Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΓΑΖΑ: Όταν η αλήθεια δεν βολεύει το CNN, τότε αλλάζει τον ανταποκριτή...


Όταν η αλήθεια σε μια είδηση αντιτίθεται στα συμφέροντα που εκπροσωπούν τα ΜΜΕ, τότε τόσο το χειρότερο για την αλήθεια. Πάντα θα βρίσκονται δημοσιογράφοι πρόθυμοι να αποκρύπτουν πτυχές της, να την παραποιούν, ή να τη φτιασιδώσουν, πριν τη μεταφέρουν στους τηλεθεατές-πελάτες τους, με τρόπο τέτοιο που να μοιάζει με «αλήθεια». Αν κάποιος δημοσιογράφος τολμήσει να παρεκκλίνει  από αυτή τη «διαδικασία», τότε τόσο το χειρότερο και γι’ αυτόν.

Αντιγράφουμε την είδηση με τίτλο Δύο δημοσιογράφοι «θύματα» της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, από το Πρώτο Θέμα (δεν μας προξενεί εντύπωση και θεωρούμε αυτονόητο να μη σχολιάσουμε το ότι την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ στη Γάζα, η  εφημερίδα την ονομάζει «κρίση»…), και υπογραμμίζουμε :

“Το CNN «καρατόμησε» δημοσιογράφο που έβρισε τους Ισραηλινούς - «Αγνοείται» ρεπόρτερ του NBC 

Ένα «τιτίβισμα» ήταν αρκετό για να δοθεί εντολή στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο, Νταιάνα Μάγκνεϊ, να αποχωρήσει εσπευσμένα από τη Λωρίδα της Γάζας από όπου έκανε ανταπόκριση των εχθροπραξιών για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου CNN.

Οι ιθύνοντες του δικτύου αποφάσισαν πως η Μάγκνεϊ θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς τόλμησε (!) να βρίσει τους Ισραηλινούς στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Η δημοσιογράφος είχε αναρτήσει μήνυμα, στο οποίο ανέφερε: «Οι Ισραηλινοί πάνω στο λόφο πάνω από την Σντερότ πανηγυρίζουν ενώ οι βόμβες πέφτουν στη Γάζα. Απειλούν ότι θα καταστρέψουν το αυτοκίνητό μας αν πούμε μία λάθος λέξη. Τα αποβράσματα».

Ο χαρακτηρισμός «αποβράσματα», λοιπόν, ήταν αρκετός για να σταματήσει απότομα η ανταπόκρισή της από την Παλαιστίνη, παρότι κάλυψε πραγματικό γεγονός με τους Ισραηλινούς να ζητωκραυγάζουν με κάθε εκτόξευση βλημάτων από τον ισραηλινό στρατό.

Η εκπρόσωπός της, πάντως, θέλησε να εξηγήσει ότι η Μάγκνεϊ δέχθηκε απειλές (από Ισραηλινούς) κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γάζα και αντέδρασε απότομα γράφοντας το μήνυμα στο Twitter.

«Μετανιώνει για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε. Η λέξη απευθυνόταν αποκλειστικά σε όσους είχαν θέσει στο στόχαστρο την αποστολή του CNN. Δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και ζητά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της δημοσιογράφου. Μετά το επεισόδιο, η διεύθυνση του δικτύου έστειλε τη δημοσιογράφο στη Μόσχα.

Η περίπτωση Μοϊελντίν

Από την  άλλη, υπάρχει και ο δημοσιογράφος Αϊμάν Μοϊελντίν ήταν στη Γάζα για λογαριασμό του NBC όταν οι ισραηλινοί πραγματοποίησαν επιχείρηση το 2009. Ήταν επίσης εκεί στις αεροπορικές επιδρομές του 2012, αλλά και την περασμένη Τετάρτη στις αεροπορικές επιθέσεις που διέταξε ο Νετανιάχου.

Απουσίαζε όμως στην κάλυψη της χερσαίας επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από ένα 24ωρο. Δεν εργάστηκε ούτε για λογαριασμό άλλου τηλεοπτικού δικτύου ούτε από άλλη πόλη της Μέσης Ανατολής. Ούτε υπήρξε καμία αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δραστηριοποιείται έντονα.

Γιατί; Τα σενάρια και οι πληροφορίες αντιφατικές. Στελέχη του NBC δήλωναν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η απομάκρυνσή του από τη Γάζα έγινε για λόγους ασφάλειας, δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιούσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση.

Όμως, το δίκτυο έστειλε άλλον απεσταλμένο στην περιοχή.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ίσως εκνεύρισε τους ανωτέρους του με ένα post που έκανε στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραφε για τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη τη Χαμάς για την κρίση, επειδή δεν δέχθηκε την εκεχειρία που πρότεινε το Τελ Αβίβ.

Τα συγκεκριμένα post σβήστηκαν, ενώ η διεύθυνση του δικτύου διαψεύδει ότι αυτός ήταν ο λόγος.”

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Οταν η αλήθεια δε βολεύει το Cnn τόσο το χειροτερο για την αλήθεια. Την αλλάζει.

Ανώνυμος είπε...

Το εβραϊκό λόμπυ είναι απ' τα πιο δυνατά στις ΗΠΑ. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Δεν το λέω με ρατσιστική διάθεση απέναντι στον ισραηλινό λαό που πιστεύω ότι κι αυτός είναι θύμα των συμφερόντων της αστικής τάξης της πατρίδας του. ΄Αλλωστε και το εβραϊκό λόμπυ στην Αμερική πολύ λίγο ενδιαφέρεται για τον ισραηλινό λαό.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα το μάθουμε το CNN; Δε το μάθαμε τότε με τον πόλεμο στο Ιράκ; Με τα ψέματα που μας πότιζε μέσω του πολύ στενού του συνεργάτη του "ελληνικά κανάλια Α.Ε. και συνεργαζόμενες με αυτά εφημερίδες";