Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εμείς, ο Μπογιόπουλος και οι «άλλοι»...




Με αφορμή το σταμάτημα της στήλης του Νίκου Μπογιόπουλου στον Ριζοσπάστη, ξεκίνησε νέος γύρος «ΚΚΕδολογίας». «Ταράχτηκαν» πάλι οι γνωστοί «φίλοι»   και διαλαλούν την «ανησυχία» τους για την πορεία του Ριζοσπάστη και του κόμματος ζητώντας «εξηγήσεις» (!)  από την «ηγεσία». Σπάσαν τα τηλέφωνα και πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια, από καλοπροαίρετους φίλους, που διάβαζαν «σενάρια»  από δω κι από κει και δεν ήξεραν τι να πιστέψουν.

Ο Μπογιόπουλος δεν είναι μόνο πολύ ικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διαθέτει το χάρισμα του προφορικού λόγου, «γράφει στο γυαλί», είναι πάντα «διαβασμένος» και κάθε φορά τεκμηριώνει με στοιχεία αυτά που λέει. Επίσης ο Μπογιόπουλος είναι μέλος του ΚΚΕ και στα άρθρα και στις δημόσιες εμφανίσεις του εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τις θέσεις του κόμματός του.

Ένα «επιχείρημα» που «έπαιξε» πολύ πριν από τις τελευταίες εκλογές, στις παρέες και στο διαδίκτυο, συνοψίζεται στις επόμενες εφτά λέξεις: «θα σας ψήφιζα αν είχατε άλλον γραμματέα». Αν θυμηθούμε λίγο ποιοι ήταν αυτοί που μας το έλεγαν και ποιες δυνάμεις στηρίζουν σήμερα, θα δούμε πως το «επιχείρημα» αυτό  ήταν πέρα για πέρα κάλπικο. Και δεν μπορούσε να είναι αλλιώς.

Η σχέση μας με το ΚΚΕ δεν μπορεί να προσδιοριστεί και δεν προσδιορίζεται από τα πρόσωπα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά «συστατικά» που έχει αυτό  το κόμμα, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα αστικά και τα «αριστερά» κόμματα.  Είτε συμμετέχουμε στο κόμμα, είτε το στηρίζουμε, είτε  απλά το ψηφίζουμε, το κάνουμε για την ιδεολογία, την πολιτική και τις θέσεις του, την ιστορία του,  για αυτά που συνολικά πρεσβεύει το ΚΚΕ. Όχι γιατί έχει γραμματέα την Αλέκα ή τον Κουτσούμπα, ή επειδή κάποια στελέχη του «γράφουν» περισσότερο στο γυαλί, ούτε γιατί ο Μπογιόπουλος αρθρογραφεί στον Ριζοσπάστη.

Ο Ριζοσπάστης δεν είναι μια «ανεξάρτητη» εφημερίδα όπως όλες οι άλλες… Είναι η εφημερίδα του ΚΚΕ. Άρα λοιπόν ο μόνος υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη μορφή και το περιεχόμενό της είναι το κόμμα.

Κάποιοι που  «διαμαρτύρονταν» χτες (πότε προλάβατε βρε;!) με άρθρα σε μπλογκς και ιστοσελίδες,  «απαιτώντας» εξηγήσεις (!) από το κόμμα, δεν το κάνουν από ενδιαφέρον. Αυτοί που κάνουν πως  «συμπαραστέκονται» στον «διωχθέντα» Μπογιόπουλο, δεν έγιναν ξαφνικά  ψυχοπονιάρηδες. Είναι ένα ζήτημα αν αγόρασαν ποτέ τον Ριζοσπάστη τα χρόνια που αρθρογραφεί ο Νίκος. Αυτοί που με  άρθρα τους σήμερα στον  τύπο  «αγωνιούν» δήθεν για την «τύχη» των «μη αρεστών» στελεχών του Ριζοσπάστη και την «πορεία» του κόμματος γενικότερα, υποκρίνονται. Αυτό που τους ενοχλεί είναι πως ο Ριζοσπάστης, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αντέχει. Αυτό που θα τους βόλευε είναι να κλείσει.

Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2013.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου οικοδομε ειμαι ενας συναδελφος .Γιατι ομως το κομμα να σταματησει τον ημεροδρομο,μια στηλη η οποια ηταν απο τις πιο αξιολογες οχι μονο στο ριζοσπαστη αλλα σε ολεσ τις εφημεριδες τις επικρατειας,εξαλου ετσι χανεις και αναγνωστες,μηπως δεν ειναι στραβος ογιαλος αλλα εμεις στραβα αρμενιζουμαι? 'Το μυστρι'

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει δηλαδή ανακοίνωση ότι σταμάτησε η στήλη του;;;;;;

Ημ

Yiannis Garyf είπε...




Φίλε οικοδόμε καλησπέρα,
Αφού πρώτα δηλώσω πως συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου και αφού δηλώσω «θαυμαστής» του Νίκου, θα ήθελα να παρατηρήσω πως από χθες που ξεκίνησε ο νέος κακός-χαμός στο διαδίκτυο (και ξέρουμε την αφετηρία), χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα συγκεκριμένο, τα γνωστά sites και blogs έδωσαν τα ρέστα τους. Όμως από όλους αυτούς τους όψιμα ενδιαφερόμενους και τάχα μου φίλους του Κόμματος δεν είδα κανένα σχόλιο για την επίσης «κομμένη» στήλη του Θανάση Λεκάτη, προφανώς γιατί δεν την γνωρίζουν, αφού ποτέ τους οι υποκριτές δεν έδωσαν αυτό το 1,5€ για την εφημερίδα. Επίσης δεν περίμεναν μια μέρα ακόμα (σήμερα δεν κυκλοφόρησε για τον γνωστό λόγο) για να κράξουν. Δεν αναρωτήθηκαν αν ο Μπογιόπουλος αποφάσισε να σταματήσει γιατί ίσως να μην επιτρέπεται να γράφει και σε άλλα έντυπα (π.χ. unfollow). Τα ίδια έκανα και το Απρίλη και την απάντηση την πήραν από τον ίδιο τον Μπογιόπουλο. Και αλίμονο αν ένα κόμμα και εν προκειμένω το ΚΚΕ αν ρώταγε τον κάθε πικραμένο του διαδικτύου πως και που θα κατανέμει τα κομματικά του μέλη και τι χρεώσεις θα τους βάλει. Το κόμμα αυτό έχει αρχές λειτουργίας κοινά αποδεκτές από τους εθελοντικά συμμετέχοντες σε αυτό και οι αρχές αυτές είναι που αποτυπώνονται στο καταστατικό του και έτσι έχουμε και εμείς ένα αποκούμπι ενενήντα πέντε χρόνια τώρα. Και στο φίλο το «μυστρί» να πω μετά πάσης βεβαιότητας πως ο γιαλός είναι στραβός και τίποτα παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω κι εγώ τον προβληματισμό μου : Δεν είναι το θέμα που απασχολεί τον κόσμο η εσωτερική λειτουργία του ΚΚΕ ούτε τι καθήκοντα αναθέτει στα μέλη του. Άυτό που πρέπει να προβληματίσει το κόμμα είναι ότι ο Μπογιόπουλος έχει το χάρισμα του λόγου το οποίο είναι και αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης. Όσο πιο καλά κατέχεις το θέμα και όσο πιο ενημερωμένος είσαι κοινωνικά τόσο πιο απλά και κατανοητά μπορείς να μιλήσεις και να περάσεις τις θέσεις του κόμματος. Εάν έχει πρόβλημα να μεταδόσει τις θέσεις του και να δικαιολογήσει τη στάση του αυτό δεν οφείλεται σ αυτές ούτε στο ότι ο κόσμος είναι χαζός για ψαχτείτε λίγο τι φταίει. Υπάρχουν πολλά στελέχη που έχουν το πλεονέκτημα αυτό αξιοποιήστε τα.

zoot horn rollo είπε...

Στραβώνει και ο γιαλός και τα λαγκάδια και τα βουνά πλέον, το σύστημα έχει "εκσκαφείς" και "λατομεία" και το πετυχαίνει.
JGARIFGR συμφωνώ, μπορώ να θυμηθώ και το τηλέπαθο και άλλες στήλες επίσης, αν και εφόσον σταματήσει ο ημεροδρόμος είναι μια απώλεια σημαντική κατά τη γνώμη μου. Με πολλή σιγουριά επίσης αναπαράγουν κάτι tvxs και λοιποί, αυτό με προβληματίζει, σε περίπτωση που ισχύει το γεγονός και δεν είναι παπάτζα, είναι το πως το γνωρίζουν.

zoot horn rollo είπε...

Ο κόσμος δεν είναι χαζός, αλλά δε μπρορώ να μη προβληματίζομαι που κάνει το ίδιο "λάθος" εδώ και χρόνια, που πάντα περιμένει να πιστέψει σε αγνώστους θεούς που τον στέλνουν στη κόλαση, που ψήφισε σωρηδόν ΧΑ πέρυσι. Δε τα κάνει όλα καλά,ομως δε φταίει για ΟΛΑ αυτά (και άλλα) το ΚΚΕ.
Στο επικοινωνακό κομμάτι μπορείς να πεις πολλά, προϋποθέτει επίσης να υπάρχουν και ίσες ευκαιρίες, όταν ο Μπογιόπουλος και κάθε εκπροσωπος του ΚΚΕ βρεθεί σε ένα πάνελ και τον διακόπτουν διαρκώς πως θα αναπτύξει τις αρετές του;

Μαν.Α. είπε...

Δυο παρατηρήσεις:
α)Η απομάκρυνση, ο παραγκωνισμός, η μετακίνηση ενός στελέχους ενός κόμματος και μάλιστα προβεβλημένου όπως στην περίπτωση Μπογιόπουλου από το ίδιο το κόμμα του, δεν είναι πολιτικά αδιάφορο γεγονός. Προφανώς και κάθε κόμμα θα αντιτάξει στους σχολιασμούς που πάντα γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις την ενότητά τους. Προφανώς το θέμα αφορά τα εσωτερικά του ΚΚΕ αλλά δεν είναι πολιτικά αδιάφορο.
β)το σοβαρό θέμα είναι οι συνθήκες εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί, οι απολύσεις και ο τρόπος των απολύσεων στις επιχειρήσεις του κόμματος (Ριζοσπάστης, τυποεκδοτική) που είναι θέμα εργατικό και όχι βέβαια κομματικό. Το αν κάποιοι εργαζόμενοι είναι ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος χειροτερεύει την κατάσταση, δεν την απλοποιεί.

Οικοδόμος είπε...

@Μαν. Α.:
"α)Η απομάκρυνση, ο παραγκωνισμός, η μετακίνηση ενός στελέχους ενός κόμματος και μάλιστα προβεβλημένου όπως στην περίπτωση Μπογιόπουλου από το ίδιο το κόμμα του…"

Πρώτο: Αν διαθέτετε στοιχεία για κάτι τέτοιο, τα περιμένουμε.
Δεύτερο: Αν ήταν "πολιτικά αδιάφορο" δεν θα είχατε που να καταθέσετε το σχόλιό σας.
Τρίτο: Οι απολύσεις στον Ριζοσπάστη κλπ, η πώληση 902, έχουν συζητηθεί πολλές φορές εδώ (έχοντας αντιμετωπιστεί με σεβασμό και ευαισθησία για το κόμμα και τους εργαζόμενους), όπως και η υποκρισία των περισσότερων από όσους «ασχολήθηκαν» με τα θέματα αυτά. Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή απλήρωτοι, είναι ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα που δεν προσφέρεται για σπέκουλα από τους διάφορους συστημικούς «ψυχοπονιάρηδες».

Οικοδόμος είπε...

@Το μυστρί:
Αγαπητέ συνάδελφε υπάρχουν και πολλοί ακόμα λόγοι για να διαβάσει κανείς τον Ριζοσπάστη. Οι στήλες έρχονται και φεύγουν, ο Ριζοσπάστης δηλώνει παρών εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Η στήλη του Μπογιόπουλου είναι από τις αγαπημένες του ιστολογίου. Άρθρα του και βίντεο με δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Οικοδόμος έχει αναδημοσιεύσει αμέτρητες φορές. Αυτός που αγοράζει σήμερα (ειδικά σήμερα) τον Ριζοσπάστη το κάνει συνειδητά. Δεν πρόκειται για επιλογή «λάιφστάιλ».
Καλή δύναμη!

zoot horn rollo είπε...

Θέλω να δω και "ψυχοπονιάρηδες" για την Ελευθεροτυπία (πολλή θολούρα στο συγκεκριμένο θέμα,πως από εκει που έκλεισε,μας προέκυψαν 2),τις εφημερίδες που ανοιγόκλεινε ο Τράγκας, το ΔΟΛ...Κι εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι νομίζω, και πολλοί περισσότεροι...

Οικοδόμος είπε...

@Ημ:
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το «σταμάτησε». Η στήλη δεν βγήκε χτες και σε συνδυασμό με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, κάποιοι γράφουν ό,τι γράφουν. Αν πρόσεξες τη διατύπωσή μου: «τα χρόνια που αρθρογραφεί ο Νίκος», δεν αναφέρομαι σε παρελθόν αλλά στο παρών. Ο καιρός θα δείξει. Όμως η ουσία είπαμε βρίσκετε αλλού.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Πάνος:
Τότε θα πρεπε να χαίρεσαι και όχι να συκοφαντείς.

παρις καρ. είπε...

φιλε οικοδομε,σαφως και το κκε δεν ειναι προσωποπαγες κομμα αλλα κομμα με σαφη ιδεολογια και αρχες.ωστοσο στην σημερινη πραγματικοτητα η δυναμη της εικονας και της επικοινωνιας ειναι τεραστια κατι που θεωρω πως το κκε δεν εχει αντιληφθει σωστα.απο αυτην την σκοπια ο λογος και η παρουσια του νικου μπογιοπουλου
ειναι απο τους καλυτερους που διαθετει το κκε.απλος σαφης με αριστη επιχειρηματολογια διεμβολιζει κοσμο περα απο το
στενο κομματικο ακρωατηριο και για αυτο αλλωστε παιζει σε πολλα site η στηλη του.αν τελικα ισχυει το κοψιμο της στηλης θεωρω οτι εινα τεραστιο λαθος και θα πρεπει να δοθει εξηγηση για πιο λογο εγινε!

Ανώνυμος είπε...

Το γιατί κόπηκε η στήλη ζητάει απάντηση,όχι τι λένε οι διάφοροι καλοθελητές.Δεν αποφάσισαν αυτοί,το κόμμα αποφάσισε και έκοψε τη στήλη
opus

Οικοδόμος είπε...

@παρις καρ.:
@opus:
Το κόμμα συνυπολογίζοντας τις δυσκολίες που περνάει, και που εμείς οι απέξω δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά, προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για να σταθεί και να παίξει τον ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι αποφάσεις του συζητιούνται από τα μέλη και τα στελέχη του στα κομματικά όργανα και όχι στα μπλογκς με τους σχολιαστές τους. Δεν χρωστάει λοιπόν απάντηση για τις επιλογές του σε κανέναν από αυτούς που ζητούν «εξηγήσεις», όπως και δεν τους ζήτησε ποτέ την άδεια ή τη γνώμη τους για το ποιος θα γράφει στον Ριζοσπάστη.

Μαν.Α. είπε...

Δεν ανήκω στους "θαυμαστές" του Μπογιόπουλου. Τα πολιτικά ζητήματα, αν υπάρχουν, θα βγουν κάποια στιγμή ανοιχτά.

Απολύσεις που αντιμετωπίζονται με ευαισθησία,... είναι λεπτό θέμα...
Υπάρχουν απολύσεις που δικαιολογούνται; Απληρωσιά που επιτρέπεται; Τα εργασιακά δικαιώματα εξαρτιόνται από τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του εργοδότη;
Δεν ανήκω στους συστημικούς ψυχοπονιάρηδες, αν θες το πιστεύεις.
Όχι, αποδείξει και στοιχεία για παραγκωνισμό δεν έχω, αλλά ούτε κι εσύ για το αντίθετο, αφού το κόμμα ξέρει και δεν ρωτάς. Την πολιτική εκτίμηση κάποιου μην την προσπερνάς με τετριμμένα σλόγκαν.

ΥΣ. Δεν μπορώ να συνεχίσω λόγω έλλειψης χρόνου.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

παρις καρ. είπε...

ειναι αραγε αυτος ο καλυτερος τροπος για να σταθει το κομμα σε αυτες τις δυσκολες περιστασεις?βοηθαει το κοψιμο της καλυτερης στηλης του ριζοσπαστη το κομμα σε αυτες τις δυσκολες περιστασεις και σε τι?διαθετει πολλους με τετοια ποιοτητα προφορικου και γραπτου λογου?σαφως και οι απαντησεις δεν θα δοθουν στα μπλογκς ουτε στον καθενα αλλα δεν ειναι αρνητικο να κατατεθουν αποψεις και αποριες συνιπολογιζοντας οτι το κομμα δεν ειναι κανενα αλανθαστο ιερατειο που δεν μπορει να του ασκηθει καλοπροαιρετη κριτικη(τετοια ασκησε δημοσια και καθαρα ο μπογιοπουλος)απο αυτη την σκοπια καταθετω την αποψη μου οτι η εξελιξη αυτη ειναι αρνητικη.

Οικοδόμος είπε...

@Μαν.Α.:
"Όχι, αποδείξει και στοιχεία για παραγκωνισμό δεν έχω, αλλά ούτε κι εσύ για το αντίθετο"

―Είσαι ελέφαντας.
―Όχι, δεν είμαι.
―Απόδειξέ το!...

…Ωραία «λογική»;!

Εδώ μερικά «τετριμμένα σλόγκαν» ακόμα:

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/08/902_6.html

Είναι λίγο μεγάλο αλλά θα σου λύσει όλες τις απορίες.

ΥΓ. Παρακαλώ.

Οικοδόμος είπε...

@παρις καρ.:
Καλά κάνεις και καταθέτεις την άποψή σου. Αυτό λέγεται διάλογος.
Σχετικά με την κριτική. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις σου, όμως, η καλοπροαίρετη κριτική δεν υπηρετείται με φρασεολογία ("το κομμα δεν ειναι κανενα αλανθαστο ιερατειο") που χρησιμοποιεί η κακοπροαίρετη «κριτική».

Εργατης Τυπου είπε...

Α_ Πολλοι τρεχουν να προλαβουν, ας περιμενουν το Ριζοσπαστη πρωτα, και το Μπογιοπουλο. Ο Κουρης, "τυπολογιες", Μπομπολας Εθνος, Το Ποντικι και ο Δελατολας οι "πηγες" τους.
Β_ Ο Ριζοσπαστης με τη συλλογικη δουλεια του, ηταν και ΕΙΝΑΙ σχολειο για παρα πολλους νεους και παλαιοτερους δημοσιογραφους.
Γ_ Πολλοι ξεχνουν αυτο που ειναι ο Ριζοσπαστης. ΟΡΓΑΝΟ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Δ_ Κατηγορουν το Ριζοσπαστη για "απλο απεργιακο - εργατικο δελτιο" που προβαλει την "κομματικη γραμμη", ας αναρωτηθουν πως θα τον ηθελαν καποιοι, ας θυμηθουμε τη ΠΡΩΤΗ. Σημερα μαλλον τον θελουν ΚΛΕΙΣΤΟ.

ΤΕΛΟΣ
Εχουμε δειγματα και απο καλες "πενες" και αλλους που "γραφουν στο γυαλι", που στο παρελθον τους τιμησε το κομματικο οργανο δινοντας τους χωρο.
Τζημας, Σταθης, Δανικας, Καρτερος και πολλοι αλλοι τους ξερετε....
Τα στερνα τιμουν τα πρωτερα, λεγαν αυτοι που περασαν απο φωτια και ατσαλι.
Το Μπογιοπουλο δεν ετυχε να τον γνωρισω, προσωπικα (τους αλλους τους γνωρισα) εχω τη γνωμη οτι η μεχρι σημερα σταση του αλλα και το παραδειγμα τους,θα τον βοηθησουν...μελος του κομματος ειναι. μυαλο εχει.

ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ είπε...

Οποιος λογια παχια λεει 10 sites κοσκινιζει!!!! Κοκορια ολοι βλεπω.Ανακαλυψατε για ενα ακομη επεισοδιο τον κατηφορο του ΚΚΕ καποιοι.Επειδη λεει κοπηκε η στηλη του Νικου Μπογιοπουλου.Ολοι εσεις ρωτησατε,αν λεω αν,πως στο διαολο επιβιωνει το ΚΚΕ? Ρωτησατε απο ποτε εχει να πληρωθουν τα μελη της Κ.Ε? Ρωτησατε εαν μπορεί να συντηρησει βασικες αναγκες?Ρωτησατε πως επιβιωνουν τα στελεχη κ αν καποια δεν εχουν να πληρωσουν το ενοικιο του σπιτιού τους? Ρωτησατε αν μελος της Κ.Ε ειχε να πληρωσει το γαλα του παιδιου του κ αν οχι γιατί επαιρνε δανεικα? Ρε ξεφτιλες μαθετε οτι το ΚΚΕ κ τα μελη του περνανε δυσκολες εποχες οπως ολος ο κοσμος.Αν ο Νικος θελει να μεινει θα μεινει εθελοντικα οπως ολοι,αλλιώς θα κοιταξει να επιβιωσει κ να βρει κατι που θα του δινει την δυνατοτητα.Ετσι δενεται το ατσαλι στη φωτια.

Λυσίμαχος Μαρτάκης είπε...

Αγαπητέ οικοδόμε.

1. Τι θυμάμαι.

1.1. Για πολλά χρόνια εκπροσωπούσε το ΚΚΕ σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τεράστια επιτυχία. Χωρίς να θέλω να μειώσω τους υπόλοιπους εκπροσώπους, ο Μπογιόπουλος ήταν ο μόνος που έφερνε σε τρομερή αμηχανία όλους τους υπόλοιπους. Όλες του οι παρεμβάσεις συζητιόντουσαν για μήνες ή για χρόνια, ακόμα και σήμερα, μέσω των αποσπασμάτων του youtube.

1.2. Συμμετείχε για ένα χρόνο περίπου στην πιό πετυχημένη εκπομπή του 902 "από μέρα σε μέρα" την οποία παρακολουθούσα καθημερινά.

1.3. Εγραψε το πιό πετυχημένο βιβλίο, κατα τη γνώμη μου πάντα, "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε". Το βιβλίο αυτό πετυχαίνει εκτός των άλλων να καταρρίψει τις, βολικές για το σύστημα, θεωριές της κρίσης σαν τυχαίο σκάσιμο φουσκών ακινήτων και να επαναφέρει τη συζήτηση στις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος.

1.4. Είχε την προσωπική του στήλη "Ημεροδρόμος" στον Ριζοσπάστη.Τα κείμενά του αναδημοσιευόνται σε πάρα πολλά ιστολόγια και φυσικά συζητούνται.

2. Το κριτήριο του Μρέχτ για την αλήθεια.

2.1. Ο Ριζοσπάστης (Κυριακή 3-2-2013) δημοσιεύει το κλασικό κείμενο του Μπρέχτ «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας» Αυτές είναι: α) Το θάρρος, να γράφεις την αλήθεια. β) Η εξυπνάδα, να ξεχωρίζεις την αλήθεια. γ) Η τέχνη, να χειρίζεσαι την αλήθεια σαν όπλο. δ) Η κρίση, να διαλέγεις εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια γίνεται αποτελεσματική. ε) Η μαεστρία, να διαδίδεις την αλήθεια σε πολλούς.

2.2. Από το κείμενο αυτό προκύπτει αβίαστα ότι δεν φτάνει να έχεις το θάρρος και την θεωρητική επάρκεια για να αποκαλύψεις την αλήθεια, χειάζεται μαεστρία και πονηριά για να μπορέσεις να την διαδόσεις σε αυτούς που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σαν όπλο.

2.3. Κατά συνέπεια ΔΕΝ αποτελέι λαιφστάιλ οποιαδήποτε προσπάθεια να προσεγγίσεις και να εκμεταλευτείς τα χαρακτηριστικά του κοινού σου για να του μεταδώσεις την αλήθεια.

2.4. Την αλήθεια ότι καπιταλισμός γεννάει τις κρίσεις μπορεί να την έχεις κατακτήσει και σε εκατοντάδες κείμενά σου να το επαναλαβμάνεις, χωρίς σχεδόν κανένας να πέιθεται. Ο τίτλος λοιπόν "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" και το 250 σελίδων κείμενο που ακολουθεί διαθέτει επίσης και τη μαεστρία και την πονηριά για να διαδόσει την Αλήθεια σου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λάιφστάιλ!!!!!!!

3. Μπογιόπουλος.

3.1. Πέντε στα πέντε στα κριτήρια του Μπρέχτ.!!!!!!!!! Μπράβο του.!!!!!

3.2. Φαντάζομαι ότι έχει κοπιάσει πάρα πολύ για να συνειδητοποιήσει και ξεπεράσει ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ δυσκολίες.

3.3. Αυτό το κατόρθωμα δεν μπορεί παρά να είναι έργο ζωής ανθρώπου ταγμένου απόλυτα στο σκοπό του.


4. Τι Βλέπω. (χωρίς να ρωτήσω το κόμμα)

4.1. Αντί για δημόσια βράβευση από το κόμμα του, παρατηρώ ότι πλέον εδώ και καιρό δεν εκπροσωπεί το ΚΚΕ σε τηλεοπτικές συζητήσεις (προς μεγάλη χαρά των παρουσιαστών τους).

4.2. Αντί να δημιουργηθεί γύρω του ολόκληρη σχολή δημοσιογραφίας με την ελπίδα να ξεπεταχτούν άλλοι 50 Μπογιόπουλοι, σιγά σιγά έχει χάσει όλα τα δημόσια βήματα (ραδιόφωνο, ριζοσπάστης).

4.3. Αντί να ενθαρύνεται να γράφει σε 500 μπλόγκ, 50 εφημερίδες, οπουδήποτε μπορεί, ακούω περί ασυμβίβαστου να γράφει κανείς στο ριζοσπάστη και ταυτόχρονα οπουδήποτε αλλού.

5. Συμπεράσματα.

5.1. Δικά σας.!!!

5.2. Προσωπικά περιμένω να δώ τα νέα του καθήκοντα στο ριζοσπάστη. Μετά από αυτό θα βγάλω τα δικά μου.

Willy είπε...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΥΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

Πολυάριθμες οι θυσίες του "Ρ" και των ανθρώπων του, όλα αυτά τα χρόνια. Εκατοντάδες όσοι συνελήφθησαν και δικάστηκαν. Ανάμεσα τους,"ξεχωρίζουν" αυτοί που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή, για το καθήκον: την ενημέρωση, τη διαφώτιση του λαού, την αγωνιστική δράση για την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλισική εκμετάλλευση και καταπίεση.
Μακρύς ο κατάλογος των ηρώων του "Ρ". Ο Μήτσος Μαρουκάκης, δολοφονήθηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά. Οι Πάνος Κορνάρος, Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, Γιώργης Τσιτήλος, Γιώργης Βρετάκος, Κώστας Χατζημάλης, Παράσχος Μαρμαρέλλης, Σπυριδάκης, Βασιλειάδης που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της κατοχής. Με το πολυβόλο στο χέρι, πέθανε ο Γιώργης Στράγγας, το Δεκέμβρη του '44.
Ο Κώστας Βιδάλης, δολοφονήθηκε την ώρα του καθήκοντος το 1946. Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, έπεσαν ο Τάκης Φίτσος, ο Μήτσος Καραντώνης, Άρης Βελουχιώτης, Αδάμ Μουζενίδης και Αντώνης Παπαγγέλου που πέθανε στη φυλακή της Άμφισσας.
Το ΚΚΕ γεννά τέτοιους δημοσιογράφους, αγωνιστές, επαναστάτες, ήρωες.
Έτσι υπερασπίζουμε την υπόθεση της εργατικής τάξης και το κόμμα της.
Όλοι εσείς οι <> να ξέρετε ότι η λάσπη και η βρωμιά σας δεν είναι ικανή να σβήσει το φως που πάντα καίει.

Φώντας Φ. είπε...

εξαιρετικό post σύντροφε

προσωπικά ανήκω σε αυτούς που αν και εκτιμούν αφάνταστα το έργο του μπογιόπουλου έχουν επιφυλάξεις μετά την επιστολή του στο 19ο συνέδριο. Όχι τόσο για λόγους περιεχομένου (άλλωστε και εγώ προσωπικά έχω πολλές διαφωνίες σε διάφορα επίπεδα με το κόμμα) αλλά επειδή ξέρουμε όλοι ότι μπορούσε να κάνει αν ήθελε κριτική ποιοτική και γόνιμη και ανταυτού έβγαλε ένα κείμενο που πραγματικά δεν "πατούσε"

Όλα τα παραπάνω όμως είναι άσχετα με το πώς το ίδιο το σύστημα χειρίζεται το όλο ζήτημα για να χτυπήσει ένα από τα τελευταία μαζικά εργατικά κόμματα της ευρώπης (και του κόσμου ίσως) που με τα χίλια δύο κατ' εμέ λάθη του αποτελεί προυπόθεση κάθε επιτυχημένου επαναστατικού αγώνα στην Ελλάδα.

Οι διαφωνίες με το ΚΚΕ σε ιδεολογικό και πολιτικό-πρακτικό επίπεδο καθώς και η διαφωνία ή συμφωνία με την κριτική του μπογιόπουλου στο 19ο είναι άσχετες με την καθολική καταδίκη που πρέπει να επικρατήσει απέναντι σε όσους καπηλεύονται το γεγονός για να χτυπήσουν το ΚΚ. Το ΚΚ έχει τα οργανωμένα μέλη του και τις οργανώσεις του αν θέλει να αλλάξει κάτι στην γραμμή που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, δε χρειάζεται καλοθελητές της κακής ώρας.

PS. Προφανώς και δεν πρέπει στους παραπάνω να τσουβαλιάζονται όσοι παραξενεύτηκαν και απόρησαν καλοπροαίρετα με το συμβάν.

Οικοδόμος είπε...

@Ούτε Καν:
Ευχαριστώ.
Πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να εκφράζει όποιες διαφωνίες έχει με το ΚΚΕ, ή με την τοποθέτηση του Μπογιόπουλου στο συνέδριο και να ακούει και τον αντίλογο (όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ανάρτησης). Από τον τρόπο που γίνεται η όποια κριτική (ή «κριτική») φαίνονται και οι προθέσεις αυτού που κρίνει (ή «κρίνει»). Οι γραφίδες που (αυτο)γελοιοποιούνται... υπερασπιζόμενες δήθεν τον Μπογιόπουλο, είναι γνωστό σε τι αποσκοπούν. Κάποιες δεν ντρέπονται και το διαλαλούν. Κάποιες άλλες νομίζουν πως μπορούν να κρυφτούν... πίσω από τις λέξεις...

Γράφεις:

«Το ΚΚ έχει τα οργανωμένα μέλη του και τις οργανώσεις του αν θέλει να αλλάξει κάτι στην γραμμή που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή»

Δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να προσφέρει αυτό στην κριτική σου. Σου θυμίζω πως τα μέλη του ΚΚΕ ψήφισαν πρόσφατα στο 19ο Συνέδριο του κόμματος νέο πρόγραμμα, καταστατικό και συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, με δυο λόγια δηλαδή «την γραμμή που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή».

Καλή δύναμη!

παρις καρ. είπε...

φιλε οικοδομε,
καταρχην ευχαριστω για τον διαλογο.θεωρω εχοντας διαβασει πολλα κειμενα σου οτι εχεις αντιληφθει πολλα περισσοτερα και κυριως (σε αυτο επικεντρωθηκα)το κομματι της επικοινωνιας και το κενο που υπαρχει.συνεχισε να γραφεις τα πραγματικα εξαιρετικα σου κειμενα(το παντα κυριος απο τα καλυτερα)βοηθαν πολυ,αγγιζουν κοσμο και χωρις να ειναι στερεοτυπα και ξυλινα πετυχαινουν πολυ περισσοτερα...
καλη συνεχεια καλη δυναμη.

Φώντας Φ. είπε...

Καμία ένσταση πάνω στο ότι η τωρινή πολιτική δραση σε ολα τα επίπεδα που βλέπουμε από το κομμουνιστικό κόμμα είναι συνειδητή επιλογή και διαμόρφωση των μελών του με συντριπτική πλειοψηφία (95% αν θυμαμαι καλά;)

Εγώ εννοούσα ότι ακόμα και αν υπάρχει κάποια ένσταση πάνω στην αλλαγή της στηλης και κατ επεκταση σε οτιδηποτε άλλο, ε ας μιλήσουν οι αρμόδιοι, τα μέλη του κομματος κλπ

ε οι υπόλοιποι στο καλό δηλαδή

Λυσίμαχος Μαρτάκης είπε...

Μπογιόπουλος - Μπρέχτ, 5 στα 5 (Επιμένω!!!!)

1. Δίκη προθέσεων.

1.1. Παρατηρώ ότι απαντάς σε οτιδήποτε αισθάνεσαι ότι είναι λάθος.

1.2. Δεν δέχομαι να σχολιάσεις τις προθέσεις μου. Δέχομαι να σχολιάσεις τις απόψεις μου.!!! Ακόμα περισσότερο, το επιδιώκω.!!!!

1.3. Το άν και εγώ είμαι <> ή >< ή @!!@## (σημειολογία του Willy. - βλέπε παραπάνω) αποτελεί δίκη προθέσεων. Παρακαλώ μην κλείσετε εμένα σε <> και εσείς, ήσυχοι, τα μάτια σας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πάσχω από κλειστοφοβία (αλήθεια είναι μεν, προφανώς αστειεύομαι δε).

2. Το φώς που πάντα καίει.

2.1. Φίλε Willy, συμφωνώ ότι η ιστορική συγκυρία γεννά με απόλυτα διαλεκτικό τρόπο τους ήρωές της. Σαν "τέκνα της ανάγκης και όριμα τέκνα της οργής". Τέτοιοι είναι φυσικά και οι ήρωες της εργατικής τάξης με το απροσμέτρητο ηθικό τους ανάστημα.

2.2. Φίλε Willy, συμφωνώ, το ΚΚΕ γεννά τέτοιους δημοσιογράφους, αγωνιστές, επαναστάτες, ήρωες.

3. Η Ιστορία σε προσωπικό επίπεδο.

3.1. Η ιστορίκή συγκυρία είναι κάθε φορά ίδια για όλους. Το να διακριθείς σαν πρωτοπόρος της πένας (το θέμα μας) ταγμένος στον σκοπό σου, απαιτεί επιπλέον πράγματα. Απαιτεί να σκύψεις, να πονέσεις, να ματώσεις. Απαιτεί να εντριφίσεις στα φαινόμενα της εποχή σου, να ξεπεράσεις τις δυσκολίες, τις προσωπικές σου αδυναμίες και να βρεθείς με τους συντρόφους σου, δίπλα και μαζί στον αγώνα σας.

3.2. Η ιστορική συγκυρία είναι κάθε φορά ίδια για όλους. Χωρίς να μηδενίζω τη συνεισφορά κανενός, ο Κώστας Βιδάλης (φίλε Willy) ήταν όμως μοναδικός. Χωρίς να μηδενίζω τη συνεισφορά κανενός, ο Νίκος Μπογιόπουλος (φίλε Willy) ΕΙΝΑΙ μοναδικός.

3.3. Το μεγαλείο της ψυχής καθενός από εμάς είναι να μπορείς να ξεχωρίζεις τις όμορφες και εξαιρετικές πράξεις και δράση οποιουδήποτε και να τις αναδεικνύεις να τις επιδοκιμάζεις και να τις επιβραβεύεις.

3.4. Φίλε "Ούτε Καν" είναι μικρόψυχο να κρίνεις την πορεία ζωής κάποιου και μάλιστα να είσαι έτοιμος να τον πετάξεις σαν τρίχα από το ζυμάρι λόγω μιας τοποθέτησης του που σου φάνηκε "ρηχή". Τα υπόλοιπα χιλιάδες κείμενά του; Φαντάζεσαι ή πιστεύεις ότι και ο Κώστας Βιδάλης, ή οποιοσδήποτε άλλος ζωντανός άνθρωπος, δεν αμφιταλαντέυθηκε ποτε;

4. Τώρα τι κάνουμε;

4.1. Αν ζούσε ο Κώστας (Βιδάλης) θα τον αναδείκνυες εσύ ή θα περίμενες να το κάνουν οι αντίπαλοί σου; Ζεί ο Νίκος (Μπογιόπουλος), προλαβαίνεις!!!

4.1. Αν ζούσε ο Κώστας θα τον επιβραύευες; Ζεί ο Νίκος, προλαβαίνεις!!!

4.2. Αν ζούσε ο Κώστας θα του παρείχες "γη και ύδωρ" για να διδάξει την τέχνη και το ήθος του; Ζεί ο Νίκος, βοήθησέ τον!!! Μόνο να κερδίσεις έχεις!

5. Τέλος.

5.1. Φίλε Willy το εικονοστάσι των "αγίων" σου στματάει στο 1946. Τους νέους "άγιους" σου ποιός θα τους αναδείξει αν όχι εσύ;

5.2. Ξέρω ότι ο Κώστας είναι ήδη νεκρός, οπότε μπορείς να μιλάς εκ του ασφαλούς.

5.3. Το ζήτημα με τους ζωντανούς είναι ότι είναι απείρως χρησιμότεροι, αλλά πρέπει να το ρισκάρεις μαζί τους.

5.4. Η ζωή μας είναι ένα ρίσκο.

Ευχαριστώ.

Οικοδόμος είπε...

@Λυσίμαχος Μαρτάκης:
Το ιστολόγιο δεν δικάζει προθέσεις, καταδικάζει πρακτικές. Καταβάλλει προσπάθεια να τονίσει ή να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία στα σχόλια, αδυνατώντας να απαντήσει σε όλα, και λόγω αριθμού και επειδή κάποια από αυτά επεκτείνονται σε περισσότερα ζητήματα και απαιτείται πάρα πολύς χρόνος και αυτοσυγκέντρωση. Πάρε για παράδειγμα τα δικά σου σχόλια, που το κάθε ένα είναι μεγαλύτερο από την ανάρτηση! Για να απαντούσα στα ενδιαφέροντα που γράφεις (με κάποια από τα οποία συμφωνώ) όπως θα ήθελα και όχι στο περίπου, θα χρειαζόταν μια ανάρτηση για το καθένα! Όμως θέλω να σημειώσω δυο λόγια, χωρίς να «φωτογραφίζω» συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ανάμεσα στους κομμουνιστές σίγουρα υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι, δεν υπάρχουν όμως «αστέρες» ούτε «φίρμες». Αυτοί που κάποτε καβάλησαν το καλάμι από την πολλή δημοσιότητα, ένιωσαν ασφυξία στο ΚΚΕ και την έκαναν με πηδηματάκια για να μπορέσουν να απολαύσουν τους «καρπούς» της δόξας τους, σε πιο «δημοκρατικούς» χώρους και… κερδοφόρες ασχολίες. Προφανώς δεν ήταν κομμουνιστές.

Οι κομμουνιστές έχουν απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και της αποστολής τους και αποδέχονται την θέση που οι αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων θα τους τοποθετήσουν. Έχουν την απαραίτητη θεωρητική-ιδεολογική κατάρτιση να διακρίνουν έγκαιρα και να αποφεύγουν τις «λακούβες» του μικροαστισμού, σε αντίθεση με κάποιους σαν του λόγου μου που πέφτουν συχνά μέσα.

Και τώρα δυο κουβέντες για το Νίκο το Μπογιόπουλο, με τον οποίο κάποτε έτυχε να βρεθούμε σε κοινό «πηγαδάκι» και να συζητήσουμε. Τον εκτιμώ και τον θαυμάζω ιδιαίτερα. Εξαιρετική η στήλη του, εξαιρετικά τα άρθρα του, εξαιρετικές οι δημόσιες τοποθετήσεις του (να μην τα επαναλαμβάνω). Ο Μπογιόπουλος είναι κομμουνιστής και το έχει αποδείξει με τη δημόσια συμπεριφορά του. Σαν «θεατής» λοιπόν της κατάστασης μιας και δεν συμμετέχω στο κόμμα, και ούτε μπορώ… να «ρωτήσω μέσα να μου πουν τι γίνεται» όπως μου ζητάει ένας φίλος πιο πάνω, θα μου έκανε εντύπωση αν σταματούσε οριστικά η στήλη του στην εφημερίδα (την οποία θα συνέχισα να αγοράζω και να διαβάζω).

Όμως δεν θα μου έκανε καμιά εντύπωση, αν ο κομμουνιστής δημοσιογράφος Μπογιόπουλος δεχόταν να αναλάβει τη στήλη με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, μετά από εντολή του κόμματος. Και αυτό είναι μια στάση που δεν μπορούν με τίποτα να καταπιούν "κάποιοι" (και δεν εννοώ εσένα, ούτε τον κάθε καλοπροαίρετο φίλο που νιάζεται για το κόμμα και την εφημερίδα του).

Καλή δύναμη!

spiral architect είπε...

Γεια σου ρε μάστορα, σύντροφε!
Ψάχνουν για νέους Τυρίμους, ίσως σε πιο λάιτ έκδοση.

Οικοδόμος είπε...

@spiral architect:
Ας τους, θα ψάχνουν για πολύ...
Καλή δύναμη σύντροφε!

Ανώνυμος είπε...

"α)Η απομάκρυνση, ο παραγκωνισμός, η μετακίνηση ενός στελέχους ενός κόμματος και μάλιστα προβεβλημένου όπως στην περίπτωση Μπογιόπουλου από το ίδιο το κόμμα του…"

Πρώτο: Αν διαθέτετε στοιχεία για κάτι τέτοιο, τα περιμένουμε.

απ:στοιχεια;;;η μη εκλογη του στο συνεδριο,η πληρης τηλεοπτικη απουσια του εδω και κανα 2 χρονια,το κοψιμο της πιο πετυχημενης στηλης.οταν εχεις οικονομικα προβληματα κοβεις αλλες στηλες,οχι τη πλεον αναγνωρισιμη.


''Δεν χρωστάει λοιπόν απάντηση για τις επιλογές του σε κανέναν από αυτούς που ζητούν «εξηγήσεις», όπως και δεν τους ζήτησε ποτέ την άδεια ή τη γνώμη τους για το ποιος θα γράφει στον Ριζοσπάστη. '' και βεβαια χρωσταει,αν βεβαια ειναι ειλικρινες στις προθεσεις και καθαρο στους σκοπους.


''Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις σου, όμως, η καλοπροαίρετη κριτική δεν υπηρετείται με φρασεολογία ("το κομμα δεν ειναι κανενα αλανθαστο ιερατειο") που χρησιμοποιεί η κακοπροαίρετη «κριτική».'' δεν αμφισβητεις τις προθεσεις μας αρκει τελικα να συμφωνουμε μαζι σου;;;ο αδωνις γεωργιαδης εισαι;;κανω διαλογο,αλλα στο τελος θα γινει το δικο μου,γιατι εχω δικιο;;γιατι σε πειραζει η φραση ''κομμα-λανθαστο ιερατειο'';;ειναι υβριστικη;;;μια κριση ειναι.θα μς υπαγορευεις και τις λεξεις που θα διαλεξουμε για να εκφρασουμε τις σκεψεις μας;;η επειδη μπορει οι εχθροι του κκε να χρησιμοπιουν ιδια φρασεολογια,υπαρχουν απαγορευμενες λεξεις;;καλοπροαιρετος ειναι αυτος που αποκλυπτει και οχι συγκαλυπτει τις αδυναμιες!τερμα πια το παραμυθιοτι πρεπι να σωπαινουμε για να μην χαρακτηριστουμε ''κακοπροαιρετοι'',''υποπτοι'',χαφιεδες'',''πρακτορες'',''μικροαστοι'',''αναρχικοι'' και αλλα φαιδρα.η καταντια του κομματος σε συνθηκες που επρεπε να ''πεταει'' αντι να αυνανιζεται με το βερολινο του 1945, δειχνει ακομα και εναν 15χρονο αν η γραμμη που ακολουθυηθηκε ολα αυτα τα χρονια ειναι ορθη!εχετε καταλαβει κυριοι,οτι η χ.α θεωρειται απο τα λεον φτωχα στρωματα(πχ ανεργους και ιδιωτικος υπαλληλους) πιο αντισυστημικη και επαναστατικη απο το κκε;;; σας χαροποιει αυτο;;;η υπομονη εχει και ορια!!


Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος 10 Οκτωβρίου 2013 - 1:14 π.μ.

"υπαρχουν απαγορευμενες λεξεις;;"

Όχι, ούτε απαγορευμένες απόψεις. Γι’ αυτό και μπορείς να διαβάζεις και τη δική σου σε αυτό το ιστολόγιο, το οποίο όμως, επίτρεψέ του να, υποστηρίζει τις δικές του. Βάζεις πολλά θέματα. Χρησιμοποιείς ακόμα και τη χρυσή αυγή ως «επιχείρημα» για να δείξεις πόσο... καλοπροαίρετη είναι η κριτική σου... Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Θέλεις πολλή δουλειά και δεν διαθέτω την απαραίτητη υπομονή. Βλέπεις, και η δική μου υπομονή... "εχει και ορια!!"…