Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Άννης και Ιερά Οδός).
Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ, φοιτήτρια στην Πάντειο, και δολοφονήθηκε από την εργοδοσία στις 28 Ιούλη 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, καθώς μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιούλη 1980, συνεργεία της Αχτίδας των ΑΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ πήγαν στην ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις στους εργαζομένους, ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια. Στον περίβολο της ΕΤΜΑ υπήρχαν δύο περιπολικά και αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε συνεννόηση με την εργοδοσία.
Στις 2 μ.μ. άρχισαν να βγαίνουν μεμονωμένοι εργάτες και να παίρνουν προκηρύξεις παρά τις απειλές των αστυνομικών και τότε αποφασίστηκε οι υπόλοιποι εργάτες να μεταφερθούν με πούλμαν προκειμένου να μη φτάσουν στα χέρια τους οι προκηρύξεις. Όμως, σε κάθε πύλη υπήρχαν συνεργεία και οι εργάτες άνοιγαν τα παράθυρα κι έπαιρναν προκηρύξεις. Τα πούλμαν είχαν εντολή να βγουν με φόρα και, όταν ένα από αυτά χτύπησε την Σωτηρία, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, με εντολές των μπράβων δε σταμάτησε, αλλά γκάζωσε και οι πίσω τροχοί του πέρασαν από πάνω της. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χώρο φρόντισαν να καταγραφεί η δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα»!
Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ, λίγη ώρα μετά από το έγκλημα, αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας, που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ και, παρά τις απειλές της εργοδοσίας και τα χτυπήματα της αστυνομίας, εργάτες και πλήθος κόσμου έμειναν όλο το βράδυ έξω από το εργοστάσιο, για να ενημερώσουν και τη βάρδια της άλλης μέρας για το στυγερό έγκλημα. Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», αλλά οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι.
Καλούν στην εκδήλωση
«Η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει στις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, σταματάει όταν οι εργαζόμενοι ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία. Εκεί αποκαλύπτεται η δικτατορία των μονοπωλίων, που μόνιμα, με κάθε μορφή, στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους και στη νεολαία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ, 34 χρόνια μετά από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και καλεί στη σημερινή εκδήλωση κρατώντας τη μνήμη της ζωντανή (δείτε εδώ αναλυτικά).
«Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Συνεχίζουμε στα βήματά της, κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης ως την τελική νίκη», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα στην εκδήλωση η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (δείτε εδώ αναλυτικά).
«Η θυσία της Σωτηρίας μας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεν ήρθαν χωρίς σύγκρουση, χωρίς αγώνες, χωρίς πισωγυρίσματα και δυσκολίες στον ανηφορικό δρόμο της ταξικής πάλης. Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες που το σύστημα καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και στηρίζει φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, οφείλουμε να αναδεικνύουμε ότι η καθημερινή, αταλάντευτη δράση στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι η συνέχεια και η προσφορά για τον αγώνα της Σωτηρίας και των χιλιάδων νεκρών της εργατικής τάξης», τονίζει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση στη μνήμη της Σωτηρίας (δείτε εδώ αναλυτικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: