Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι γαλοπούλες του Ομπάμα…


Στις γαλοπούλες με το όνομα Ποπκορν και Κάραμελ έδωσε συμβολικά χάρη ο Αμερικανός Πρόεδρος, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών. Τα δυο πτηνά δεν θα είναι συνεπώς μεταξύ των περίπου 46 εκατομμυρίων γαλοπούλων που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη γιορτή των Ευχαριστιών από τους Αμερικανούς.
Για τους πέντε Κουβανούς που κρατιούνται φυλακισμένοι σε Αμερικανικές φυλακές από το 1998, Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, δεν υπάρχει χάρη παρ' όλη τη διεθνή κατακραυγή και τις χιλιάδες παρεμβάσεις αλληλεγγύης που απαιτούν την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών εδώ και χρόνια.


Πρόσφατα, στις 11 Γενάρη, ακριβώς στη καρδιά του Μαϊάμι στη γειτονιά Μικρή Αβάνα, έκανε την εμφάνισή της μια πινακίδα (διαστάσεων 6 x 12 μέτρα) με τα πορτρέτα τους και ακριβώς από κάτω υπήρχε το μήνυμα «Λευτεριά στους Πέντε Κουβανούς». Δυστυχώς όμως η πινακίδα αυτή στεκόταν εκεί όχι περισσότερο από 24 ώρες.
Στις 12 Σεπτέμβρη του 1998, συνελήφθησαν από το FBI στο Μαϊάμι και κρατήθηκαν στην απομόνωση για τους επόμενους 17 μήνες. Δικάστηκαν στο Μαϊάμι το 2001 και λόγω παραποιημένων και κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον τους καταδικάστηκαν με ποινές που κυμαίνονται από 15 χρόνια μέχρι σε διπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Στερούνται επισκέψεις από τις οικογένειές τους, ενώ ακόμη και οι οικογένειες τριών από αυτούς που τους επιτρέπεται να τους επισκέπτονται, συχνά περιμένουν επί μήνες και χρόνια για την έκδοση βίζας.
Σε αντίθεση με τους «5», γνωστοί εγκληματίες, όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος - που και οι δύο έχουν ομολογήσει δημόσια την ανάμειξή τους στην κατάρριψη αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβαινόντων - κυκλοφορούν ελεύθεροι στις ΗΠΑ, όπως και οι γαλοπούλες του Ομπάμα.
Συμπεριλαμβάνεται, άραγε, στο θαυμασμό του κου Τσίπρα και αυτή η «δημοκρατική» ευαισθησία του προέδρου Ομπάμα;

Κάλι Καρά
902

Δεν υπάρχουν σχόλια: