Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους από την ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 29 και 30 Ιούνη - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Διημέρου στο πάρκο «Φιξ»

Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Το πρόγραμμα του διημέρου, εκτός από πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πρόνοια για φιλοξενία και ψυχαγωγία των παιδιών, περιλαμβάνει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αναγκαία αντιμετώπιση του φασισμού από το εργατικό κίνημα.
Επίσης, συζήτηση για την κυριολεκτικά εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα των παιδιών Ελλήνων και μεταναστών, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τα ζητήματα που δημιουργούνται στο έργο των παιδαγωγών, τα τροφεία, τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δημοτικών σταθμών. Οι εκδηλώσεις του Διημέρου κορυφώνονται την Κυριακή, με ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Διήμερο έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση συνεχίζει αλύπητα «σκούπες του Ξένιου Δία», με μαζικές προσαγωγές μεταναστών και συλλήψεις, μάντρωμά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, προαναγγέλλει άνοιγμα και νέων τέτοιων στρατοπέδων, ενώ τάχα ζητά αναθεώρηση του ευρωενωσιακού κανονισμού «Δουβλίνο 2», αλλά πάντα εντός των αντιμεταναστευτικών πλαισίων που το μεγάλο κεφάλαιο ορίζει, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα εισδοχής μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του για πρόσθετο φτηνό, ανασφάλιστο, δίχως εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εργατικό δυναμικό. Η φασιστική Χρυσή Αυγή, αβαντάροντας την κυβέρνηση, πλειοδοτεί στη ρατσιστική ρητορική κατά αλλοδαπών βιοπαλαιστών, εντείνει τη δράση της με ρατσιστικές εγκληματικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών.

Η άρχουσα τάξη, τα κόμματά της, οι ναζί της παίζουν και ξαναπαίζουν το χαρτί της «ασφάλειας» και της εγκληματικότητας των μεταναστών, για να στρέψουν μέρος της λαϊκής οργής σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, να αποπροσανατολίσουν, απομονώνοντας και διογκώνοντας ένα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στο λαό και που αφορά λαϊκούς ανθρώπους, τέτοιοι είναι οι μετανάστες. Παπαγαλίζουν ως «επιχείρημα» ότι δεν κάλεσε κανείς τους μετανάστες στην Ελλάδα, είναι «εισβολείς» και πρέπει να φύγουν. Ψέμα συνειδητό. Η άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους κάλεσαν ανοιχτά μετανάστες στην Ελλάδα για αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας με υπερεκμετάλλευση του ξένου εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου που εκδηλώθηκε με στρατιωτικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ σε μια σειρά χώρες προκάλεσε τεράστια κύματα προσφυγιάς. Επομένως, μετανάστες και πρόσφυγες δεν ήρθαν εδώ από διάθεση περιπλάνησης. Τους έφερε ή τους έσπρωξε το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους, να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η εργατική τάξη, να τη διασπά και να αυξάνει την καταστολή συνολικά κατά του λαού.

Το Διήμερο είναι ένα ακόμα βήμα, προκειμένου Ελληνες και ξένοι εργάτες από κοινού να συζητήσουν τέτοια ζητήματα. Να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους φασίστες, τα ψέματά τους. Να ενισχύσουν παραπέρα τη λαϊκή συμμαχία, τον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στα μονοπώλια, με στόχο τη δική της εξουσία και οικονομία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου είναι το εξής:
Σάββατο 29 Ιούνη
  • Κεντρική Σκηνή
19.45 Χαιρετισμός από την Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
20.00 Συζήτηση με θέμα: «Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η αντιμετώπιση του φασισμού από το εργατικό κίνημα».
21.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία».
22.00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί της Βουλγαρίας από τον Ελληνοβουλγαρικό Σύνδεσμο πολιτισμού «Rodina».
22.30 Μουσική από την Αλβανία από το πολυφωνικό συγκρότημα Αλβανών «Lot Courbet».
23.00 Λαϊκή βραδιά με ελληνικό δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι.
  • Εξέδρα Παιδότοπου
19.30 Αφήγηση παραμυθιού.
20.00 Συζήτηση για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα των παιδιών Ελλήνων και μεταναστών.
21.00 Παράσταση κουκλοθέατρου.
Κυριακή 30 Ιούνη
  • Κεντρική Σκηνή
19.45 Παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα της ΚΝΕ.
20.00 Θεατρική παράσταση: «Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ», από θεατρική ομάδα εργαζομένων, φοιτητών, ανέργων.
20.30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από το πολιτιστικό κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».
21.00 Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
22.00 Λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».
  • Εξέδρα Παιδότοπου
19.00 Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού.
19.30 Μουσική παράσταση από μπαγκλαντέζικο παιδικό συγκρότημα.
20.00 Θεατρική παράσταση: «Ενας παράξενος μουσικός», των αδερφών Γκριμ.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: