Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Συγκρότησαν σωματείο οι εργαζόμενοι στην «Cosco»

Με μαζική συμμετοχή στις πρώτες εκλογές, εξέλεξαν προσωρινή διοίκηση
Οι εγκαταστάσεις της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά
Υστερα από τη μαζική Γενική Συνέλευση, που έκαναν την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση σωματείου, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους της «Cosco» προχώρησαν την Πέμπτη σε εκλογές για την ανάδειξη προσωρινής διοίκησης. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν επίσης μαζική, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς από την πλευρά των εργολάβων. Η έγκριση του σωματείου εκκρεμεί στο Πρωτοδικείο.
Η προσωρινή διοίκηση αναλαμβάνει να μαζικοποιήσει και άλλο το νέο σωματείο, να το οδηγήσει σε εκλογές και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η διαμόρφωση των μισθών και τα διάφορα επιδόματα.
Η ίδρυση σωματείου ήταν από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της «Cosco», όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποχή από την εργασία και νέκρωσαν την παραγωγή μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Κάτω από την πίεση του αγώνα, οι εργολάβοι, που συνεργάζονται με την «Cosco», υποχρεώθηκαν να δεσμευτούν για ορισμένα από τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα:
-- Οσοι από τους εργαζόμενους έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο φορέα, αποκτούν την ειδικότητα του λιμενεργάτη, με ταυτόχρονη τροποποίηση της αναγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Για όσους δεν έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί, αναλαμβάνεται η δέσμευση να εκπαιδευτούν εντός διμήνου και στη συνέχεια να αλλάξει η σύμβασή τους και να μπουν στα ΒΑΕ.
-- Σε περίπτωση «ατυχήματος», οι πιστοποιημένοι τραυματιοφορείς θα γνωματεύουν για την αναγκαιότητα να κληθεί ασθενοφόρο και να μεταφερθεί ο τραυματίας σε κρατικό νοσοκομείο ή με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο σε ιδιωτικό νοσοκομείο («Μetropolitan»), με το οποίο υπάρχει σύμβαση για κάλυψη των εργατικών ατυχημάτων.
-- Στο εξής, η «πόστα» θα αυξάνεται από 4 σε 5 άτομα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τους επόπτες εργασίας της «Diakinisis Port» (σ.σ. εργολάβος) και τον προϊστάμενο βάρδιας της «ΣΕΠ ΑΕ», χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση άλλης «πόστας» στην ίδια βάρδια από 4 σε 3 άτομα.
-- Θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση των εργαζομένων μέσα στο επόμενο δίμηνο πάνω στην ασφαλή καβοδεσία.
-- Τέλος, θα συγκροτηθεί επιχειρησιακή επιτροπή, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, η οποία θα συναντάται με εκπρόσωπο της «ΣΕΠ ΑΕ» και της «Diakinisis Port» ανά δεκαπενθήμερο για θέματα που έχουν σχέση με την εργασία στους προβλήτες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιδερένιοι!!! Και με σωστό προσανατολισμό.