Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Με ωμό αντικομμουνισμό απάντησε η κυβέρνηση στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών



Δεν περίμενε κανείς βέβαια να περάσει μια τέτοια πρόταση από αυτή τη βουλή, όμως από τη συζήτηση που ακολούθησε αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά «ποιος είναι τι» και ποιου τα συμφέροντα το κάθε κόμμα υπηρετεί. Επίσης και τα «επιχειρήματα» αυτών που την απορρίπτουν έχουν τη σημασία τους. (Οικ.)

Απορρίφθηκε από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η σχετική συζήτηση, στιγματίστηκε από τον χυδαίο αντικομμουνισμό του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ενώ οργισμένη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ. Η πρόταση νόμου, συζητήθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με καθυστέρηση 7 μηνών από την κατάθεσή της και δεν τέθηκε επίσημα σε ψηφοφορία, με βάση μια στρεβλή ερμηνεία που γίνεται σε άρθρο του Συντάγματος και αποκλείει την υιοθέτηση προτάσεων νόμου από την αντιπολίτευση.

Ν. Καραθανασόπουλος: Για τις ανάγκες του κεφαλαίου, θυσιάζεται το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε πως η πρόταση νόμου, διατηρεί την επικαιρότητά της αν και συζητείται μετά από 7 μήνες από την κατάθεσή της, καθώς κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια στο όνομα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Στο όνομα της ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου, πρόσθεσε, θυσιάζεται το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και οι τελευταίες εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ πως δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε κρίση, αλλά για βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε πως χρεοκόπησαν απότομα με το παράδειγμα της Κύπρου, οι προτάσεις για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ή για διαφορετική διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ που θα διαμορφώσουν διέξοδο προς όφελος του λαού. Πρόσθεσε πως η μόνη διέξοδος που ανάγλυφα προβάλλει για το λαό, είναι η κλιμάκωση της πάλης για να συγκρουστεί με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και με τη συμμετοχή της χώρας της ΕΕ. Η έξοδος από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια διεξόδου, πρόσθεσε, εντάσσεται και η πρόταση του ΚΚΕ, εξειδικεύοντας στόχους πάλης του εργατικού κινήματος που μπορούν να δώσουν μια ανακούφιση και να συμβάλουν στο να συγκλίνουν συνολικότερες λαϊκές δυνάμεις.

Ωμός αντικομμουνισμός του υφυπουργού ανάπτυξης

Ο υφυπουργός ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, κατηγόρησε τους βουλευτές του ΚΚΕ, πως «επενδύουν στην ελαφρότητα ενός ανέξοδου λαϊκισμού και οχυρώνονται πίσω από τη μεταφυσική τους αντιπαλότητα με τον καπιταλισμό. Έτσι μπορεί να πυροδοτείται ενδεχομένως, πρωτόλεια ιδεολογική συζήτηση σε κομματικά γραφεία, όχι όμως σοβαρός διάλογος με αξιόμαχα επιχειρήματα στη βουλή των Ελλήνων».

Συνέχισε να μιλά με άκρως επιτιμητικό τρόπο για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, λέγοντας πως προκρίνει «λαϊκίστικες κορώνες» και πως «δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει ένα σκεπτικό». Πρόσθεσε πως το κόστος από την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης είναι πολύ μεγάλο και «ούτε μια ούτε δυο επανακεφαλαιοποιήσεις επαρκούν για να καλυφθεί το ποσό».

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου. «Το ΚΚΕ, δεν αναφέρεται προσωπικά σε κανέναν υπουργό, αλλά εδώ θα κάνουμε μια εξαίρεση γιατί η τοποθέτηση του υπουργού ήταν βαθύτατα προκλητική. Άξια επιβεβαίωσε το μισθό του, ως υπαλληλικό προσωπικό του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Σκορδάς, επανήλθε και στη δευτερολογία του, λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης, συνέχισε τις προκλήσεις και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, μίλησε για «φασιστική τοποθέτηση που επιβεβαιώνει εκείνον που είπε, πως ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι αδέλφια δίδυμα, είναι εκτρώματα της ίδιας μήτρας, της μήτρας του ολοκληρωτισμού».

Η αθλιότητα του υφυπουργού, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο και Χρ. Κατσώτη, οι οποίοι τόνισαν πως ο αντικομμουνισμός του παραπέμπει σε απόγονο του Τσολάκογλου και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Προκλητικός ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Μίλησε για προσπάθεια λαϊκισμού στο πλαίσιο μιας «εύκολης και αβασάνιστης υποσχεσιολογίας», ενώ ξεπερνώντας κάθε όριο, υπονόησε πως το ΚΚΕ ευνοεί τους φοροφυγάδες σε βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Στον αντίποδα, παρουσίασε ως «ρεαλιστικό» το σχέδιο που όπως είπε η κυβέρνηση «ήδη συζητά με την τρόικα» και το οποίο θα δώσει τη «βέλτιστη βιώσιμη και δίκαιη λύση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Άμεση απάντηση στις προκλήσεις έδωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως η κριτική και η πολεμική είναι καλή και θεμιτή αλλά υπάρχουν και ορισμένα όρια στην αντιπαράθεση. «Σε λίγο θα μας λέγατε ότι θέλουμε να καλύψουμε τους εμπόρους, όπλων, ναρκωτικών και τους σωματέμπορους», τόνισε απευθυνόμενος προς το Δ. Σαμπαζιώτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε πως το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, «παρά τις όποιες επιφυλάξεις και επί μέρους διαφωνίες» καθώς, -όπως είπε, τη θεωρεί «συγγενική» με εκείνη που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα. Στην πορεία της τοποθέτησής του ωστόσο, κατέστησε σαφές πως οι προτάσεις του κόμματός του, κινούνται στο πλαίσιο ενός άλλου μείγματος διαχείρισης και σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να μεταθέσουν βάρη στους τραπεζικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, ο Δ. Στρατούλης δήλωσε πως μια ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσει το κοινωνικό κραχ και να βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους χρησιμοποιώντας γι’ αυτό, τα κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναφέρθηκε στην πρόταση του δικού του κόμματος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέγοντας πως αυτή είναι μια πρόταση ρεαλιστική, που «δε θα βάλει σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα».

Η Ραχήλ Μακρή, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε πως το κόμμα της στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ αν και τη θεωρεί αποσπασματική, καθώς, -αν και χρειάζεται βελτίωση- αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, απέρριψε η ΔΗΜΑΡ, παρότι η βουλευτής του κόμματος, Ασημίνα Ξηροτύρη δήλωσε πως έχει «πολλά θετικά στοιχεία και μια σημαντική συμβολή στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Αθλιότητες από το βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο. Δήλωσε πως το κόμμα του ψηφίζει «παρών» επί της πρότασης νόμου γιατί είναι αόριστη, γενική και όχι στοχευμένη. Ζήτησε απέλαση των μεταναστών και δήλωσε πως για το κόμμα του, λαϊκή είναι μόνο η ελληνική οικογένεια. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας πως «έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια και δεν έχει επιστρέψει ούτε δραχμή πίσω», πως εφάρμοσε μνημονιακό νόμο και προχωρά σε απολύσεις στις επιχειρήσεις του.

«Εμφανίζεται ως τιμητής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η Χρυσή Αυγή που στέκεται δίπλα στους επιχειρηματικούς ομίλους», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. «Να μη σχολιάσω ότι ξαφνικά η Χρυσή Αυγή, πήρε υπό τη σκέπη της τους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη, ας το αξιολογήσουν αυτοί που τους έδωσαν τέτοια τροφή», σημείωσε. Ο Χρ. Κατσώτης, πρόσθεσε επίσης, πως το ΚΚΕ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα που έχει, πως δεν είναι επιχείρηση αλλά πολιτικό κόμμα και οι όποιες επιχειρήσεις του, δρουν για να μπορέσουν να προβάλουν την πολιτική του πρόταση.

Ολόκληρη η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: