Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΜΑΤΕΡΟ - Πνίγει το λαό η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Τα έντονα σημάδια της άφησε στην περιοχή του Καματερού η προχτεσινή νεροποντή. Μια εργατογειτονιά, που βιώνει πολλαπλά τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, με εμφανή την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Σπίτια και μικροεπιχειρήσεις βουτηγμένα στο νερό και τη λάσπη, ενώ για δεύτερη μέρα χτες παρέμενε κλειστή η λεωφόρος Φυλής μεταξύ των οδών Δ. Γούναρη και Καματερού, όπου προκλήθηκε καθίζηση περίπου 40 μέτρων στο οδόστρωμα από την ισχυρή καταιγίδα της Δευτέρας.
Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης του Καματερού περιόδευσε χτες στην περιοχή, κατέγραψε τις ζημιές και κάλεσε τους κατοίκους να αγωνιστούν για αναβάθμιση των συνθηκών ζωής στο χώρο κατοικίας τους, απαιτώντας έργα που άπτονται των λαϊκών αναγκών όπως αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, σχολεία, νηπιαγωγεία, τακτική συγκοινωνία κ.ά.
Σε δήλωση του ο Δημήτρης Κατσαντώνης, επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σημείωσε:
«Η Δυτική Αθήνα αναπτύχθηκε έξω και πέρα από πολεοδομικούς σχεδιασμούς, άναρχα, καθώς και στον οικιστικό ιστό, η ταξική πολιτική εφαρμόστηκε αφήνοντας τις περιοχές, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία εργάτες και μικρομεσαίοι, βορά των καιρικών φαινομένων και των ιδιωτικών κατασκευαστικών συμφερόντων. Η έλλειψη έργων υποδομής που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, τα όμβρια ύδατα, καθώς και η επιβάρυνση από την αποστράγγιση της Αττικής Οδού στο ρέμα της Εσχατιάς συμβάλλουν κατ' επανάληψη στην καταστροφή περιουσιών, σπιτιών και καταστημάτων. Εντοπίζονται ευθύνες τόσο στην κεντρική διοίκηση καθώς και στις δημοτικές αρχές που δεν προέταξαν όλα αυτά τα χρόνια ως προτεραιότητα τα έργα που αφορούν την ασφάλεια των λαϊκών συνοικιών. Παρεμβαίνουμε, για επιτάχυνση των έργων που πραγματοποιούνται στο ρέμα της Εσχατιάς με ταυτόχρονη μελέτη για συλλογή ομβρίων, άμεσα στους κεντρικούς συλλεκτήριους άξονες. Επιδιώξαμε και πετύχαμε, να πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία του Δήμου άμεση καταγραφή των ζημιών, θέλοντας έτσι να επιταχύνουμε και την καταβολή των αποζημιώσεων».
«Κοστίζουν τα αντιπλημμυρικά»
Η νεροποντή προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα σε πολλές περιοχές. Στην Αττική προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε λαϊκές γειτονιές, όπως Περιστέρι, Καματερό, Ιλιον, Αχαρνές. Διακόπηκε η κυκλοφορία σε τμήματα βασικών αξόνων όπως Πειραιώς, Συγγρού, Κηφισού, Αμφιθέας. Στην περιφέρεια επλήγη ιδιαίτερα η Μεσσηνία. Σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού σε μεγάλα τμήματα της Καλαμάτας, όπου ολόκληρες γειτονιές έδιναν εικόνα λιμνοθάλασσας. Χωρίς ρεύμα έμεινε και εκτεταμένη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης μεταξύ Τριόδου, Ανδρούσας, Βαλύρας, Τρικόρφου και Παλαιοκάστρου. Επίσης έκλεισαν επαρχιακές οδοί λόγω υπερχείλισης ποταμών.
Πέρα από την όποια ένταση του καιρικού φαινομένου, η έκταση της καταστροφής έχει να κάνει και με την ένδεια σε υποδομές. Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων (ακόμα και στα πιο απλά, όπως νέα δίκτυα όμβριων υδάτων ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, καθαρισμός των υπαρχόντων, ταμιευτήρες κ.ά.), με αποτέλεσμα λαϊκές οικογένειες να χάνουν το βιος τους κάτω από τα νερά.
Διόλου τυχαία στον Τύπο της Μεσσηνίας δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ με τίτλους όπως «Στο έλεος του καιρού αφέθηκε για μια ακόμα φορά χθες η Μεσσηνία, καθώς οι τοπικοί άρχοντες προτιμούν να κάνουν αναπλάσεις αντί για αντιπλημμυρικά έργα» ή δικαιολογίες όπως αυτή του του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα ο οποίος φέρεται από τοπικά ΜΜΕ να υποστήριξε πως «Οταν υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα, είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται και προβλήματα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα διάφορα έργα υποδομών υλοποιούνται για καταστάσεις μεσαίας έντασης. Διαφορετικά, το κόστος τους θα ήταν δυσβάσταχτο»... Δείγμα των προτεραιοτήτων που βάζουν οι αστικές δυνάμεις στην κεντρική και τοπική διοίκηση, μακριά από τις ανάγκες του λαού για προστασία του αλλά και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε όφελός του.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρέχει λίγο,πνιγόμαστε. Πιάνουν οι ζέστες καιγόμαστε. Και στα ενδιάμεσα πάμε και ψηφίζουμε αυτούς που μας βοηθάνε να συνεχίζουμε να πνιγόμαστε και να καιγόμαστε. ΄Εχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες ως λαός.