Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Κινητοποίηση των οικοδόμων για μέτρα προστασίας των ανέργων


Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 10 Ιούλη το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απαιτώντας μέτρα προστασίας των ανέργων. Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος επί της ουσίας απέφυγε να δεσμευτεί στα αιτήματά τους, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι τα μόνα μέτρα που εξετάζονται είναι αυτά που αφορούν στη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας, όπως για παράδειγμα η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, παροχές σε είδος κλπ.
Ο υφυπουργός δεν απάντησε τίποτα στο αίτημα της λήψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας που θα ανακούφιζε και θα προστάτευε τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες δίνοντας μεροκάματο σε χιλιάδες οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές.
Για το θέμα των εισιτηρίων και της ελεύθερης πρόσβασης των ανέργων στα ΜΜΕ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι σε συνεργασία με το συνάδελφό του Γιάννη Πλακιωτάκη θα προωθήσουν το μέτρο της έκπτωσης μέρους του εισιτηρίου για τους άνεργους, με εξεύρεση κονδυλίων και προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ.
Κατά τα λοιπά ο υφυπουργός κινούμενος στη λογική της διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας τόνισε πως από τον Σεπτέμβρη θα εκπονηθούν μέτρα για παροχές σε είδος στους πλέον αδύναμους, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς, όπως για προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, σχολικών ειδών, καθαριότητας κλπ., ενώ για τους ανασφάλιστους επανέλαβε τα μέτρα του υπουργείου Υγείας που φυσικά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των πραγματικών αναγκών.
Από την πλευρά τους οι οικοδόμοι μετά τις απαντήσεις που έλαβαν δήλωσαν ότι είναι πιο αποφασισμένοι, πιο πεισμωμένοι και ατσαλωμένοι, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν στον υφυπουργό ότι δεν θα δεχτούν καμία αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο με βάση και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τονίζει:
«Η οικονομία ακόμα και αν στο κοντινό μέλλον ανακάμψει, η ανεργία στον κλάδο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Παρά τα περί success story της κυβέρνησης, ο κλάδος συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση.
ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ.
  • Δίνουν νέο μποναμά 800 εκατομμυρίων ευρώ στους εργοδότες, με τη μείωση κατά 3,9% στις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό σημαίνει: Κομμένα επιδόματα, κομμένες παροχές, νέες "παρεμβάσεις" στο ασφαλιστικό, δηλαδή μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας.
  • Μετά το "πάγωμα" των τριετιών, τώρα με πρόσχημα την εύρεση δουλειάς στους μακροχρόνια ανέργους, έρχονται να τις καταργήσουν τελείως. Σκοπός τους είναι να δουλεύουμε με μισθούς πείνας.
  • Απελευθερώνουν τις απολύσεις για να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα και μισθούς, ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Θέλουν δηλαδή να εξασφαλίσουν φθηνούς εργάτες, όποτε τους χρειάζονται και για όσο διάστημα τους έχουν ανάγκη, και μετά να τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες στο δρόμο. Ήδη ξεκίνησαν από τους ηρωικούς χαλυβουργούς.
  • Στοχεύουν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων με περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, ώστε ανενόχλητοι να προωθούν τα σχέδιά τους, να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις να εδραιωθεί και να μεγαλώσει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Πρέπει τώρα να ανασυνταχθούμε. Να πιστέψουμε και να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας. Καμία αναμονή.
Συνάδελφοι,
Αυτοί θέλουν να μας τα αρπάξουν όλα. Δεν μπορούμε να τους βλέπουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Ο αγώνας δεν είναι εργολαβία για να τον αναθέσουμε σε κάποιον άλλον, ούτε γίνεται με το τηλεκοντρόλ. Ό,τι κατακτήσεις είχαμε, τις κερδίσαμε μέσα από την πάλη μας. Κανείς δεν μας χάρισε τίποτα.
Τα μέτρα που έχουν πάρει και αυτά που έρχονται, είναι μόνιμου χαρακτήρα, δεν είναι προσωρινά. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα. Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Να ανοίξουμε δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός μας.
Η λύση δεν θα έρθει από σωτήρες που υπόσχονται το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα σέβεται τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας. Ευρωπαϊκή Ένωση, κεφάλαιο και εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δεν είναι έννοιες ταυτόσημες.
Είτε τα συμφέροντα των εργαζομένων θα ικανοποιηθούν, είτε του κεφαλαίου. Οι λύσεις βρίσκονται στα δικά μας χέρια.
Όλοι στον αγώνα για να διεκδικήσουμε:
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους άνεργους οικοδόμους.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων του ΙΚΑ όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ, για όλους τους άνεργους οικοδόμους.
  • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα, στα ΒΑΕ.
  • Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας».
  • 902

Δεν υπάρχουν σχόλια: