Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κούβα: Συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής


Την έκθεση της χώρας της στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ παρουσιάζει στη Γενεύη, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κούβας, María Esther Reus, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη για την πρόοδο της χώρας της στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και αισιόδοξη πως η Κούβα θα υλοποιήσει το σχέδιό της για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούλη, ενώ γίνεται στα πλαίσια της 41ης Συνόδου της, μετά την τελευταία που έλαβε χώρα τον Φλεβάρη του 2008. Τα κράτη που συμμετέχουν στην Επιτροπή, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση εναντίον όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW), η οποία εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1979, και τέθηκε σε ισχύ το 1981. Η Κούβα, μάλιστα, όπως αναφέρει η Reus, έχει την «περηφάνια να είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση και η δεύτερη που την επικύρωσε».

«Τα αποτελέσματα της χώρας μας, στην επιδίωξη της ισότητας των φύλων είναι ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Κούβας αποκαλύπτει τη βούληση του κράτους να οικοδομήσει ένα μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, και το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα των φύλων», δηλώνει η υπουργός, ενώ συνεχίζει παραθέτοντας, κάποια από τα στοιχεία, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Κούβα έχει «ένα από τα τρία κοινοβούλια με τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο, με ποσοστό 48.36%» και πως «οι γυναίκες καταλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: