Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ποιος θυμάται τους "Νέους Πρωτοπόρους";



Ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄80 όταν δημιουργήθηκαν οι μαθητικές ομάδες των Νέων Πρωτοπόρων, οι οποίες συσπείρωναν μαθητές που βρίσκονταν κοντά στην ΚΝΕ αλλά λόγω μικρής ηλικίας δεν μπορούσαν να οργανωθούν σε αυτή. Απ’ ό,τι θυμάμαι δεν ήταν οργάνωση με δομή, όργανα  και λειτουργία όπως η ΚΝΕ, όμως συνεδρίαζαν σε τακτά διαστήματα υπό την καθοδήγησή της και είχαν πάντα τη δική τους ξεχωριστή θέση στα φεστιβάλ της. Οι ομάδες είχαν ενεργό δράση στα σχολεία, με παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούσαν τη μόρφωση και την υλικοτεχνική υποδομή, πρωτοστατούσαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των δήμων και στο κίνημα της ειρήνης, διοργάνωναν συζητήσεις με τους συμμαθητές για τα προβλήματα της νεολαίας και γενικότερα, συμμετείχαν σε εξορμήσεις με μεγαλύτερους σε ηλικία νεολαίους στις γειτονιές, βοηθούσαν την ΚΝΕ και το κόμμα κλπ.

Οι Νέοι Πρωτοπόροι είχαν και το περιοδικό τους, το οποίο ανακαλύψαμε   σκαλίζοντας τα αρχεία μας, και το μοιραζόμαστε μαζί σας, σήμερα, από την e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος. Στις σελίδες του υπάρχει ενημέρωση από τη δράση των ομάδων των Ν.Π., πολιτιστικά θέματα, βιβλιοπαρουσίαση, ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για τα παιδιά, αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, χιουμοριστική σελίδα και σελίδα με παιχνίδια, συζήτηση με τον «κόκκινο» δήμαρχο Χαϊδαρίου Δημήτρη Σκαμπά, αλληλεγγύη στο λαό της Χιλής, φωτορεπορτάζ από τη συμμετοχή των Ν.Π. στο 8ο φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ και αρκετά ακόμα, ενώ το οπισθόφυλλο του περιοδικού καλύπτεται από ολοσέλιδη φωτογραφία της νεαρής Σοφίας Σακοράφα, «φρέσκιας» παγκόσμιας πρωταθλήτριας στον ακοντισμό, με δηλώσεις της υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων.



Πατήστε πάνω στη λέξη Scribd, στο κάτω αριστερά μέρος του παραθύρου και το περιοδικό θα εμφανιστεί στο φυσικό του μέγεθος.

Από το αρχείο του "Νέου" κάποτε και "Πρωτοπόρου"» Οικοδόμου. Χρόνια άγουρα που πέρασαν γρήγορα, αφού πρώτα  ωρίμασαν μέσα στη δύναμη και την ομορφιά του αγώνα.

Κυριακή 28 Ιούλη 2013

3 σχόλια:

kraftwerkvs είπε...

εγώ :)

Sταυρούλα Κουγιουμτσιάδη είπε...

Κι εγώ!!
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Άντε τι μας θύμισες τώρα σύντροφε!
Να 'σε καλά