Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ξεδιάντροπη προσπάθεια τεχνητής αύξησης του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι φόροι για όλο και πιο μικρά εισοδήματα

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Φόρος από το πρώτο ευρώ για μισθωτούς - συνταξιούχους!
Λαίλαπα στα λαϊκά εισοδήματα από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τσεκούρι τα λεγόμενα τεκμήρια. Σημαντική μείωση στη φορολογία του κεφαλαίου και των κερδών

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοίμασε η συγκυβέρνηση με τη συνεργασία της τρόικας και με σαφή στόχο να εντείνει τη φορολογική επιδρομή ενάντια σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στα λαϊκά στρώματα συνολικά. Με το νομοσχέδιο αυτό και την αναμενόμενη ψήφισή του στη Βουλή, ολοκληρώνεται ο κύκλος της πρωτοφανούς φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, πολιτική που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε η κυβέρνηση Παπαδήμου και έβαλε σε τροχιά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Οπως ήταν φυσικό, η άλλη όψη αυτής ακριβώς της πολιτικής είναι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου θεσπίζοντας χαμηλότερους συντελεστές και διευρύνοντας τις φορολογικές απαλλαγές.
Με το νομοσχέδιο:
ΠΡΩΤΟ: Καταργείται εντελώς το αφορολόγητο όριο, ακόμα και των 5.000 ευρώ, για κάθε εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και στο εξής θα φορολογούνται τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ. Καθιερώνει, παράλληλα, μια φορολογική κλίμακα, με συντελεστές που θα οδηγήσουν αυτόματα σε μεγάλη φορολογική επιβάρυνση μισθωτούς και συνταξιούχους.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Στη θέση του αφορολόγητου εισάγεται συντελεστής μείωσης του φόρου, που θα ξεκινά από τα 2.100 ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται όσο αυτά αυξάνονται.Ετσι, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ που μέχρι πέρσι δεν πλήρωνε φόρο, τώρα ο φόρος του υπολογίζεται στα ...2.640 ευρώ και μετά την αφαίρεση των 2.100, τελικά θα πληρώσει 540 ευρώ!!!ΤΡΙΤΟ: Καταργείται η έκπτωση φόρου για τα παιδιά, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδιά. Και ...όσο περισσότερα παιδιά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση.
ΤΕΤΑΡΤΟ: Καθιερώνεται φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι πλέον καλούνται να εργάζονται - αν και εφόσον υπάρχει δουλειά - για να πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους που τους επιβάλλουν.
ΠΕΜΠΤΟ: Αυξάνεται το ποσοστό της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών κατά 1,5%.
ΕΚΤΟ: Καθιερώνονται τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία όχι μόνο δε συμβάλλουν στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, που πράγματι υπάρχει σε γιγαντιαίες διαστάσεις στους κόλπους των μεγαλοεισοδηματιών, αλλά προαναγγέλλουν την επιβολή φόρων για ανύπαρκτα εισοδήματα, ειδικά σε νέους εργαζόμενους που ζουν ανεξάρτητα από τις οικογένειές τους.
Τα βασικά τεκμήρια προβλέπουν «αντικειμενικό εισόδημα» για:
  • Κάθε φορολογούμενο ως δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας (ενοίκιο ή ιδιόκτητη κατοικία) 40 ευρώ το τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα, 65 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα 40 τετραγωνικά και 110 ευρώ για τα μέχρι και τα 200 τετραγωνικά.
  • Νοικιασμένη ή ιδιόκτητη δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία ποσά που αντιστοιχούν στο 50% των τεκμηρίων της κύριας κατοικίας.
  • Την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 4.000 ευρώ για ΙΧ μέχρι 1.200 κυβικά. Για ΙΧ μέχρι 2.000 κυβικά το ποσό αυξάνεται κατά 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά. Για μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ η επιβάρυνση είναι 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά. Τα ποσά αυτά μπορούν να μειωθούν ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
  • Πληρωμές ιδιωτικών σχολείων καθώς και σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις αποδείξεις που εκδίδονται.
Μετά από όλα αυτά, που ισοδυναμούν με ξεδιάντροπη προσπάθεια τεχνητής αύξησης του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι φόροι για όλο και πιο μικρά εισοδήματα, το νομοσχέδιο προβλέπει τεκμήρια 4.000 ευρώ για την κατοχή σκαφών μέχρι 5 μέτρα, 8.000 ευρώ για όσους διαθέτουν ανεμόπτερα κ.ο.κ.
Η απόλυτη προσήλωση στο βρώμικο έργο που έχουν αναλάβει εκδηλώνεται και στον τρόπο που θα λύνεται η διαφορά ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια. Οπως αναφέρεται, «η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος φορολογείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29», με βάση δηλαδή τη φορολογική κλίμακα που θα ισχύει για τους ΕΒΕ. Με συντελεστές 26% και 33%!
Τέλος, με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να προσκομίζουν αποδείξεις.
Η άλλη όψη
Ενα φορολογικό νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε παρά να έχει και μια σειρά μέτρα για την ικανοποίηση των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεισοδηματιών. Ετσι:
-- Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση 10% για τα μερίσματα από επιχειρήσεις.
-- Οι τραπεζικοί τόκοι θα φορολογούνται με 15%.
-- Τα εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται με 11% μέχρι τα 12.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά.
-- Οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων θα φορολογούνται με τον εξευτελιστικό συντελεστή του 15%.
Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται νέα σημαντική μείωση στη φορολογία του κεφαλαίου και των κερδών. Ετσι, ενώ μέχρι και πριν από τρία χρόνια τα επιχειρηματικά κέρδη και τα μερίσματα φορολογούνταν με συντελεστή 45%, οι σχετικοί φόροι που θα πληρώνονται στο εξής δεν θα ξεπερνούν το 36%.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: