιατί δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξ αιτίας της έλλειψης ενσήμων ή όταν θα φθάσουν να σκοτώνονται μεταξύ τους για μια δουλειά που δεν θα τους εξασφαλίζει ούτε αξιοπρεπές μεροκάματο;
Κάποτε οι οικοδόμοι ήταν στην πρωτοπορία του κινήματος. Τι συμβαίνει τώρα;
Δεν γνωρίζω και πολλά , αλλά η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της. Δεν κουνιέται φύλο. Ή μήπως κουνιέται και δεν το αντιλαμβάνομαι;

Τραγική η κατάσταση!

Καλησπέρα

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Σοφία.
Μα όλα αυτά που αναφέρεις συμβαίνουν ήδη σε μεγάλο βαθμό. Όμως τι είναι οι οικοδόμοι; Ένα κομμάτι αυτού του "κυρίαρχου" λαού.
Λες... "κάποτε..."
Κάποτε, ναι, όμως κάποτε ήταν κι ο κόσμος στο σύνολό του διαφορετικός, οι άνθρωποι αλλιώτικοι, με αγωνιστικές διαθέσεις και με όνειρα για το συλλογικό μέλλον.
Κι ύστερα ήρθε...το ΠΑΣΟΚ...και ο αγώνας "δικαιώθηκε", τα όνειρα άλλαξαν κι έγιναν ατομικό βόλεμα...κι άσε τους κουτούς να αγωνίζονται...κλπ κλπ κλπ...
Τι φύλλο να κουνηθεί τώρα; Πρέπει να φυσήξει πολύ δυνατός "αέρας"...
Καλή δύναμη!

Unknown είπε...

Συναδελφε επειδη δεν βλεπω να ερχεται αερας μηπως να αρχιζαμε να φυσαμε εμεις ωστε να παρασυρουμε και τους αλλους?

Οικοδόμος είπε...

@Luis Malamadre:
Καλησπέρα.
Με όλη μας τη δύναμη!...

Καλή δύναμη!