Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

Για τους Ήρωες (+VIDEO)


Δημιουργία βίντεο: Οικοδόμος

Οι ήρωες και μάρτυρες του αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας, οι αγωνιστές που γεννήθηκαν σαν φλόγες από τη φωτιά του λαϊκού κινήματος και πρόσφεραν τη ζωή τους για τους σκοπούς του, «εμπεριέχουν στις πράξεις τους - και με το θάνατό τους φωτίζουν - τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας και είναι μέρος της συλλογικής συνείδησης και της συλλογικής μνήμης του λαού.
Το στοιχείο του ηρωισμού είναι ταυτόσημο με την αντοχή στον πολυκύμαντο δρόμο του επαναστατικού κινήματος, απόρροια της βαθιάς πίστης στο δίκαιο του αγώνα και της ακλόνητης πεποίθησης «ότι αξίζει να ζει και να πεθαίνει κανείς για ένα ιδανικό», είναι χαρακτηριστικό των απλών ανθρώπων που προσχώρησαν στο επαναστατικό κίνημα. Είναι δημιούργημά τους.»*

Οι ήρωες που βλέπουμε στο βίντεο και χιλιάδες ακόμα κομμουνιστές και εαμίτες αγωνιστές, είτε έπεσαν από εχθρικό βόλι «στα πεδία των τίμιων μαχών», είτε δολοφονήθηκαν αφού πρώτα βασανίστηκαν φριχτά, είτε γέμισαν τις φυλακές και τα ξερονήσια, είτε καταδικάστηκαν σε θάνατο και στήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, πρόσφεραν τη ζωή τους και η  απόφασή τους αυτή ήταν απολύτως συνειδητή. Αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι μια «υπογραφή» τους αρκούσε για να ζήσουν, δεν το έκαναν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν γεννήθηκαν ήρωες, ούτε γίνηκαν τέτοιοι από μια αποκοτιά. Η ζωή τους μπολιάστηκε με τις αξίες του αγώνα για την κατάργηση της κοινωνικής εκμετάλλευσης, που έχουν τη ρίζα τους στα πανανθρώπινα ιδανικά που εξυψώνουν τον άνθρωπο απελευθερώνοντάς τον από δεσμά και αδυναμίες. Ηρωισμός και αξίες του αγώνα ταυτίζονται.  «(…) η πίστη και η συνείδηση ήταν που δημιούργησε την ανεξάντλητη δύναμη των λαϊκών ηρώων, απλών ανθρώπων, να αντικρίζουν αλύγιστοι, ήρεμοι, το εκτελεστικό απόσπασμα των ταξικών αντιπάλων, γιατί η εκτέλεση, ο θάνατος της ζωής τους, δεν μπορούσε να σκοτώσει την πεποίθηση ότι το δίκιο ήταν με το μέρος τους, ότι η κοινωνία για την οποία αγωνίστηκαν δίνοντας και τη ζωή τους, είναι νομοτελειακά η προοπτική της Ιστορίας».*

Δεν ξεχνάμε  ―δεν πρέπει να ξεχνάμε!― τους ήρωές μας.  Με την ανυπάκουη στάση μας μπροστά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και με το κεφάλι ψηλά τιμούμε τη μνήμη τους. Συνεχίζουμε στα βήματά τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης. Μέχρι τη νίκη, για πάντα.


Δυο λόγια για το βίντεο.
Πριν από πολλά χρόνια το μοναδικό μέσο ψυχαγωγίας στο σπίτι ήταν ένα μαγνητόφωνο και μερικές κασέτες, που κάθε τόσο ανανεώνονταν. Κάποτε ο πατέρας έφερε στο σπίτι μια κασέτα με αντάρτικα. Από εκείνες που γράφονταν σε ερασιτεχνικά μαγνητόφωνα και διακινούνταν χέρι με χέρι στις συνεδριάσεις, στις συγκεντρώσεις, στα σπίτια όπου μαζευόμασταν κάθε τόσο ολόκληρες οικογένειες και γλεντάγαμε με το τίποτα, από το τίποτα. Οι φωνές που τα τραγουδούσαν καταλάβαινες ότι δεν ανήκαν σε τραγουδιστές, όμως εκτός από το ότι εμείς τα παιδιά είχαμε μάθει απ’ έξω τους στίχους όλων των τραγουδιών και τα τραγουδούσαμε, κανένα άλλο στοιχείο δεν μας ήταν γνωστό, χώρια που δεν μας ενδιέφερε κιόλας τότε.

Η κασέτα με τα χρόνια χάθηκε. Οι στίχοι των τραγουδιών και οι μουσικές τους έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μου, όμως ποτέ δεν μπόρεσα να μάθω κάτι περισσότερο για αυτά. Μέχρι που πριν από καιρό ανακάλυψα τα τραγούδια αυτά στο Youtube, και έμαθα ότι τα  τραγούδια  τα τραγουδάνε αντάρτες του ΕΛΑΣ!. Το κανάλι TheCptsmirk έχει ανεβάσει ολόκληρη την κασέτα που κάποτε λιώναμε στο μαγνητόφωνο. Από εκεί δανείστηκα το τραγούδι πάνω στο οποίο χτίστηκε το βίντεο, και στον χρήστη του καναλιού αυτού οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

(*Θαν. Ιωάννου  “Ηρωισμός και αξίες”. Ριζοσπάστης, 24/12/2008)

Κυριακή 27 Ιούλη 2014.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ένα μικρό μόνο δείγμα από το εικονοστάσι των αγίων μας.
Μπράβο ρε σύντροφε...