Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Καταρρέει η οικοδομή. Πτώση 70 % στην Κρήτη σε πέντε χρόνια



Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικοδόμοι της Κρήτης, καθώς η καθίζηση που παρατηρείται στον χώρο της οικοδομής τους οδηγεί στην ανεργία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική καθώς μέσα σε ένα μόλις χρόνο, περίπου 3.000 οικοδόμοι έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ανέργων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου για την πενταετία 2007 - 2012 η μείωση στην βασική οικοδομική δραστηριότητα που αφορά κατασκευές κατοικιών για ιδιώτες, άγγιξε το 70%!

Χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, τα μεροκάματα είναι ελάχιστα και όποιος καταφέρνει να βρει δουλειά είναι μόνο για λίγες ημέρες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι οικοδόμοι, οι οποίοι όπως τονίζουν σε ψήφισμά τους αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, ζητούν από την κυβέρνηση εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα την ασφάλιση, την αναγνώριση πλασματικών χρόνων και την περίθαλψη.

Η ανεξέλεγκτη ανεργία σε συνδυασμό με τη φοροκαταιγίδα, μαζί με τα άλλα προβλήματα οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες οικοδόμους. Παράλληλα, η κατάσταση στον τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ανάλογα με τα ενδεχόμενα των εξελίξεων, πιθανόν οι οικοδόμοι, γενικά οι εργαζόμενοι, να μην έχουν ούτε τις πενιχρές σημερινές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα κ.ά.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι οικοδόμοι, που έχουν ήδη συνθλιβεί με την αυξανόμενη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς, την αυξανόμενη φορολογία, τα χαράτσια και την ακρίβεια βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. Σωτήρης Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: