Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μπαγκλαντές: Επίθεση της αστυνομίας σε διαδήλωση εργατών στις κλωστοϋφαντουργίες - Καταγγελία της επίθεσης από το ΠΑΜΕ


Με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες η αστυνομία του Μπαγκλαντές επιτέθηκε σε διαδήλωση εργατών στις κλωστοϋφαντουργίες της χώρας, που απαιτούσαν αύξηση του κατώτερου μισθού και λήψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τη διαδήλωση στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια, της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου βρίσκεται περίπου το 20% των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων της χώρας.

Η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης ζήτησε αύξηση κατά 77% του ελάχιστου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 38 δολάρια το μήνα. Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι απέρριψαν την πρόταση, λέγοντας ότι δεν «μπορούν να αντεπεξέλθουν».

Οι πενιχροί μισθοί, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, έχουν ως αποτέλεσμα ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας να αποτελεί τον πλέον κερδοφόρο τομέα της οικονομίας της χώρας, αποφέροντας κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων για τους βιομηχάνους, εξαναγκάζοντας όμως τους πάνω από 4 εκατομμύρια εργαζόμενους του κλάδου (κυρίως γυναίκες) να δουλεύουν υπό άθλιες και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επίθεση

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, η οποία για άλλη μια φορά έκανε χρήση της αστυνομικής βίας, με κανόνια νερού και λαστιχένιες σφαίρες, ενάντια στους απεργούς.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα αλληλεγγύης τους στους εργάτες του Μπαγκλαντές: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία του Μπαγκλαντές που διεκδικούν αύξηση του κατώτατου μισθού και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το ταξικό κίνημα της χώρας μας είναι στο πλευρό των απεργών».

2 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

38 (!) δολάρια το μήνα παίρνουν οι εργάτες κλωστοϋφαντουργοί στο Μπαγκλαντές. Δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, σε εργοστάσια με κάγκελα στα παράθυρα, και αν πιάσει και καμιά φωτιά (πρόσφατα έγινε, το θυμάται μήπως κανείς;), δεν χάλασε ο κόσμος να καούν και κάμποσοι εργάτες... Όπως λοιπόν βλέπετε, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για να γίνουμε κι εμείς Μπαγκλαντές. Καθίστε λοιπόν φρόνιμα και μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Φροντίζει η κυβέρνηση Σαμαρά γι' αυτό. Αφήστε τους "δύσπιστους" που ψάχνουν κάθε τόσο αφορμή για απεργίες,(άρα για "αποσταθεροποίηση"...), να τρέχουν... Χώρια που χειμώνιασε κιόλας, βρέχει, θα κάνει και κρύο...

Ανώνυμος είπε...

@ Οικοδόμος
Και τους σεισμούς; Πού τους πας τους σεισμούς; Για φαντάσου εκεί που διαδηλώνουμε να νιώσουμε το εδαφος να τρέμει κάτω απ' τα πόδια μας. Μωρέ στο σπιτάκι μας και "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Καλύτερα να πάω από αγά παρά από σεισμό. Στην πρώτη περίπτωση τουλάχιστον θ' αγιάσω. Στη δεύτερη δεν το λέει κανένας ότι θα αγιάσω. Το λέει;
Οπότε Μπαγκλαντές; Μπαγκλαντές. Μόνο να μαζέψουν τους ναζί γιατί θα κυνηγάνε εμάς ως "λαθρομετανάστες".Γιατί ούτε κι από ναζί λέει κανείς ότι θα αγιάσω. Νομίζω;

΄Ενας συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος της ΝΔ του Πασόκ του Σύριζα και της χρυσής αυγής.