Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Dire Straits - "Sultans Of Swing" (Live). Αυτοσχεδιασμός..."απογείωση"



Sultans of swing, η πρώτη μεγάλη επιτυχία του βρετανικού συγκροτήματος Dire Straits ηχογραφήθηκε το 1978. To τραγούδι αναφέρεται στα μέλη ενός τζαζ γκρουπ των εργατικών συνοικιών του Ίπσουιτς, που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να παίξουν τη μουσική τους, χωρίς να νοιάζονται για το κοινό. Tη μουσική και τους στίχους έγραψε ο επικεφαλής και  ψυχή της μπάντας  Mark Knopfler, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς και κιθαρίστες του κόσμου, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό γεγονός.

Ένα βράδυ γυρνώντας στο Ίπσουιτς μπήκε σ’ ένα μπάρ. Έπαιζε μια άθλια μπάντα τζαζ αδιαφορώντας για το κοινό τους,  τρείς-τέσσερις θαμώνες που δεν τους έδιναν καμιά σημασία. Κάποια στιγμή και ενώ είχε περάσει η ώρα ο τραγουδιστής της μπάντας σηκώθηκε και είπε με σοβαρό ήφος: «Καληνύχτα σας, είμαστε οι Sultans of swing»...

Αυτή είναι η πιο αγαπημένη live εκδοχή του  τραγουδιού, της πιο αγαπημένης μου μπάντας. Παίχτηκε το 1996 στο Λονδίνο. Η συναυλία είχε τίτλο «Night in London». Προσέξτε ιδιαίτερα το χρονικό σημείο 6:15 του video. Μέχρι εκεί, ακούμε το γνωστό κομμάτι παιγμένο με τον κλασικό τρόπο του Knopfler και της παρέας του. Από το 6:15 και μετά αρχίζει ένας χειμαρρώδης  αυτοσχεδιασμός που απογειώνει μουσικούς και κοινό.

Καλή ακρόαση!



(Οι φωτογραφίες από την ίδια συναυλία).


4 σχόλια:

ELvA είπε...

Φοβερο τραγουδι ακομα και τωρα, μετα απο τοσα χρονια, οπως και τα πρωτα τους LP, το Dire Straits (album)
& το Communiqué!

Βλεπεις ειμαστε πολλοι οι οπαδοι τους! :-)

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Elva.
Χαίρομαι που σου αρέσουν.
Αν και σε μια μπάντα γίνεται πάντα συλλογική δουλειά, ο Knopfler ήταν αυτός που ξεχώριζε για πολλούς λόγους. Και ήταν ο μοναδικός από τα μέλη, που έκανε μια εξίσου αξιοθαύμαστη σόλο πορεία και μετά τη διάλυση του γκρουπ. Θαυμαστής του διπλά.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Ταιριάζω απόλυτα ηλικιακά με τον καθηγητή Mark Knopfler, ο οποίος είναι ανεπανάληπτος, σε καθηλώνει, σε ηρεμεί, σε ξεσηκώνει.
Μπράβο και πάλι φίλε Οικοδόμε για τις επιλογές σου, σου χρωστάμε!

Οικοδόμος είπε...

Είστε λοιπόν κι οι δυο τόσο νέοι... φίλε Scorpion49.
Καλή δύναμη!