Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στήνουν δόκανο στα λαϊκά νοικοκυριά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Την εγκύκλιο για τη ρύθμιση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινοποίησε στις Εφορίες το υπουργείο Οικονομικών ενόψει και της εφαρμογής του κυβερνητικού μέτρου.
Ειδικότερα :
Η ρύθμιση περιλαμβάνει υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής για τμήμα των οφειλών που «βεβαιώθηκαν» μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη 2012.
Η «έκπτωση» στις προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31/12/2012) κυμαίνεται από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ).
Η παρεχόμενη «έκπτωση» των προσαυξήσεων χάνεται ακόμη και στην περίπτωση ολοκληρωτικής εξόφλησης, αλλά σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις. Κατ' εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι αδυνατούν να συμμορφωθούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν έως και 48 δόσεις, καθώς επίσης κι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περισσότερες δόσεις.
Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012, σε περίπτωση που εξαναγκαστούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, για να παραμείνουν σε αυτή, δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώθηκε μετά από την 1η Γενάρη 2013.
Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» για δυο στη σειρά μήνες η ρύθμιση «διευκόλυνσης» χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας.
Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης στην Εφορία από 20 Ιούνη μέχρι 18 Ιούλη. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας η υποβολή των δηλώσεων γίνεται μόνο μέσω Taxisnet.
Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή η εφάπαξ εξόφληση γίνεται μέσα σε προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από τρεις εργάσιμες μέρες πρέπει να υποβληθεί και νέα αίτηση! Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής της τελευταίας από τις 48 δόσεις ορίστηκε για τις 30 Ιούνη 2017. Δηλαδή, προκειμένου να είναι δυνατή η αποπληρωμή στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων (σε 48), η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 31 Ιούλη 2013.
Η πληρωμή των δόσεων διενεργείται μόνο με «πάγια εντολή πληρωμή» στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των εφόρων οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι 100. Σε αυτές τς περιπτώσεις το ελάχιστο ποσοστό της δόσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του μηνιάτικου καθαρού εισοδήματος: 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ και πάντως όχι κάτω από 15 ευρώ, 6% για εισόδημα 500-1.100 ευρώ το μήνα, 7% για 1.000-1.500 ευρώ, 10% για 1.500-2.000 ευρώ, 20% για 2.000-5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: