Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Μοιράζει επικοινωνιακά… τασάκια, αλλά τσιμουδιά για την «ταμπακιέρα» ο Σταύρος Θεοδωράκης…


Στον καπιταλισμό όλα πουλιούνται και αγοράζονται, αρκεί να βρεις τον τρόπο να πείσεις τους υποψήφιους πελάτες σου. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Ακόμα και οι πορδές μπορούν να αποφέρουν κέρδη (τηλεοπτικές διαφημίσεις), όταν τις πλασάρει ένας Λαζόπουλος…

Αυτό το έχει «σπουδάσει» άριστα, τόσα χρόνια, ο Σταύρος Θεοδωράκης που το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματίσει να μοιράσει "20.000" (...ούτε ένα λιγότερο;!) φυλλάδια στις παραλίες της Αττικής με σύνθημα: «Μην αφήσεις τίποτα στην παραλία – Ανοιχτές παραλίες, ανοιχτά μυαλά» και θέμα το νομοσχέδιο τρόικας-κυβέρνησης που βγάζει στο σφυρί ό,τι έχει απομείνει από παραλία και αιγιαλό με στόχο την «προσέλκυση επενδυτών». Όμως το φυλλάδιο του «Ποταμιού» δεν είναι ένα συνηθισμένο φυλλάδιο. Με δυο κινήσεις γίνεται στο λεπτό… τασάκι για τα αποτσίγαρα. Εντυπωσιακό;! Πάμε τώρα και στην ουσία.

Τι γράφει το φυλλάδιο του «Ποταμιού» για την ουσία; Τίποτα (το αντίθετο θα αποτελούσε έκπληξη). Ας ρίξουμε όμως μια ματιά, μήπως και καταλάβουμε πώς στέκεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού, στα κομματικά φυλλάδια συνηθίζεται να αναγράφονται οι θέσεις των κομμάτων. Αντιγράφουμε και υπογραμμίζουμε:

«Οι Έλληνες είμαστε τυχεροί. Σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να κατέβουμε στη θάλασσα. Είναι από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της ζωής μας.

Η κυβέρνηση ετοίμασε ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, επιτρέπει το μπάζωμα των παραλιών, δημιουργεί παραθυράκια, νομιμοποιεί αυθαίρετα και υποβαθμίζει την ποιότητα του τουρισμού.

Πρέπει να βρούμε το θάρρος να συγκρουστούμε με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κακοποιούν ένα δημόσιο αγαθό.

Καθαρές θάλασσες, ανοιχτες παραλίες, ακτογραμμές όπως τις έφτιαξε η φύση, χωρίς παραμορφώσεις με στόχο την κερδοσκοπία.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας προς όφελος των πολλών, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όχι στους σκουπιδότοπους, τις μάντρες και τα συρματοπλέγματα.

Να μιλήσουν αυτοί που ζουν στα νησιά, όσοι ζουν κοντά στον αιγιαλό, οι άνθρωποι του Τουρισμού, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα μακρόπνοο σχεδιασμό. Σε αυτόν τον διάλογο το Ποτάμι θα είναι παρόν».


Σε αυτό το γενικόλογο κείμενο επιπέδου έκθεσης μαθητή Γυμνασίου, δεν αφήνεται να εννοηθεί… ούτε ως υπονοούμενο η αιτία της σύνταξης αυτού του νομοσχεδίου. Κουβέντα σε ποιον (πρέπει να) ανήκουν οι ακτές και οι παραλίες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί σε «επενδυτές» επιχειρηματίες-κεφαλαιοκράτες. Κουβέντα για το ποια αυθαίρετα νομιμοποιεί το νομοσχέδιο: τις επαύλεις, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα σκυλάδικα και άλλους χώρους «αναψυχής». Κουβέντα για το ότι «μπάζωμα» σημαίνει ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να χτίζει την «επένδυσή» του κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Αντίθετα, το «Ποτάμι» κόπτεται γενικά και αόριστα για την «ποιότητα του Τουρισμού» (με τους εργαζόμενους του κλάδου να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας;), χωρίς να κατονομάζει τα «μικρά και μεγάλα συμφέροντα» που… μας καλεί να συγκρουστούμε μαζί τους. Να υποθέσουμε ότι εννοεί τις «στρεβλώσεις του κρατικού μηχανισμού» που... δημιουργούν προσκόμματα στις «επενδύσεις»; Γιατί με τους «επενδυτές» δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα εκεί στο «Ποτάμι». Ας πάρουν, λένε, τις παραλίες, φτάνει να μην… κερδοσκοπούν!

Αυτό που φαίνεται στο φυλλάδιο  είναι ποια θέση παίρνει το «Ποτάμι» απέναντι στις ιδιωτικές παραλίες, στους ξενοδοχειακούς ομίλους, στα μεγάλα μονοπώλια στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό που καταλαμβάνουν μέρος του αιγιαλού. Αυτό που δεν λέει καθαρά είναι «βιώσιμη ανάπτυξη» για ποιον; Για το λαό ή για τα μονοπώλια; Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να πει το «Ποτάμι» είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ στις ορέξεις των καπιταλιστών να οικειοποιηθούν τον φυσικό πλούτο της χώρας, και δυο λέξεις  συμπάθειας (έστω) για τους εργαζόμενούς της.

Αντίθετα, με διαφημιστικά τρικ και εκμεταλλευόμενο την οικολογική ευαισθησία πολλών, θα θολώνει διαρκώς τα νερά του, αποκρύβοντας τον πραγματικό του ρόλο και τον μοναδικό λόγο που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του κόμματος. Να αποτελέσει ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και ένα πρόθυμο δεκανίκι, που στην πρώτη δύσκολη στιγμή θα στηρίξει την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, οποιοδήποτε «πρόσημο» («κεντροδεξιό» ή «κεντροαριστερό») αυτή και αν φέρει. Το «Ποτάμι» και ο αρχηγός του στη μέχρι τώρα πορεία τους έδειξαν ότι δεν έχουν τέτοιους  ενδοιασμούς.

Πέμπτη 17 Ιούλη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: