Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

«Εδώ ήρθαμε για τα κλαρίνα, δεν ήρθαμε για πολιτικολογίες». Ε, κ. Παπαχρήστο;


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, για πολλά χρόνια υπάλληλος του ΔΟΛ, αρθρογράφος στα «Νέα», σχολιαστής σε διάφορα ΜΜΕ, ενίοτε «πανελίστας» «ενημερωτικών» εκπομπών, και κάτοχος μικροφώνου στον Ρ/Σ Βήμα-FM κατάγεται από την Ήπειρο. Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ουδεμία ευθύνη φέρει η Ήπειρος για αυτό…

Ο κύριος Παπαχρήστος ανήκει στην μερίδα των δημοσιογράφων που κάποιοι αποκαλούν «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» και κάποιοι άλλοι, απλά, «παπαγαλάκια». Υπάρχουν βέβαια και κάποια όρια, τα οποία οι δημοσιογράφοι που θέλουν να κοροϊδεύουν το πόπολο δήθεν ότι είναι «αντικειμενικοί» φροντίζουν όταν τα παραβιάζουν, να μην γίνεται με τόσο προκλητικό τρόπο. Στη δημοσιογραφική πιάτσα, απ’ όσο γνωρίζουμε, τα όρια αυτά τα αποκαλούν «δεοντολογία», με την οποία ο εν λόγω δημοσιογράφος, όπως φαίνεται, δεν θέλει να έχει καμιά απολύτως σχέση.

Ο κύριος Παπαχρήστος έχει κερδίσει με το σπαθί του μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους πιο συνεπείς εκπροσώπους της πασοκίλας που μόλυνε την ελληνική κοινωνία  από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξαπλώθηκε σαν καρκίνωμα και κατέφαγε αρχικά τα πιο αδύναμα κύτταρά της, για να εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια  ―όπως οι περισσότερες μορφές καρκίνου― σε αρρώστια που δεν θεραπεύεται. Την αποσύνθεση  αυτής της πασοκίλας αποπνέει ο κύριος Παπαχρήστος, σε κάθε άρθρο του, σε κάθε εκπομπή του, σε κάθε δημόσια παρουσία του, με το περιεχόμενο του λόγου του, αλλά και με το ύφος που τον εκφέρει. Τζαμπαμαγκιά, κυνισμός, χυδαιότητα, ψεύδη, υπεροψία, ωμός  αντικομμουνισμός. Στοιχεία δηλαδή που διαθέτουν οι πιο φανατικοί μαρκουτσοφόροι υποστηρικτές της αντεργατικής-αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, χειροκροτητές των μνημονίων, του αυταρχισμού και της καταστολής των λαϊκών διεκδικήσεων,  υμνητές των Σαμαροβενιζέλων και των Αδωνοβορίδηδων.

Αναφερθήκαμε στην αρχή αυτού του σημειώματος, στην ηπειρώτικη καταγωγή του εν λόγω κυρίου. Δεν έγινε τυχαία. Θα καταλάβετε διαβάζοντας την επιστολή που ακολουθεί:

Επιστολή της ΠΣΕ στον Ηπειρώτη δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο
Πηγή: ROMIANEWS

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281 
www.panepirotiki.com - email: info@panepirotiki.com

Αριθ. πρωτ. 2486 Αθήνα 23-7-2014

Κύριο
Γιώργο Παπαχρήστο
Δημοσιογράφο

Αγαπητέ συμπατριώτη κ. Γιώργο Παπαχρήστο.

Με ιδιαίτερη χαρά σας είδαμε ανάμεσα στους θεατές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΣΕ την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, «ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ». Θεωρούμε ότι είναι θετικό να παρακολουθούν οι συμπατριώτες και δη έμπειροι δημοσιογράφοι  όπως εσείς, τις εκδηλώσεις μας, ώστε να μπορούν (εκ της θέσεως τους) να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ηπειρωτών της Αποδημίας για τις δράσεις της ΠΣΕ, οι οποίες-  ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται στην παράδοση και στον πολιτισμό,- δεν τυγχάνουν και της καλύτερης προβολής, τόσο πριν στη φάση της προσπάθειας να γίνουν γνωστές, όσο και μετά, απολογιστικά. Και τούτο, παρά την καθομολογούμενη υψηλή ποιότητα, τον απόλυτο σεβασμό στην παράδοση που τις διακρίνει και διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Συμπατριώτες μας, ακροατές της εκπομπής σας στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ - FM την επομένη, Τρίτη 15 Ιουλίου 2014, μας ενημέρωσαν ότι αναφερθήκατε αρχικά επαινετικά για την εκδήλωσή μας και γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε. Στη συνέχεια όμως, η αναφορά σας εστίασε στον χαιρετισμό που από μέρους του Δ.Σ. της ΠΣΕ απηύθυνε ο Α' Αντιπρόεδρος «...κάποιος Σωτήρης Κολιούσης» και στην προσπάθεια θεατή να τον διακόψει φωνάζοντας...  «εδώ ήρθαμε για τα κλαρίνα, δεν ήρθαμε για πολιτικολογίες.» Η αναφορά σας στο περιστατικό θα ήταν θετική αν  περιλάμβανε κριτική επί της ουσίας του χαιρετισμού, που συνέδεε την Ηπειρώτικη Παράδοση με τα καθημερινά προβλήματα του σημερινού απόδημου Ηπειρώτη. Σεις όμως μεταφέροντας,  ως παρακολουθών, το περιστατικό βάλατε στο στόμα του Α' Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΠΣΕ τη φράση «.Αν  δεν σ' αρέσει, φύγε..» Ουδέν αναληθέστερο αυτού γιατί ο Α' Αντιπρόεδρος, με ευγένεια απάντησε στην αγενή παρέμβαση, συνέχισε τον σύντομο χαιρετισμό του και έτυχε της αποδοχής του κοινού αφού καταχειροκροτήθηκε. Τα ντοκουμέντα είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεση σας.
 
Εδώ επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε τα αυτονόητα που είμαστε σίγουροι ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς και αυτά είναι ότι  αφ΄ ενός μέν, παραβιάσατε την αντικειμενικότητα και την εντιμότητα  που πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος και αυτό γιατί οι έννοιες αυτές απαιτούν ειλικρινή στάση απέναντι σε κάποιο γεγονός αφ΄ ετέρου δε, παραβιάσατε τη βασική αρχή της δεοντολογίας με βάση την οποία ο δημοσιογράφος οφείλει να προσεγγίζει και να καταγράφει το κάθε γεγονός με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα και να μεταδίδει με πιστή απόδοση τα στοιχεία που συνιστούν το ίδιο το γεγονός και μετά έχει το δικαίωμα να ασκήσει αυστηρή ακόμα και καυστική κριτική.

Αγαπητέ συμπατριώτη, αμέσως μετά την εκπομπή, ο έφορος τύπου του Δ.Σ. της ΠΣΕ, σας αναζήτησε επιμόνως για να διευκρινιστεί το ζήτημα και να προβείτε στη σχετική διόρθωση. Δεν ανταποκριθήκατε στην τηλεφωνική του πρόσκληση και έτσι το θέμα έφτασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε.  το οποίο ομόφωνα εκτίμησε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας  να μην συμφωνείτε με τις θέσεις της ΠΣΕ για διάφορα ζητήματα.

Εμείς επιζητούμε την κριτική, αλλά στις θέσεις μας. Ίσως δεν συμφωνείτε με την από χρόνια αντίληψη που από ετών προβάλει η ΠΣΕ για τον πολιτισμό και  ίσως συμφωνήσατε ότι η ΠΣΕ είναι μόνο «για κλαρίνα» και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να αναφερόμαστε στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας που πηγάζουν ως καταστατική μας υποχρέωση. Αν είναι έτσι, γνώμη σας, που την σεβόμαστε αλλά ριζικά διαφωνούμε . Δεν επιτρέπεται όμως να στρέφετε την προσοχή από το κύριο ζήτημα της αντιπαράθεσης στην ουσία, στην προσπάθεια μείωσης της ΠΣΕ και των εκπροσώπων της αναφέροντας αναληθή περιστατικά. Παρακαλούμε λοιπόν να ανακαλέσετε και να αναφέρετε τα πραγματικά περιστατικά.

Είμαστε δε, στη διάθεση σας για να συνομιλήσουμε για το ζήτημα της σχέσης του πολιτισμού και δη της παράδοσης με την καθημερινότητα των εκατοντάδων χιλιάδων Ηπειρωτών της αποδημίας.

                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας
α/α
Ο Α’ Αντιπρόεδρος

Σωτήρης Κολιούσης                           Γιώργος Αρ. Δόσης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος κρατάει ψηλά τα λάβαρα της σοσιαλδημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Να μη φοβόμαστε τους πολιτικούς που δείχνουν καθαρά ότι απεχθάνονται το λαό και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματά του. Γιατι ο κ. Παπαχρήστος το δείχνει καθαρά τι είναι. Να φοβόμαστε τους πολιτικούς που παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματά μας και το κάνουν για τα ψηφαλάκια. Αυτοί είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αφεντικών.