Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Νέα κινητοποίηση από τους εργαζόμενους στην κατασκευή του Μετρό


Σε νέα 2ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Αιγάλεω προχώρησαν την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό. Διεκδικούν την υπογραφή διμερούς Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.
Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή του Μετρό έχει οργανώσει στάσεις εργασίας που είχαν, όπως και η σημερινή, καθολική συμμετοχή στα εργοτάξια. Το αποτέλεσμα ήταν η εργοδοσία να κάνει δεκτά μια σειρά αιτήματα, μεταξύ των οποίων, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τη χορήγηση γάλακτος και το επίδομα 10% στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις γαλαρίες. Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει το αίτημα για αυξήσεις, για το οποίο η εταιρεία δεσμεύτηκε χτες να απαντήσει στις 18 Αυγούστου, μετά δηλαδή από τη δεκαήμερη παύση των εργασιών στα εργοτάξια (8-18 Αυγούστου).

Το Σωματείο διεκδικεί αύξηση 20 ευρώ στο μεροκάματο και αντίστοιχη αύξηση για όσους αμείβονται με μισθό. Η αρχική πρόταση της εργοδοσίας για αύξηση 10% απορρίφθηκε από το σύνολο των εργαζομένων. «Δεν παλεύουμε για 3 ευρώ», λένε οι εργαζόμενοι που στην πλειοψηφία τους αμείβονται με μεροκάματα της τάξης των 30-32 ευρώ και εξηγούν ότι αγωνίζονται για να φέρνουν στα σπίτια τους ένα μεροκάματο που να μπορεί να ζήσει τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Ανδρέας Γκιόρας, σημείωσε πως θα γίνουν περιοδείες σε όλα τα εργοτάξια ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στις κινητοποιήσεις. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο Σταύρος Λίτσας τόνισε στους εργαζόμενους πως στη μάχη που δίνουν κόντρα σε ένα δύσκολο αντίπαλο, το δικό τους όπλο είναι η ενότητα και η συσπείρωση στο Σωματείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: