Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ομοσπονδία ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ελλάδας: Σχέδιο δράσης για την προστασία από την εξαθλίωση



Σε προτεραιότητα η παρέμβαση για ανέργους - Υγεία - Φάρμακο – Φοροληστεία. Τους άξονες της δράσης που πρέπει να αναλάβουν τα συνδικάτα του κλάδου για να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη ενάντια στην εξαθλίωση των οικοδόμων και των οικογενειών τους (όπως και συνολικά της εργατικής τάξης) καθόρισε, σε συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο, η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Εισηγητικά τονίστηκε ότι η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης θα αυξήσει παραπέρα την ανεργία στον κλάδο αλλά και συνολικά: «Η συμβατική οικοδομή είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δημόσια έργα που είχαν προγραμματιστεί, έχουν παγώσει, ενώ όσα είναι στη φάση της κατασκευής τα τρενάρουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη που εδώ και 6 χρόνια καρκινοβατεί» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σ' αυτές τις συνθήκες σημειώθηκε πως η δουλειά που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια η Ομοσπονδία για την κρίση στις Κατασκευές και τη διέξοδο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ζύμωσης για τις αιτίες και τις λύσεις των προβλημάτων, για την ενίσχυση της συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει εργαλείο διαφώτισης και συσπείρωσης δυνάμεων.

Προτεραιότητα η παρέμβαση στους ανέργους

Ειδικό βάρος έδωσε η εισήγηση στη σχεδιασμένη παρέμβαση που χρειάζεται ώστε να δυναμώσει ο αγωνιστικός συντονισμός με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, η συσπείρωση - οργάνωση των ανέργων, αλλά και των νέων, των μεταναστών.

«Αντιμετωπίσαμε δυσκολία να βρούμε τους άνεργους, να σχεδιάσουμε, να ελέγξουμε, να αναπτύξουμε δουλειά σε βάθος και με προοπτική... Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Πρέπει να επιμείνουμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Να έρθουμε σε επαφή με τους άνεργους και τα προβλήματά τους, να μάθουμε τις δυσκολίες που έχουν να τα βγάλουν πέρα, να τους δώσουμε κουράγιο και να πειστούν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι η λύση δεν βρίσκεται στην μοιρολατρία και την αυτοκτονία, αλλά στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα», σημειώθηκε εισηγητικά.

«Η κατάσταση δεν είναι όπως πριν 4-5 μήνες. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί. Δεν είναι μόνο η ανεργία και το μεροκάματο που δεν μπαίνει στο σπίτι. Εφορία, χαράτσια, φάρμακα, ρεύμα, νερό είναι απαιτητά, ανεξάρτητα αν έχει μεροκάματο ο εργάτης ή όχι. Ο άνεργος καλείται να καταβάλει φόρο, να πληρώσει χαράτσι. Με αυτή την έννοια, απαιτείται οργανωμένη, μαζική παρέμβαση, συμμετοχή, οργάνωση στο συνδικάτο, στον τόπο δουλειάς, στη συνοικία» τονίστηκε και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

«Να κινηθούμε στους εξής άξονες:

Καταγραφή ανέργων, παρεμβάσεις σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ κλπ.).
Οργάνωση των ανέργων στα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, χρέωση ευθυνών για την οργάνωση των αγώνων.
Τα συνδικάτα κατά νομό να μελετήσουν σχέδιο σχετικά με τις λαϊκές ανάγκες σε σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, παιδικούς σταθμούς, σε έργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, έργα που έχει ανάγκη ο λαός.

Αυτά να αποτελέσουν άξονα δράσης και ζύμωσης για συσπείρωση του κλάδου και των αυτοαπασχολούμενων. Σε όλη την Ελλάδα τα συνδικάτα μας με αυτό το πλαίσιο και το πλαίσιο ανακούφισης των ανέργων, να μην αφήνουν σε ησυχία τις δημόσιες υπηρεσίες. Σημειώνουμε, ότι θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή και να συσπειρώσουμε εργαζόμενους του κλάδου από άλλες ειδικότητες π.χ. βιομηχανίες πλακιδίων, τσιμέντα, χαλυβουργεία, ξύλο, εξόρυξη, κοπή και επεξεργασία μαρμάρου, εταιρείες προκάτ, μισθωτούς μηχανικούς. Μια τέτοια δουλειά απαιτεί καλή μελέτη των αναγκών του γεωγραφικού χώρου που απευθύνεται το κάθε συνδικάτο, καλή γνώση των αναγκών των εργαζομένων, καλή επιχειρηματολογία και συγχρόνως η δουλειά μας να εδράζεται στην πρότασή μας για τη δημιουργία Δημόσιου Κατασκευαστικού Φορέα».

Στην υλοποίηση του αγωνιστικού προγραμματισμού - σημειώθηκε - πρέπει να συνυπολογιστούν η τρομοκρατία, ο εφησυχασμός, η παραπλάνηση, οι αυταπάτες με τις οποίες θα επιδιώξουν να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους η νέα συγκυβέρνηση, συνολικά το πολιτικό σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές. Επιπλέον, η δυσκολία της αστικής τάξης να διαχειριστεί την κρίση θα οδηγήσει σε «ένταση της κρατικής τρομοκρατίας με κάθε τρόπο, ενεργοποίηση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, ένταση της εργοδοτικής αδιαλλαξίας και επίθεσης...

Να συνειδητοποιήσουμε ότι σ' αυτές τις συνθήκες θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται σταθερότητα, μελέτη της δουλειάς μας, καλός έλεγχος, αποφασιστικότητα, συσπείρωση, κινητοποίηση νέων δυνάμεων στο εργατικό κίνημα».

Συγκεκριμένα αιτήματα για Φορολογικό - Υγεία

Ταυτόχρονα, η Ολομέλεια ενέκρινε συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο με βάση και το κάλεσμα που απηύθυνε πρόσφατα το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα, για ανυποχώρητο αγώνα υπεράσπισης της εργατικής οικογένειας από την εξαθλίωση, προτάσσοντας άμεσα αιτήματα για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που αφαιρούν βασικά δικαιώματα και θωρακίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα, αλλά και αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η δράση που θα οργανώνει δυνάμεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Επίσης, ξεχωριστή προτεραιότητα αποκτούν η οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης για την προστασία της εργατικής οικογένειας από τις συνέπειες της φοροληστείας και των τραγικών αδιεξόδων σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Σ' αυτή τη βάση εγκρίθηκε και διεκδικητικό πλαίσιο για επείγοντα ζητήματα όπως η άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων κτλ. Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: