Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ερωτήματα προς αριστερούς φίλους



Απευθύνομαι στους φίλους  που γνωριζόμαστε χρόνια, αλλά και σ’ αυτούς που ακόμα δεν γνώρισα. Στους παλιούς συντρόφους που στην πορεία άλλαξαν (και άλλαξαν πορεία). Στους καλοπροαίρετους που δεν περπατήσαμε ποτέ στους ίδιους δρόμους, αλλά τώρα τελευταία τους βλέπω στο δρόμο και σ’ αυτούς που –ακόμα- δεν πήραν τους δρόμους. Σ’ αυτούς που η ζωή τόφερε  να συναντιόμαστε  και να τα λέμε: Στο δρόμο για το μεροκάματο ή στην ουρά του ΟΑΕΔ. Στο προαύλιο της ΕΡΤ ή στην απεργία (εκτός από την τελευταία που έβρεχε και δεν ήρθαν). Στον «Οικοδόμο» αλλά και σε άλλα μπλογκς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απευθύνομαι στους φίλους που σε κάθε συζήτηση περιγράφουν την άσχημη κατάσταση που ζούνε οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι οικογένειες των δικών τους φίλων. Που όταν μιλάνε για την κυβέρνηση, οι φλέβες τους φουσκώνουν από θυμό και η οργή παραμορφώνει την πυξίδα της σκέψης τους. Σ’ αυτούς που ισχυρίζονται πως η πολιτική είναι ζήτημα προσώπων και σοβαρότητας. Σ’ αυτούς που πιστεύουν πως η ζωή τους μπορεί να ξαναγίνει όπως ήταν πριν την «κρίση»,  αλλά ποτέ δεν ονειρεύτηκαν μια καλύτερη ζωή και για τους διπλανούς τους.

Απευθύνομαι σ’ αυτούς που διαρκώς αναρωτιούνται «τι θα γίνει;», αλλά ποτέ  δεν λένε «τι θα κάνουμε;». Σ’ αυτούς που μιλάνε σήμερα για χούντα ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό νόμιζαν πως απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας. Σ’ αυτούς που -συνήθισαν να- ψάχνουν να βρουν και να εξουσιοδοτήσουν αντιπροσώπους για να αποφασίσουν για τη ζωή τους, και δεν αποφασίζουν οι ίδιοι να πάρουν τη ζωή τους στα δικά τους τα χέρια. Σ’ αυτούς που πιστεύουν πως με το να ανταλλάσσουν γνώμες και σχόλια στα μπλογκς εκπληρώνουν το καθήκον τους απέναντι στη συνείδησή τους.

Απευθύνομαι σ’ αυτούς που λένε πως οι εποχές άλλαξαν και πως οι κομμουνιστές πρέπει, κι αυτοί, ν’ αλλάξουν. Σ’ αυτούς που συχνά πυκνά εκνευρίζονται όταν η συζήτηση γίνεται με επιχειρήματα. Που ειρωνικά αποκαλούν τον κομμουνιστή προφήτη, κολλημένο, ντεμοντέ,  και γελώντας του λένε πως ζει ακόμα στην εποχή των σπηλαίων. Σ’ αυτούς που συμπαθούν τους κομμουνιστές αλλά αντιπαθούν το κόμμα τους. Σ’ αυτούς που υποστηρίζουν την αριστερά της «ευθύνης». Σ’ αυτούς που έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, και πιστεύουν πως μόνο μια «κυβέρνηση της αριστεράς» μπορεί να  σώσει τη χώρα, άρα και τους ίδιους. Σ’ αυτούς που χρεώνουν στο ΚΚΕ την άρνηση στο να σωθεί η χώρα (άρα να σωθούν και οι ίδιοι), αφού αρνείται  να συμπράξει  σε «κυβέρνηση της αριστεράς». Σε όλους αυτούς τους φίλους απευθύνομαι και τους ρωτώ:

Τι συμπέρασμα βγάλατε, μετά και τη «συζήτηση» της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, για το κόμμα σας και τις θέσεις του; Είστε περήφανοι από το σόου  του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και ευχαριστημένοι από τον πολιτικό λόγο των βουλευτών σας; Με τον Τσίπρα ή με τον Λαφαζάνη; Πήρατε πειστική απάντηση στα ερωτήματα, στις ανησυχίες και στις  αγωνίες σας για το μέλλον; Είστε περισσότερο αισιόδοξοι τώρα που έχετε ακόμα πιο ξεκάθαρη την εικόνα για το πώς θα κυβερνήσει αύριο η «κυβέρνηση της αριστεράς» (με ΑΝΕΛ) και γνωρίζετε ποιες θα είναι οι κεντρικές επιλογές της, ή σας αρκεί απλά να αλλάξει η κυβέρνηση; Αν κρίνουμε από την μηδαμινή  παρουσία σας στη συγκέντρωση-«παλλαϊκό κάλεσμα» έξω από τη βουλή, έχετε δηλώσει  παραίτηση όσο αφορά τη δική σας συμμετοχή στις όποιες εξελίξεις και ως εκ τούτου παραίτηση και από «μεγαλύτερες» απαιτήσεις; Θα έχει ποτέ τέλος  η περίοδος των εκπτώσεων για σας;

Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013.

6 σχόλια:

zoot horn rollo είπε...

Μπράβο Οικοδόμε!

"Χάθηκε ιστορική ευκαιρία για την αριστερή κυβέρνηση":
Μια κουβέντα από τα διάφορα που άκουσα κατά τη περίοδο των εκόγών του '12 και που θυμάμαι κάθε φορά που ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται επι κάποιου ζητήματος.
Υπάρχει κόσμος που τους έχει πάρει χαμπάρι, ψηφοφόροι του ΚΚΕ που μετάνοιωσαν τη τελευταία επιλογή τους, παρά τις εξελίξεις όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα προσεγγίσουν ή θα επιστρέψουν στο ΚΚΕ. Από τη πλευρά μου θυμίζω σε κάθε περίπτωση σ'ένα κόσμο τι είδους "ιστορική ευκαιρία" χάθηκε πραγματικά. Πρέπει επίσης να τελειώνει το κακό αστείο της "αριστερής πτέρυγας", οι τελευταίες εξελίξεις μιλάνε μόνες τους.
Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις στο κλείσιμο της ανάρτησης, σα να ήσουν στο μυαλό μου.

Unknown είπε...

Σύντροφε Οικοδόμε, καλά κάνεις και απευθύνεσαι σε όλο αυτό τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, και αν δεν ξεκολλήσουν από όλα αυτά που περιγράφεις, το μέλλον μάλλον διαγράφεται σκούρο. Αισιοδοξία (όχι μεταφυσική) και ένταση του αγώνα.
Καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έγραψες θέλω να το φωνάξω σε πολλούς γνωστούς και φίλους μου και συχνά το κάνω. Αλλά παίρνω την απάντηση: "εμείς δεν είμαστε με κανένα". Τελικά όλοι αντλούν επιχειρήματα από τα κόμματα της κυβερνώσας αριστεράς αλλά όταν τους πεις για αυτήν δεν την υποστηρίζουν. Το "ακομμάτηστοι" πιάνει τόπο. Σαν το Μιχαλολιάκο που δηλώνει ότι δεν υποστηρίζει των εθνικοσοσιαλησμό.
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Αστείο δεν ειναι να κάνετε αναφορά στους ΑΝΕΛ, όταν εσείς ως ΚΚΕ, την ..."εχετε κάνει" εξ αρχής; Αστείο δεν είναι να κατηγορείτε τον Σϋριζα όταν εσείς αρνείστε ακόμα και μια συζήτηση για να βρεθούν 4-5 κοινά σημεία; Σε ό,τι με αφορά προσωπικά (επειδή ου απευθύνεις και τον λόγο), δεν θα ήθελα ποτέ να μου κάτσει το δίλημμα αυτό... γιατί το παρελθόν σας φωνάζει ένα πράγμα: αναξιοπιστία και πονηριά! Καθίστε λοιπόν εσείς εκεί, στο καρεκλάκι που σας παραχώρησε το σύστημα (να πετάτε πετραδάκια στο σύστημα και κοτρόνες στον Σύριζα) και αφήστε εμάς να ακολουθήσουμε τη δική μας πορεία. Μακάρι να τύχει να ΜΗΝ συναντηθούν ποτέ οι δρόμοι μας!
Ένας καλοπροαίρετος

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο του κ. Τατσόπουλου για τον κ. Λαφαζάνη. "Μας χωρίζουν πολλά απ' τον κ. Λαφαζάνη. Εγώ δεν είμαι κομμουνιστής".

Ησυχάστε κ. Τατσόπουλε. Ούτε ο κ. Λαφαζάνης είναι κομμουνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Για τους καλοπροαίρετους που ζητάνε απ' το ΚΚΕ να βρει 4-5 σημεία κοινά με το Σύριζα για κυβέρνητική συνεργασία. Γιατί δεν μας αναφέρουν ποια σημεία βλέπουν αυτοί ως καλοπροαίρετοι να έχει κοινά το ΚΚΕ με το Σύριζα; Ας τα προτείνουν οι ίδιοι. Γιατί περιμένουν απ' την ηγεσία τους;Αλλά να είναι κοινός κι ο τρόπος που προτείνουν τα δυο κόμματα να λυθούν αυτά. Και με τα αλλα δεκαπέντε μη κοινά σημεία τι θα γίνει; Θα πάνε στις καλένδες; Κι όποιος "την έχει κάνει" απ'τις αγωνίες του λαού δεν τον κατεβάζει κατά χιλιάδες στον δρόμο, αλλά φροντίζει και κάνει διαδηλώσεις μαζί με αυτούς που του λένε να μην κατεβεί γιατί βρέχει.

Μια καλοπροαίρετη πολύ υποψιασμένη