Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τέλος τα πανηγύρια, ώρα για ταξική αναμέτρηση

Η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί το ΣτΕ διέταξε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί νίκησε ο διάλογος.
Η ΔΗΜΑΡ πανηγυρίζει γιατί επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της ως κυβερνώσα αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή πανηγύρισε γιατί νίκησε η δημοκρατία. Κι όταν δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους δικούς του το 'ριξε στα δικανικά: Είναι παράνομη η κυβέρνηση, λέει, γιατί δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ.
Η απόφαση του ΣτΕ, όμως, ρητά διατάσσει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή η απόφαση ζητά να εφαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή!

Χαρμολύπη.
Στην περίπτωση των εργαζομένων της ΕΡΤ ισχύει απόλυτα.
Αποβραδίς έτρεξαν διάφοροι και τους είπαν ότι «το ΣτΕ διέταξε να ανοίξει η ΕΡΤ». Να τα χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά. Και δικαιολογημένα.
Υστερα ήρθε το μπουγιουρντί: Το ίδιο το κείμενο του ΣτΕ κι ακόμα χειρότερα οι εξηγήσεις που έδωσε πρόσθετα ο πρόεδρός του. Το ΣτΕ θεωρεί νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ, νόμιμες τις απολύσεις και διατάσσει να εκπέμψει ο νέος φορέας.
Μαύρη μαυρίλα στα πλατό του ραδιομέγαρου, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι παρουσιαστές προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν μια εκτίμηση από διάφορους δικηγόρους ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Διατηρούν, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, την αυταπάτη ότι η ταξική πάλη κρίνεται στα δικαστήρια.
Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να διαβάσουν την επιμονή της αστικής τάξης που με πρωτοσέλιδα άρθρα κάνει καθαρό ότι για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση πρέπει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, και ο χώρος της ενημέρωσης είναι ένα τέτοιο πεδίο. Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να δουν αυτό που ήδη βλέπουν οι εργαζόμενοι σε άλλους φορείς του Δημοσίου, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά νομοθετεί συνολικά το πέρασμα τομέων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Εχουν, όμως, ένα προνόμιο: Βρίσκονται στο δρόμο. Εκεί που στην άμεση αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές και την πολιτική τους διαμορφώνονται συνειδήσεις. Από τις επιλογές τους θα κριθεί αν θα συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, ή θα συρθούν πίσω από λίστες αναξιοπρέπειας που διακινούν ήδη διάφοροι σημερινοί και αυριανοί - επίδοξοι κυβερνήτες.
Ασχετο: Ξηρασία πρόβλεπαν για το μέλλον οι ποιητές. Καλπάζων υποσιτισμός προέκυψε.

4 σχόλια:

AGIS είπε...

"Η απόφαση του ΣτΕ" καθόλου "ρητά" δεν "διατάσσει το κλείσιμο της ΕΡΤ".
Αυτό που έκανε ο πρόεδρός του είναι να βγάλει μια απόφαση πάνω στην οποία ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορεί να στηριχτεί τυπικά και πρακτικά είναι η άμεση συνέχιση των εκπομπών της ΕΡΤ, μέχρι τη λειτουργία νέου φορέα όποτε τον φτιάξει η κυβέρνηση ακόμα κι αν αυτό γίνει "του αγιου ποτέ". Και καθόλου φυσικά δεν "διατάζει" τη δημιουργία του νέου φορέα, απλώς λέει πως μέχρι αυτός να γίνει όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση πρέπει να συνεχίζει να εκπέμπει δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φιορέας γιατί έτσι απαιτεί το σύνταγμα. Και έτσι αναστέλλει την παύση "των εκπομπών της ΕΡΤ ΑΕ". Αυτό είναι το νομικό σκεπτικό και μπορεί να το κατανοήσει κάθε λογικός άνθρωπος που έχει στοιχειώδη σχέση με τη νομική επιστήμη και πρακτική.
Και ταυτόχρονα, μη θέλοντας ο προεδρος "να βγάλει το φίδι από την τρύπα", διατύπωσε την απόφαση με ηθελημένη νομική αφαιρετικότητα, έτσι ώστε να προσφέρεται για τον ερμηνευτικό τζόγο στον οποίο επιδίδεται εδώ και 2 μέρες η κυβέρνηση.

Ειλικρινά φτάνοντας στο σημείο αυτό του άρθρου, αδυνατώ να διαβάσω τη συνέχεια.
Είναι το λιγότερο προχειρότητα ανεπίτρεπτη για τον "Ρ" αυτή η τοποθέτηση όπως και η αναπαραγωγή (εδώ: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7496085) των χυδαιοτήτων της χθεσινής εκστρατείας παραπληροφόρησης στην οποία επιδόθηκαν ορισμένα "μίντια" με δήθεν "διευκρινίσεις του ΣτΕ" αποσκοπώντας να εμφανίσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σαν απόροια της απόφασης του ΣτΕ, να κάμψουν το ηθικό των εργαζομένων που παραμένουν στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις, να εξαπατήσουν την "κοινή γνώμη" κλπ κλπ.

Οικοδόμος είπε...

"ΤΟ ΜΟΝΟ"
"όποτε"
"ακόμα κι αν"
"μπορεί να το κατανοήσει κάθε λογικός άνθρωπος που έχει στοιχειώδη σχέση με τη νομική επιστήμη"
"ηθελημένη νομική αφαιρετικότητα" κλπ κλπ

Προφανώς και απευθύνεσαι, εδώ... σε "αμόρφωτους", που βλέπουν τη λύση των προβλημάτων τους να εξαρτάται από την ένταση της ταξικής πάλης και όχι από τη στάση του Βενιζέλου, του Κουβέλη και τις αποφάσεις των δικαστηρίων...

Οσο για το διάβασμα του Ριζοσπάστη, πράγματι έχεις δίκιο. Χρειάζεται "δύναμη" για να τον διαβάσει κανείς, ειδικά αν έχει συνηθίζει τόσα χρόνια να "διαβάζει" και να αναλύει την πραγματικότητα με "τηλεοπτικά εργαλεία".
Καλή δύναμη!

AGIS είπε...

"ειδικά αν έχει συνηθίζει τόσα χρόνια να "διαβάζει" και να αναλύει την πραγματικότητα με "τηλεοπτικά εργαλεία""

σεβαστό (αν και κατά την πεποίθησή μου λάθος) το να απορρίπτεις
"ΤΟ ΜΟΝΟ"
"όποτε"
"ακόμα κι αν"
"μπορεί να το κατανοήσει..." κλπ.

Όμως, πάντως, τα "τηλεοπτικά εργαλεία" (τηλεοπτική συσκευή) τα έχω πετάξει από το σπίτι μου εδώ και περισσότερο από 8 χρόνια, οπότε δεν συμπεριλαμβάνομαι σε όσους διαμορφώνουν πολιτικές αντιλήψεις ως τηλέπαθοι.

Χαιρετώ

Οικοδόμος είπε...

Είμαι με αυτόν που "απορρίπτει" τα παχιά λόγια με πράξεις και απέναντι σε όποιον απορρίπτει την ταξική πάλη.
Καλή δύναμη!