Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Με τον παρά μου... και την υγειά μου

29/10/2013 - ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός", εξωτερικά ιατρεία

Συγκυβέρνηση: Στήνει χειρουργεία επί πληρωμή στα νοσοκομεία - Οσοι αντιδρούν, «προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών» (!) είπε χτες ο υπουργός Υγείας
Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ετοιμάζει η κυβέρνηση, γενικεύοντας την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος του παρέδωσε πόρισμα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, δήλωσε για τα απογευματινά χειρουργεία:

«Η πολιτική μας βούληση είναι να τα εφαρμόσουμε, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν περισσότερο, να μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορώ να καταλάβω κριτικές του τύπου "ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ" (...) Οσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό (...) Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι - υποτίθεται - προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών».

Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες πιο βαθιά στα «δημόσια» νοσοκομεία και για να τους εξασφαλίσει πελατεία κοροϊδεύει το λαό ότι έτσι θωρακίζει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας! Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση, ο υπουργός ομολόγησε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Η κυβέρνηση δεν καινοτομεί, καθώς εφαρμόζει τις αποφάσεις που ξεκίνησαν είκοσι χρόνια πριν με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, στο όνομα του να γίνουν «ανταγωνιστικά» τα δημόσια νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα και να αυξήσουν τα έσοδά τους οι γιατροί. Εκείνες οι αποφάσεις προέβλεπαν και τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων με 150 ευρώ. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και η πληρωμή μειώθηκε σε 120 ευρώ. Τώρα ο υπουργός θέτει ως βάση των πληρωμών τα ΚΕΝ, που με βάση το κρατικό τιμολόγιο φτάνουν - σε ορισμένες περιπτώσεις - σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Με άλλη αφορμή, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε χτες αν και πότε θα λειτουργήσουν δημόσια φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να διανέμουν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και άπορους. Η απάντησή του ήταν ότι «δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές αλλά να τις μειώσει», και κάλεσε τις φαρμακο-εταιρείες να καλύψουν τα κενά του κράτους.

Ριζοσπάστης 


«Ραβασάκια» σε όσους δεν πλήρωσαν νοσήλια
Παρέμβαση χτες από το Συνδικάτο Οικοδόμων και τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ
Παρέμβαση ενάντια στις απειλές που δέχονται ανασφάλιστοι που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν είχαν να πληρώσουν, έκαναν χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Οπως σημειώθηκε, αυξάνονται καθημερινά οι περιπτώσεις ανασφάλιστων και ανέργων που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής ως έκτακτα περιστατικά, και μετά το τέλος της νοσηλείας τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους έστειλαν «ραβασάκια» με τα νοσήλια με την απειλή ότι αν δεν πληρωθούν, θα σταλούν στην Εφορία. Κάτι που - όπως τονίστηκε και στη χτεσινή παρέμβαση - μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατασχέσεις περιουσίας από την εφορία και εντάσσεται στο γενικό κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα: Ανεργος οικοδόμος πήγε σε νοσοκομείο μετά από αρρυθμίες που παρουσίασε και του ζητούν 310 ευρώ για ένα βράδυ που έμεινε μέσα και εξετάσεις που έκανε. Γυναίκα οικοδόμου πήγε σε νοσοκομείο εξαιτίας γυναικολογικών προβλημάτων και μετά από επέμβαση της ζητούν σήμερα 3.000 ευρώ. Γυναίκα που γέννησε χωρίς να έχει θεωρημένο βιβλιάριο άκουσε ότι δεν μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο με το παιδί της αν δεν πληρώσει!

Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λεφτά υπάρχουν, όταν είναι να τα κλέψεις απ' το λαό. Αμφιβάλλει κανείς;