Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Κατάσχεση σπιτιού άνεργης για χρέος 751 ευρώ!


Ανεργη κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της από το Δήμο Αθήνας για χρέος 751,35 ευρώ! Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η διοίκηση του Δήμου, εφαρμόζοντας το «γράμμα του νόμου», χωρίς καμία ντροπή, προχώρησε σε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, για το προαναφερόμενο χρέος που αφορά έργο αποχέτευσης στέλνοντας για ακόμα μία φορά μήνυμα ότι όποιος χρωστάει ακόμα και... ένα ευρώ θα πληρώσει, όποιο δράμα κι αν βιώνει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά πληροφορίες, η - άνεργη πλέον - ιδιοκτήτρια είχε προχωρήσει σε ρύθμιση με το Δήμο ώστε να καταβάλλει το ποσό με δόσεις. Κατέβαλε κάποιες, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να πληρώσει τις υπόλοιπες, οπότε η διοίκηση του Δήμου ανέθεσε σε δικαστικό επιμελητή να συντάξει έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αξία του ακινήτου (βρίσκεται στο λόφο Σκουζέ) που κινδυνεύει να βγει στο «σφυρί» εκτιμήθηκε σε 200.000 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού σε 160.000 ευρώ.
Η εξωφρενική και ανάλγητη απόφαση προστίθεται σε μια καθημερινή πλέον πρακτική που ακολουθείται από μια σειρά δημοτικές αρχές απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν είτε μικρές είτε μεγάλες οφειλές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.



Για παράδειγμα, πάλι η δημοτική αρχή Αθήνας το Μάρτη απειλούσε με κατασχέσεις και αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν συμβάλλει, βάσει των προβλεπόμενων σε σχετικό νόμο, χρηματικά στο ποσό της απαλλοτρίωσης εκεί οικοπέδου. Τουλάχιστον σε εκείνη την περίπτωση ιδιοκτήτης κινδύνευε να χάσει το σπίτι του για χρέος 7.195 ευρώ...Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο ότι σε τέτοιους καιρούς γενικευμένης ανέχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η δημοτική αρχή, υλοποιώντας το καθαρά εισπρακτικό και φορομπηχτικό θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, στην ίδια αντιλαϊκή ρότα χαρατσώματος των δημοτών, να κινεί διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και για τα βασικά.
Ηδη, χτες είχαμε μια πρώτη παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στην Αθήνα προς τη δημοτική αρχή (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων, ΔΡΑΣΗΣ), ώστε να σταματήσει η διαδικασία της κατάσχεσης. Παρέμβαση για να σταματήσουν τέτοιες διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 10 το πρωί, στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αθήνας (οδός Λιοσίων 22) και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.
Για να αντιληφθεί ο λαός το μέγεθος του εμπαιγμού, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης πρόσφατα συμμετείχε στην περιβόητη πρωτοβουλία 5 δημάρχων της χώρας με στόχο, όπως διακηρύσσουν, να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της «κοινωνικής πολιτικής» και της «βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη». Κοροϊδεύουν τον κόσμο...
Θυμίζουμε τέλος ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, όπως η περίπτωση του άνεργου μεταλλεργάτη στο Πέραμα για χρέη στην εφορία, καθώς εκείνη άλλου άνεργου στον Πειραιά για χρέη στην ΕΥΔΑΠ. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου οι κατασχέσεις δεν προχώρησαν.

Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι αναρρωτιέμαι. Σε τι θα διαφέρει η δημαρχιακή εξουσία του κ. Καμίνη απ' την δημαρχιακή εξουσία του κ. Κασιδιάρη ή οποιουδήποτε άλλου γκλαμουράτου δήμαρχου που θα είναι παρατρεχάμενος υπουργών και επιχειρηματιών και θα στέλνουν το λαό στον Καιάδα; Γι' αυτό το ξαναλέω. Χρειαζόμαστε δήμαρχους μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού μας κι όχι παρατρεχάμενους των διάφορων σαλονιών. Να το λάβει σοβαρά υπ' όψιν του αυτό ο λαός.

Σοφία