Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σοφία και «σοφοί»



"Σοφία... 107 ετών! Ακμαίος, ευγενής και με ζεστή καρδιά ο Εμμανουήλ Κριαράς, έχει ζήσει το σύνολο σχεδόν της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. […] Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου 1906 ο υπεραιωνόβιος καθηγητής, διαθέτοντας απόλυτη πνευματική διαύγεια […] Θιασώτης του σοσιαλισμού της κοινωνικής δικαιοσύνης, σχολιάζοντας την πορεία και τον ρόλο της Αριστεράς, εμφανίζεται απογοητευμένος από την πολυδιάσπασή της και εύχεται να υπάρξει μια ενωμένη Αριστερά που θα αγκαλιάσει όλες τις αποκλίσεις και θα βαδίσει στον σωστό δρόμο." (Έθνος)

"Είχα τοποθετηθεί και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μου είχε τηλεφωνήσει τότε ο κ. Πετσάλνικος για να ζητήσει την έγκρισή μου και του είχα πει -θυμάμαι- ότι αποδέχομαι, αλλά... θα ήθελα να είναι πιο σοσιαλιστικό το κόμμα... Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε... Ύστερα... όχι, όχι δεν είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εμπιστοσύνη σ' αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε το ΚΚΕ. Τον κομμουνισμό τον γνωρίσαμε στη Ρωσία έτσι όπως εφαρμόστηκε... Ήμουν υπέρ του κ. Κουβέλη. Πίστευα πως είναι αυτός που εκφράζει μια αριστερή πολιτική, αλλά δημοκρατική. Όπως ήταν και το όνομα του κόμματός του. Είναι λυπηρό, όμως, το ότι και σ' αυτό τον πολιτικό χώρο υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες και διασπαστικές κινήσεις που οδήγησαν και στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση».[…]
―(Δημοσιογράφος) Κι αν σας ρωτούσα και πάλι, «τι να κάνουμε»;
―«Πρώτον οι νέοι να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Να μάθουν να επιμένουν και να υπομένουν. Χάνουμε το αίμα μας ως έθνος με τη φυγή των νέων. Δεύτερον: Να μείνουν εδώ, να δουλέψουν, να αγαπήσουν την εργασία, να μην απεργούν (εδικά οι δάσκαλοι, οι γιατροί...)" (Πρώτο Θέμα)

Δεν ξεστόμισε καμιά σοφία ο κύριος καθηγητής. Αυτά, τα λένε καθημερινά στον εργαζόμενο και άλλοι, με πολύ λιγότερα χρόνια στην πλάτη τους και  με λιγότερη μόρφωση από τον κ. Κριαρά. Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά. Και αυτοί, επίσης, είναι «απογοητευμένοι» από την «πολυδιάσπαση» της αριστεράς. Και αυτοί αποστρέφονται τον κακό κομμουνισμό που… «γνώρισαν»! στο παρελθόν (και ας μη μας είπαν ποτέ που). Και αυτοί επενδύουν στην «υπεύθυνη αριστερά». Και αυτοί «συνιστούν» στους εργαζόμενους «υπομονή» και (προς θεού!) αποφυγή των όποιων διεκδικήσεων με απεργία.

Όλοι τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και… μόρφωσης, εκφέρουν και πλασάρουν στους εργαζόμενους και φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους την ίδια παλιά «σοφία» της εκμετάλλευσης και της διαιώνισής της. Παλιά όσο και το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί (και εξυπηρετεί…). Τόσο παλιά που «κακοφόρμισε» πια και αποτελεί εστία μόλυνσης για ό,τι ακόμα απόμεινε υγιές σε αυτόν τον τόπο. Μέχρι αυτοί που μια ζωή την «διδάχτηκαν» στο πετσί τους, να αποδείξουν πως έγιναν σοφότεροι…

Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να τη χαίρεται τη διαύγεια του ο παππούλης, αλλά αυτό το σοσιαλισμό που ονειρεύτηκε ας τον κρατήσει για τον εαυτό του (με όλο το σεβασμό στα έτη σου παππούλη). Τελικά η πολύ διαύγεια βλάπτει...... τυφλώνει θα έλεγα!

Με εκτίμηση,
Α.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς γιατί λέει αυτά που λέει, τον τίμησε και το λαοπρόβλητο ΠΑΣΟΚ με το να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατίας. Κι εκείνος είπε το ΝΑΙ. Πόσο επικαιρος γίνεται τελικά ο Καβάφης όταν έλεγε:"΄Ερχεται κάποια στιγμή που ο καθένας μας πρέπει να πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ". Κι εσείς κύριε Κριαρά μου -όχι πως να το παινευτείτε- αλλά φανήκατε ότι το ΝΑΙ το είχατε πάντα μέσα σας, και το δουλεύατε πριν το πείτε.Σαν έτοιμος από καιρό. Καληνύχτα.

Σοφία αλλά όχι σοφή