Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης


Εξέπνευσε σήμερα τα ξημερώματα ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, σε ηλικία 84 ετών, μετά την άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Το έργο του περιλαμβάνει όλο το εύρος των μουσικών ειδών όπως μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, όπερα, έργα για ορχήστρα και άλλα.
Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε το 1929 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές από το Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου το 1957. Ύστερα από οκτώ έτη στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Ελλάδα.
Τιμήθηκε το 1962 με το Β' βραβείο του μουσικού διαγωνισμού «Μάνος Χατζιδάκις» του ΑΤΙ, για το έργο του «Μονόλογος» για σόλο τσέλο (ερμηνευτής ο Σωτήρης Ταχιάτης). Έπειτα από δύο χρόνια επίσης τιμήθηκε με το βραβείο μουσικής του Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Μονεμβασία» του Γιώργου Σαρρή, τέλος το 1968 απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία «Παρένθεση» του Κανελλόπουλου.
Ο Κρητικός συνθέτης έγραψε μουσική για πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου). Επίσης στις ταινίες του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα-κόλλα», «Βίος και Πολιτεία» και τέλος στη «Λεωφόρο του μίσους» του Νίκου Φώσκολου.
Συνοπτικά μερικά από τα γνωστότερα έργα του: «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα», «Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, ταινία και σκηνική δράση», «Παραστάσεις για φλάουτο, φωνή και σκηνική δράση», «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές», «Κασσάνδρα», «Ερωτόκριτος», μουσική για τον Πλούτο του Αριστοφάνη, «Τριττύς», «Τετρακτύς», «Εγκώμιο στον Ν. Σκαλκώτα» και, πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα «Οδύσσεια», βασισμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: