Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Τζάμπα εργάτες...


Μια αποκαλυπτική εικόνα της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι άνεργοι που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ, δίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Φέρνει σαν παράδειγμα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται αυτό το διάστημα από διάφορα ΚΕΚ, πανελλαδικά και στη Λάρισα, διάρκειας 550 ωρών, με αμοιβή 5 ευρώ μεικτά την ώρα στους εκπαιδευόμενους.
Σύμφωνα με το ΕΚ Λάρισας, το πρόγραμμα περιέχει 100 ώρες προκατάρτισης, 90 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και μετά 360 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι δουλεύουν κανονικά, χωρίς καμιά επιβάρυνση του εργοδότη. Ηδη, μια σειρά επιχειρήσεις της περιοχής έχουν σημαντικό αριθμό τέτοιων εργαζομένων, για τους οποίους δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα.
Η μόνη δέσμευση από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σ' αυτό το πρόγραμμα, είναι να πάρουν το 15% τουλάχιστον απ' αυτούς για 3 μήνες δουλειάς μετά την ολοκλήρωσή του. Δηλαδή, μια επιχείρηση που έχει 20 «καταρτιζόμενους», υποχρεούται να πάρει μόλις τρεις για 3 μήνες, συνήθως με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ μεικτά για τους πάνω από 25 ετών και 511 μεικτά για τους κάτω των 25 ετών. Αυτό συνιστά μεγάλη εκμετάλλευση των ανέργων, οι οποίοι από ανάγκη καταφεύγουν σ' αυτά τα προγράμματα.
Το ΕΚΛ σημειώνει ότι «αυτά τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών και κατάρτισης δεν συνιστούν πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και η 30χρονη περίπου εφαρμογή τους το αποδεικνύει». Καλεί τους άνεργους να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενάντια στο σύστημα που γεννά και ανακυκλώνει την ανεργία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Ριζοσπάστης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη σας στενοχωρεί αυτό. Σε λιγο καιρό που θα είναι ο σύριζα στα πράγματα, ο μισθός των ειδικευόμενων θα γίνει 751 ευρώ .... εφ' όσον βέβαια θα δεχτούν οι εργοδότες όπως είπε κι ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ προεκλογικά για την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οριστε: καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο σε όλο του το μεγαλείο. Προτείνει στα αφεντικά κι αυτοί τελείως πολιτισμένα και χαμογελαστά ... αρνούνται. Χωρίς αγριάδες , χωρίς φασαρίες. Τι τους θέλουμε τους αγώνες;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη με απλα μαθηματικά 45 μερες τζαμπα και 66 μερες με τον "μισθο" των 511 ευρω το μηνα, εχουμε μεσο μηνιαιο μισθο 303 Ευρω!!! Η Κινα, και η Βουλγαρια ειναι ηδη εδω!!!

vikar

Ανώνυμος είπε...

Συν μπονους 765 μεροκαματα (αν υποθεσουμε οτι οι αλλοι 17 απο τους 20 θα πανε σπιτι)

Αυτα ειναι!!!

Vikar