Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

«Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».


Σαν σήμερα, το 1949, σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο μέτωπο.

Ο Διαμαντής υπήρξε πρωταντάρτης στον Παρνασσό από το καλοκαίρι του 1942. Επιλέχθηκε από την Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ για επικεφαλής της πρώτης ανταρτοομάδας, της λεγόμενης συνθηματικά «8ης Ομάδας» Παρνασσού. Μετείχε με ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Νοέμβρη του 1941. Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε διωκόμενος στον Παρνασσό όπου πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ στην Παρνασσίδα και στη Ρούμελη. Υπό τη διοίκησή του ο ΔΣΕ απελευθέρωσε όλο τον ορεινό όγκο της Ρούμελης, ενώ επίλεκτα τμήματά του πατούν την Εύβοια, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα φθάνοντας μέχρι την Πάρνηθα.

Το 1948 με το βαθμό του υποστράτηγου διορίστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Από τη θέση αυτή αναδείχθηκαν οι στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη - Γιώτη, υποστράτηγο, διοικητή της Ι Μεραρχίας, τέλος του 1948 χτύπησαν την Καρδίτσα, ενώ στις αρχές του 1949 κατέλαβαν το Καρπενήσι, το οποίο κράτησαν επί ένα 20ήμερο. Επιτυχία μεγάλης σημασίας. Όταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον, είπε. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

κείμενο: 902.γρ 

Δείτε ακόμα: 
Καπετάν-Διαμαντή, τους ξεφτιλίζεις ακόμα και νεκρός... 
 http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5989.html

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Τιμή και δόξα στους ΗΡΩΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Ισως είναι γνωστό σε λίγους αλλά εδώ και κάμποσα χρόνια έχει δημιουργηθεί απο συναγωνιστές και συντρόφους του Διαμαντή, η "Ενωση φίλων μνήμης Διαμαντή" που έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει αξιόλογη δράση και έργο. Σηαμντικοτερο εκ των οποίων η αγορά του πατρικού του σπιτιού στην Κάτω Αγόριανη (σημερινή Λιλαία) και η μετατροπή του σε μουσείο της Εαμικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αλλά και σε λαογραφικό μουσείο. Κορυφαία εκδήλωση κάθε χρόνο είναι η τελετή στον τόπο θυσίας του, στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, που θα λάβει χώρα αυτήν την Κυριακή 23/6 με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν απο το κέντρο της Αθήνας. Μετά την τελετή ua ακολουθήσει γλέντι και επιστροφή στην Αθήνα. Πιστεύω ότι ο Οικοδόμος μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.
Φιλικά nkst

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αθάνατος!

Δες και εδώ σύντροφε:
http://eyrytixn.blogspot.gr/2013/02/1949.html

Ψυχή βαθιά!