Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ό,τι θίγει την κυβέρνηση "κόβεται" - Καταγγελία της δημοσιογράφου Φρ. Μεγαλούδη για επιλεκτική προβολή του ρεπορτάζ της και κόψιμο των δηλώσεών της στον ΒΗΜΑ FM


Όσοι πιστεύουν ακόμα ότι η ενημέρωση στην Ελλάδα είναι ελεύθερη ας διαβάσουν το παρακάτω κείμενο/καταγγελία που δημοσίευσα στο The Press Project και αναδημοσιεύω εδώ. Ομολογώ ότι όταν έλαβα την πρόσκληση απο τον ραδιοφωνικό σταθμό Βημα FM και την ρεπόρτερ κ. Ελεάνα Κηπουρού να μιλήσω στην εκπομπή magazino του κ. Γ. Κορωναίου, εξεπλάγην θετικά. Αφορμή μία από τις έρευνες μου στην Huffington Post για την διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία στο κέντρο της Αθήνας.
Δέχτηκα αμέσως διότι πιστεύω ότι κάποιες αλήθειες πρέπει να ακούγονται ακόμα και στα καθεστωτικά μέσα. Ιδίως όταν οι αλήθειες αυτές είναι τόσο τραγικές που ξεπερνάνε κάθε... κομματική και πολιτική γραμμή.
Δεν είχα συνειδητοποιήσει  όμως το ρόλο που παίζουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα και αφελώς πίστεψα ότι ένα μέσο όπως το ΒΗΜΑ, θα επέτρεπε  να ακουστούν αλήθειες που ξεγυμνώνουν την κυβέρνηση και όλους αυτούς που λυσσαλέα την στηρίζουν. Δεν το κατάλαβα, ακόμα και όταν μια ημέρα πριν την συνέντευξη, άρχισα να δέχομαι μια λυσσαλέα επίθεση στο twitter απο διάφορους χρήστες όπου με ειρωνεύονταν και με έβριζαν χυδαία και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μειώσουν τις έρευνες μου.
Τελικά η συνέντευξη δόθηκε τηλεφωνικά, η ρεπόρτερ με διαβεβαίωσε ότι θα ακουστεί, και τελικά όχι μόνο δεν ακούστηκε ποτέ αλλά κόπηκε κάθε αναφορά τόσο στο όνομα μου όσο και στην έρευνα της Huffington Post. Μια έρευνα για την οποία ο αρχισυντάκτης του VICE UΚ, όταν έφτιαξε το πολυ πετυχημένο του ντοκιμαντέρ σχετικά με τη χρήση του "σισα" στην Αθήνα, μου είπε ότι υπήρξε κατά κάποιο τρόπο  έμπνευση για τη δική του.
 
Δεν θα προσθέσω κάτι περισσότερο. Αναδημοσιεύω την καταγγελία μου όπως βγήκε στο The Press Project και αφήνω τα συμπεράσματα σε εσας.
 
"Το κλείσιμο της ΕΡΤ κατέδειξε την ανάγκη που υπάρχει στον ελληνικό χώρο των media για δημόσια ανεξάρτητη ενημέρωση. Κατέδειξε την ανάγκη να υπάρχει βήμα εκτός των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένη πολιτική και κομματική γραμμή και στα οποία συχνά οι αντίθετες φωνές δεν έχουν πρόσβαση.
Τον Ιανουάριο του 2013 δημοσίευσα στη Huffington Post μια έρευνα για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας με τίτλο Rising death in the streets of Athens: The human toll of the Greek tragedy. Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά, σε επιστημονικές έρευνες και φυσικά σε συνεντεύξεις των αρμοδίων φορέων.
Καταγράψαμε την εγκατάλειψη στο κέντρο της Αθήνας, την κυβερνητική αδιαφορία, την έλλειψη πρόληψης και φυσικά την αστυνομική ασυδοσία, όπως μας την διηγήθηκαν οι ίδιοι χρήστες/θύματα.
 
Απο τότε που δημοσιεύτηκε η έρευνα, επανειλημμένα με έχουν καλέσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να μιλήσω για το θέμα αυτό. Είναι προσκλήσεις που αποδέχομαι σχεδόν πάντα διότι θέλω να υψώσω την φωνή μου ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που εξαθλιώνουν τους συνανθρώπους μας, που πετάνε στα σκουπίδια τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και που ως μόνη απάντηση στη μάστιγα των ναρκωτικών και του Aids έχουν την καταστολή και την αστυνόμευση. Και ενώ στο εξωτερικό οι έρευνες μου χαίρουν αποδοχής και βρίσκω πάντοτε πρόσφορο βήμα, στην Ελλάδα σπάνια θα ακουστούν όσα έχω να πω. Συχνά δεν θα ακουστούν καθόλου. Αποδέχτηκα πριν λίγες ημέρες την πρόσκληση που μου έκανε το Βήμα FM να μιλήσω για την έρευνα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.
Μίλησα με την ρεπόρτερ της εκπομπής Magazino τηλεφωνικά για ένα 20λεπτο, όπου απάντησα στις ερωτήσεις της και εξέθεσα τις απόψεις μου για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα.
Να σημειωθεί ότι οι απόψεις μου δεν είναι διαφορετικές από εκείνες που διεθνείς εκθέσεις έχουν ήδη καταγράψει και εκπρόσωποι φορέων κατά των ναρκωτικών έχουν ήδη εκφράσει. Και ενώ με διαβεβαίωσαν ότι η συνεντευξη και οι δηλώσεις για το θέμα θα παρουσιάζονταν στην εκπομπή της Δευτέρας 24/6, αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν αναφέρθηκε ούτε η έρευνα, ούτε η συνέντευξη, ούτε τα όσα είχα να καταγγείλω.
 Προφανώς όταν το ιδιωτικό κανάλι συνειδητοποίησε ότι ασκώ κριτική στην κυβερνητική πολιτική, θεώρησε σκόπιμο να μην μεταδώσει καθόλου το θέμα.
Η επίσημη αιτιολόγηση του σταθμού ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που δεν επιτρέπουν τη μετάδοση του θέματος και μια αόριστη υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανέλθουν.
 
Επειδή όλοι είμαστε νοήμονες, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως το πρόβλημα δεν είναι ο ραδιοφωνικός χρόνος, αλλά η κριτική που άσκησα στην κυβέρνηση και την οποία το ιδιωτικό κανάλι αρνείται να αναμεταδώσει".
 "franmeg
Από τη sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια: